Små havtorntærter
De små gule bær, der vokser vildt ved strand og skov for tiden. De er spækket med c-vitamin, og giver dine søde kager og desserter et syrligt modspil. Brug dem i små tærter, med enten marengs eller brændt sukker på toppen.
6-8 personer
Total:1 time 55 minutter
Arbejdstid:1 time 5 minutter
Ingredienser
Tærtedej:
- 125 g hvedemel
- 125 g havregryn
- 3 spsk. sukker
- ¼ tsk. salt
- 150 g koldt smør
- 2-3 spsk. iskoldt vand
Fyld:
- 250 g friske eller frosne, optøede havtorn
- 150 g sukker
- ½ dl piskefløde
- 1 knsp. salt
- 4 æg
Pynt:
- sukker eller marengs af 3 æggehvider (1 dl) og 150 g sukker
Sådan gør du:
- Tærtedej: Bland hvedemel, havregryn og sukker sammen, og hak det kolde smør i med et mørdejsjern - eller brug en foodprocessor med dejkniv.
- Saml hurtigt dejen med iskoldt vand, og rul den ud på et meldrysset bord. Udstik 6-8 cirkler, der passer til bunden i dine tærteforme, og læg dem i formene.
- Saml resten af dejen. Tril dejen til 1 cm tykke pølser, og læg dem i kanten af formene. Pres dem til, så du får kant på tærtebundene. Sæt dem i fryseren i 20 min.
- Varm ovnen op til 200 grader. Prik tærtebundene med en gaffel, og bag dem i ca. 15 min. Tag dem ud, og skru ned til 120 grader.
- Fyld: Blend havtorn sammen med sukker, fløde og salt. Tilsæt æggene, og blend igen. Si frøene fra, og hæld cremen i de bagte tærtebunde. Bag tærterne i 30-35 min., til cremen har sat sig. Afkøl.
- Pynt: Drys overfladen med sukker, og brænd det til karamel med en gasbrænder, eller under grillen i ovnen. Eller pisk æggehviderne skummende, og pisk varmt sukker (se tip) i lidt ad gangen. Pisk til det bliver blank marengs, og fordel det over tærterne med en dejskraber eller en sprøjtepose - dæk cremen helt eller delvist. Brænd marengslaget med en gasbrænder, eller under grillen i ovnen.