Historien om den danske fastelavnsbolle
Oprindelsen på de danske, gammeldags fastelavnsboller stammer helt fra en fastelavnsskik, hvor man markerede, at fasten skulle starte - og at det snart var forbudt at spise hvedebrød i 40 dage. Fastelavn falder forskelligt, da den lægger sig op ad påsken. Det er i dag især en fest for børn, som klæder sig ud og slår katten af tønden. Og så bliver der indtaget den perfekte fastelavnsbolle.
Opskriften på de originale, danske fastelavnsboller var dog ikke, som vi kender den i dag. Den var nemlig blot en hvedemelsdej med rosenvand. Det er altså først senere, at rosiner, appelsinskal, kardemomme, remonce og vaniljecreme er blevet tilsat i en lidt mere luksusudgave fastelavnsbollen.
Efter mange hundrede år blev hvededejen i fastelavnsbollerne ændret til en mere luftig wienerbrødsdej - nærmere bestemt i 1909. Men det først var i 1950’erne, vi fandt ud af, at fastelavnsbollerne kunne flækkes og fyldes med både creme og piskefløde.
Faktisk er fastelavnsbollerne med creme og fløde noget, som vores svenske naboer inspirerede os til efter anden verdenskrig. Her begyndte de svenske ismejerier nemlig at skyde frem, og de hjalp med til at sikre, at vi kunne få frisk fløde rundt om i Danmark.
Semlor er den svenske udgave på en svensk gammeldags fastelavnsbolle.
Skal dine fastelavnsboller laves på den semi-gamle opskrift? Så skæv til svenskernes flødeskum og lægge en dansk wienerbrødsdej omkring. Du kan også holde opskriften inden for landets grænser, men så bør flødeskummet og cremen erstattes af sød marmelade.
Vil du hellere bare have en god fastelavnsbolle serveret, i stedet for selv at lave den? Så se her, hvor du i stedet kan købe de bedste fastelavnsboller i Danmark.
Vil du lave noget andet end fastelavnsboller? Så prøv vores semlor opskrift, svenske Semlor, Strutter, mini-chokoladeboller eller en fastelavnsstang.
Så hvad end til er ude efter hyggesnacks til en god weekend eller til eftermiddagskage, så er vi sikre på, at fastelavnsboller og semlor kan ramme dejligt plet på det, du leder efter. Find alle vores opskrifter her.