Fastelavnsboller med marcipan

Farmors bedste: Fastelavnsboller med marcipan og flødeskum

En fastelavnsbolle af den ”gammeldags” slags lavet på gærdej - og fyldt med den lækreste marcipanremonce.Få den skønne opskrift her.

Ca. 20 stk fastelavnsboller

Total:1 time 30 minutter

Ingredienser

Fastelavnsboller med marcipan

  • 3 ½ dl lun mælk
  • 25 g gær
  • 1 tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • ½ tsk kardemomme
  • 1 æg, M
  • 150 g smeltet smør
  • ca. 600 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Fastelavnsboller med marcipan

  • 100 g marcipan
  • 100 g sukker
  • 100 g blødt smør

Fastelavnsboller med marcipan

  • ca. 200 g flormelis
  • kogt vand
  • evt. en smule gul frugtfarve

Fastelavnsboller med marcipan

  • letpisket flødeskum
  • evt. syltetøj eller æblemos

Sådan bager du fastelavnsboller

  1. 1. SMULDR gæren ud i mælken, og tilsæt salt, sukker, kardemomme, æg og smeltet smør. Tilsæt melet en tredjedel ad gangen, det kan variere lidt, hvor meget melet suger, og dermed hvor meget der kan optages i dejen. 
  2. 2. ÆLT dejen, til den er smidig og blank, og sæt den et lunt sted med et stykke film over i 1-2 timer. Tag dejen ud, og rul til et rektangel med en tykkelse på knap ½ -1 cm. Del i kvadrater på ca. 8-10 cm. 
  3. 3. RØR en remonce sammen af marcipan, sukker og smør, og sæt en skefuld remonce i midten af hvert dejstykke, og saml derefter hjørnerne sammen, så fyldet ikke løber ud under bagningen. Vend bollen rundt, så sammenføjningen
  4. ligger nedad, og lad dem efterhæve tildækket 20 min, før du pensler dem med et sammenpisket æg blandet med en skefuld vand. 
  5. 4. BAG dem ved 200 grader i ovnen i 15 min, indtil de er lysebrune både på overfladen og i bunden.  
  6. 5. LAD dem køle helt ned, før du smører dem med glasur. Flæk dem, og fyld dem med friskpisket flødeskum og evt. en klat god syltetøj eller æblemos.

Fastelavnsboller

Fastelavnsbollens historie

Oprindelsen på den søde bolle stammer nemlig fra en fastelavnsskik, hvor man markerede, at fasten skulle starte - og at det snart var forbudt at spise hvedebrød i 40 dage.

Dengang fejrede man den sidste aften før fasten med en bolle lavet på hvedemelsdej med rosenvand. Det er den originale opskrift på fastelavnsboller.

Efter mange hundrede år blev hvededejen i fastelavnsbollerne ændret til en mere luftig wienerbrødsdej - nærmere bestemt i 1909. Men det først var i 1950’erne, vi fandt ud af, at fastelavnsbollerne kunne flækkes og fyldes med både creme og piskefløde.

Faktisk er fastelavnsbollerne med creme og fløde noget, som vores svenske naboer inspirerede os til efter anden verdenskrig. Her begyndte de svenske ismejerier nemlig at skyde frem, og de hjalp med til at sikre, at vi kunne få frisk fløde rundt om i Danmark.

Skal dine fastelavnsboller stamme fra den semi-gamle opskrift? Så skal du skæve til svenskernes flødeskum og lægge en dansk wienerbrødsdej omkring. Du kan også holde opskriften inden for landets grænser, men så bør flødeskummet og cremen erstattes af sød marmelade.

Bliv inspireret af vores mange lækre opskrifter på fastelavnsboller her: