Østers

Skøn forret til nytår: gratinerede østers

Champagne og gratinerede østers er en delikat begyndelse på årets sidste aften.

6

Ingredienser

  • 12 østers – gerne fra Limfjorden
  • 1 spsk smør
  • 1 spsk hvedemel
  • 1 dl mælk
  • 2 spsk piskefløde
  • ½ tsk groft salt
  • hvid peber
  • 1 stor håndfuld frisk estragon
  • champagne
  • 75 g revet gruyere
  • 2 spsk grov rasp.

Sådan laver du østers

  1. 1. Smelt smørret i en lille gryde. Steg melet heri i et halvt minut og pisk så mælken i. Det skal tykne til en tyk bechamel. Kom fløde i, smelt osten ud i og smag til med salt og hvid peber. Lad saucen køle af og kom hakket estragon i.
  2. 2. Åben østersene. Kassér overskallerne og hæld et par dråber champagne ved hver østers. Top med en skefuld sauce og drys med lidt rasp. Lad østerserne stå på køl i et fad til gæsterne kommer.
  3. 3. Lige inden dronningens tale, sætter du østersene ind under ovnens grill i ca. 4 min. Hold øje med dem – de skal blive gyldne i toppen, men østersen skal stadig være halvrå.
  4. Servér med champagne. 

Tip

Sådan åbner du østers:

Læg østersen med den flade side opad. Det bedste er at bruge en østerskniv. Hold om den med et sammenfoldet viskestykke, så du ikke skærer dig, hvis kniven smutter.

Stik spidsen af østerskniven ind i østersens lukning, hvor den spidser til, og lirk til østersen giver efter. Før kniven rundt langs kanten og bræk skallen af. Skær østersen fri fra musklen i bunden og hæld vandet fra.

Sørg for der ikke er skalrester ved østersen. Er en østers åben af sig selv, er den død og skal kasseres.