Sund mad med proteinrige bælgfrugter: Bønner, linser og kikærter

4 proteinbomber til din tallerken

Der findes mange sundhedsmæssige grunde til at supplere din kost med bælgfrugter. Udover at være spækket med vitaminer, er de en god genvej til mæthed og vægttab, fordi de er høje på protein og fibre og lave på kalorier

EDAMAMEBØNNER

Protein: 12 g pr. 100 g.

Edamamebønner, også kaldet sojabønner, er virkelig gode som snack eller i salaten. Derudover er de meget næringsrige og har et højt indhold af protein, ibre, jern og E-vitamin, som beskytter mod nedbrydning af kroppens celler, og B-vitamin, som er vigtigt for bl.a. hjerne, hjerte og muskler.

KIDNEY BEANS I DÅSE

Protein: 8 g pr. 100 g.

Der er sukker i lagen, men bortset fra det er bønnerne spækket med gode stoer. De konserverede bønner giver dig lige så mange gode og fordøjelsesfremmende kostibre som dem, du selv lægger i blød og koger. Eneste ulempe ved dåseudgaven er, at du mister 2530% af B-vitaminindholdet.

SE OGSÅ: Det betyder proteiner for din krop

LINSER

Protein: 11 g pr. 100 g i kogt tilstand.

Linser findes i et væld af udgaver – men alle mætter godt og hjælper dig med at holde vægten. Desuden er linser fyldt med vitaminer og er med til at fore bygge hjerte-kar-sygdomme. De røde linser er supergode til supper, og grønne linser smager virkelig godt i salater og gryderetter.

KIKÆRTER

Protein: 9 g pr. 100 g i kogt tilstand.

Den lille ært med den store nøddesmag er rig på protein og kostibre og kan bruges til h ummus, i salater og til falaler. Prøv også at riste dem på p anden i lidt olie, og drys med salt, så har du en sund snack. Udover at smage skønt er kikærter gode for huden, tarmloraen og for dit energiniveau.

SE OGSÅ: Sådan laver du den perfekte hummus

VIDSTE DU, at en videnskabelig undersøgelse har vist, at folk, der spiser bønner mere end ire gange om ugen har 20% lavere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme? Man mener, det skyldes bønners evne til at sænke forhøjet kolesteroltal. Kilde: Canadian Medical Association Journal

SE OGSÅ: Her er de sundeste frø - og hvordan du bruger dem