Trist kvinde

Hvad er PCOS? Og her er symptomerne

Selv om langt fra alle har hørt om polycystisk ovariesyndrom (PCOS), er det den mest udbredte hormonelle lidelse blandt kvinder i den fødedygtige alder. Så sandsynligheden for, at det er dig, eller en, du kender, er høj. Bliv klogere på lidelsen he

Hvad PCOS?

Betegnelserne PCO og PCOS bruges i flæng. PCO står for polycystiske ovarier (mangeblærede æggestokke) og beskriver selve æggestokkene, der med lidelsen har tendens til at danne mange små æggeblærer (æg, der ikke er modnet) i æggestokkene. PCOS står derimod for polycystisk ovariesyndrom.

Et syndrom er en sygdom, der er kendetegnet ved flere tilstande, der skal optræde samtidigt. For at få diagnosen PCOS skal en kvinde have mindst to ud af tre af PCO-tilstandene, uregelmæssig menstruation og for mange mandlige hormoner. De fleste kalder bare tilstanden for PCO, fordi det er mere mundret end PCOS, men der er altså tale om to forskellige diagnoser.

PCO er den mest udbredte hormonelle lidelse blandt kvinder. PCO Foreningen anslår, at hver tiende kvinde er ramt af den, svarende til over 125.000 i aldersgruppen 15 til 49 år. Kvinder, der lider af PCOS, har en øget risiko for at udvikle følgesygdomme som overvægt, diabetes, hjertekarsygdomme, livmoderkræft, depression og komplikationer ved graviditet.

De klassiske symptomer

Et af de mest udbredte symptomer i forbindelse med PCOS er en uregelmæssig menstruation. Måske er din cyklus længere end 35 dage, eller også bløder du uden at have haft ægløsning først. Din menstruation kan også helt udeblive. Det gør det vanskeligt at blive gravid. Polycystiske æggestokke indeholder typisk mange små æggeblærer, der ikke er udviklede.

En kvinde med PCO har nemlig et højt niveau af hormonet LH i blodet som forhindrer, at æggeblærerne vokser. Derfor ophober de umodne æg sig i æggestokkene. Mange PCO-kvinder har en nedsat følsomhed – eller måske ligefrem resistens – over for hormonet insulin, som er afgørende for reguleringen af dit blodsukker, men også har andre vigtige funktioner. Hvis din krop ikke reagerer på insulinen, vil bugspytkirtlen producere mere, og hvis du på den måde ender med at have et unormalt højt insulinniveau i blodet, vil dit testosteronniveau – mængden af mandligt kønshormon – også stige.

Den hormonelle ubalance er en medvirkende årsag til, at kvinder med PCOS også har tendens til uønsket hår- og skægvækst samt uren hud. Andre symptomer på PCOS er overvægt, æblefacon og øgede mængder fedt i bughulen og omkring de indre organer.

Overvægt kan i sig selv påvirke hormonbalancen, forværre menstruationsuregelmæssighederne og øge problemerne med fertiliteten. Du kan godt have PCOS uden at døje med hele striben af symptomer. Oplever du et par eller flere af de nævnte udfordringer, kan det derfor være en god idé at tage en snak med din egen læge eller en gynækolog med speciale i PCOS.

Minimér generne

PCOS rammer kvinder, der er familiært disponerede, og lidelsen er kronisk, men din livsstil vil have stor betydning for, hvor svært du er ramt. Typisk vil lidelsen også ændre sig i forbindelse med overgangsalderen.

Motion er nærmest et vidundermiddel i forhold til PCOS. Træner du moderat, vil du i løbet af få måneder kunne mærke det positivt på din menstruationscyklus, insulinresistens og vægt. Kvinder med PCOS bør af samme grund træne 30 minutter hver dag for at få nedbragt blodsukkeret. Det vil også øge insulinfølsomheden.

Styrketræning er, ifølge eksperterne, især godt mod PCOS.Er du overvægtig, vil et vægttab på 5-10 procent af din kropsvægt være med til at sænke testosteronniveauet i kroppen så meget, at din menstruationscyklus kan blive nærmest normaliseret og din fertilitet markant forbedret. Kosten og mængden af kalorier, du spiser, er en afgørende faktor for, om du kan have held med et vægttabsprojekt.

Der er også kosttyper, som i sig selv gør de udfordringer, du måtte have som følge af insulinresistens, større. En sukker- og kulhydratholdig kost vil øge produktionen af insulin og din risiko for overvægt, hormonforstyrrelser og livsstilssygdomme. Omvendt vil en kost med lavt indhold af hurtige kulhydrater have en gavnlig effekt på dit blodsukker og på din krops insulinfølsomhed og -regulering.

Hvad og hvor meget du spiser er med andre ord meget væsentlig, hvis du lider af PCOS. Endelig kan p-piller, hormonspiral og i sjældne tilfælde præparatet Metformin benyttes, hvis din læge vurderer, at der er behov for medicinsk regulering til at få dine hormoner og PCOS-symptomer under kontrol.

Læs også: Hæmorider – hvad gør jeg?

3 myter om PCOS

  1. Alle kvinder med PCOS er overvægtige?
    Forkert. Cirka halvdelen af dem, der lider af PCOS er overvægtige. Men du kan sagtens være normalvægtig og have PCOS. Symptomerne varierer fra kvinde til kvinde, og ikke alle lider af de samme.
  2. Det er ikke muligt at blive gravid på naturlig vis, hvis jeg har PCO?
    Forkert. Det kan være sværere, men kan fint kan lade sig gøre, hvis bl.a. din cyklus bliver normaliseret.
  3. Du kan få PCOS af forkert livsstil 
    Forkert. PCOS er arveligt, men en sund livsstil kan i høj grad mindske symptomerne.

Om eksperterne

Ursula Bentin-Ley er speciallæge i gynækologi, ph.d og klinikchef på Dansk Fertilitetsklinik (danfert.dk).

Svend Lindenberg, professor dr. med, forsker og foredragsholder. Leder af Copenhagen Fertility Center (copenhagenfertilitycenter.dk)

Bjarne Stigsby er speciallæge i gynækologi og obstetrik og indehaver af Gynækologisk Klinik Taastrup og KISS Kost Klinikken (gynklinik.dk).