Ursula Bach har vinterbadet i 5 år: Her er de bedste råd til dig, der også vil i gang
Ursula Bach er vinterbader og deler sine dyp med mere end 40.000 følgere på Instagram. Her guider hun dig til, hvordan du selv kan komme godt i gang med at vinterbade.
Det lå ikke i kortene, at Ursula Bach skulle blive vinterbader.
Hun var, med egne ord, en kæmpe frossenpind, og så kunne hun heller ikke rigtigt svømme. Hun var desuden ret kropsgenert, så tanken om at skulle stå i offentligheden i badetøj om vinteren var heller ikke særlig indbydende.
Men hun gav det et forsøg. Og fra første sekund var hun solgt.
”Der skete det forunderlige, at der bredte sig en ro i min krop, som jeg aldrig nogensinde har prøvet før. Jeg har altid haft svært ved at få ro på mine tanker, fordi jeg generelt har mange bolde i luften og stresser meget. Og da jeg sænkede mig i vandet, tænkte jeg bare: Wow, hvad er det her?”
I dag, fem år efter sit første dyp i det kolde vand, har hun over 40.000 følgere på sin Instagramprofil @ursulabach, hvor hun deler ud af sine oplevelser og giver tips til folk, der gerne selv vil komme i gang. Hun arrangerer også fællesdyp, hvor hendes følgere kan komme og vinterbade med hende.
Her kommer hun med gode råd til dig, der gerne selv vil være vinterbader.
Hvordan kommer du i gang?
Hvis du overvejer at starte med at vinterbade, er det første og vigtigste, du skal bruge, en bademakker.
”Sikkerheden kommer i første række, og derfor skal du ikke være alene, når du vil i vandet. Hvis uheldet er ude, og du får et ildebefindende, er der ikke meget tid at løbe på i det kolde vand, og hvis du falder på en våd badebro og slår dig, er der nogen til at hjælpe dig. Men tænk, det er kun hyggeligt at have en bademakker: De kan støtte dig, hjælpe dig med at huske at trække vejret, tage billeder af din succes og dele en kop varm te med dig bagefter,” siger Ursula Bach.
Når du har fundet én at tage med under armen, skal du forberede dig mentalt på at komme ud ad din komfortzone.
”Hvis du aldrig har prøvet at vinterbade før, er det klart, at det vil føles lidt vildt eller grænseoverskridende. For kan din krop overhovedet klare den slags kulde? Skal du stå et offentligt sted i badetøj – eller nøgen – når andre render rundt i vinterjakker? Men det er altid interessant at krydse en grænse, for når man gør det, kan der opstå magi. Du må gerne være lidt nervøs for at gå i det kolde vand, for bagefter er det altså besværet værd.”
Til sidst skal du finde stedet, du vil gå i vandet. Der kan du overveje faktorer som vind- og vejrforhold og sikkerhedsforhold. Og så synes Ursula Bach også, du skal overveje, om du vil bade et sted med natur, eller om det bare skal være praktisk og tæt på din bopæl.
”Det er jo en smagssag, hvor man foretrækker at bade henne. Jeg har bil, så jeg kan køre ud til steder, hvor naturen er flot og der er ro. Men hvis man bor inde i en større by, kan det være nemmest at gøre i et havnebad, selvom der er høje huse og trafik. Begge dele fungerer, men det er to forskellige oplevelser.”
Guide: Inden dyppet
Dagen er kommet. Du har bestemt dig for at tage ud at vinterbade. Hvordan griber du det an?
Ursula Bach råder til at starte med at tage badetøjet på hjemmefra – medmindre du vil gøre det nøgen. Derefter skal du tage noget varmt og løst tøj på udenover. Gerne i uld.
”Tøjet skal være nemt at tage af inden dyppet og nemt at få på igen bagefter. Sådan et par skinny jeans, der sidder som smurt på kroppen, er fuldstændig umulige at få på igen, hvis du stadig er lidt fugtig og kold på kroppen. Så tag noget løst på. Det er også smart at undgå tøj med mange snore og knapper, for det skal være nemt,” siger Ursula Bach og fortsætter:
”Det er også en fin idé at tage nogle vinterstøvler på, der er god plads i, for når du skal have varmen tilbage i fødderne igen efter dyppet, skal du kunne vrikke lidt med tæerne.”
Når du ankommer til stedet, hvor du skal bade, så kan det være en god idé at lægge et underlag ud, som du kan lægge dine ting på imens du bader – evt. en stor plastikpose – så din taske og dit tøj ikke bliver vådt og koldt, mens du er i vandet.
Og når du tager dit tøj af, så læg det i en bunke i en rækkefølge, så det, du først skal have på, når du kommer op ad vandet igen, ligger øverst i bunken af tøj. Selvfølgelig med håndklædet øverst.
”Hvis du er en frossenpind, kan du også tage en hue og vanter på. Når du går i det kolde vand, så strømmer al blod i kroppen nemlig ind til torsoen for at beskytte de vigtigste organer. Det er en slags overlevelsesmekanisme, og derfor bliver dit hoved, hænder og fødder koldest.”
Så er du klar til at gå i vandet.
Guide: Selve dyppet
Det er okay at bruge lidt tid på at overbevise dig selv om, at nu er det nu, du skal gå i vandet. Men når du først har taget beslutningen, så skal du gøre det uden at stoppe op undervejs, siger Ursula Bach.
”Når først, du bestemmer dig for at gå i vandet, så skal du gøre det uden pause. Altså, forstået på den måde, at det ikke er en god idé at stoppe op midt på stigen, fordi vandet er for koldt, eller at vende om på stranden, når vandet går dig til knæene. Du skal bare gå direkte, roligt og målrettet ned i vandet,” siger hun og tilføjer:
”Når du er i vandet, så vil jeg også anbefale at holde hænderne og hovedet over vand. Det gør oplevelsen rarere.”
Og nu kommer vi til det vigtigste af alt, hvis man spørger Ursula Bach: Vejrtrækningen.
”I det sekund, du kommer ned i vandet, er det vigtigt at trække vejret. Det lyder banalt, fordi kroppen jo gør det af sig selv, men mange vil opleve, at de begynder at trække vejret hurtigere og mere febrilsk, når de møder kulden, og det er ikke så godt. Du får den bedste oplevelse, hvis du tager gode, dybe vejrtrækninger og fokuserer på dit åndedrag.”
Hvor lang tid skal man så være i vandet? Det bestemmer du selv. Bare sørg for, at vejrtrækningerne er gode, og at du ikke presser din krop mere end nødvendigt. Ursula Bach råder dog folk til at strække tiden mere end bare et ”hurtigt op og ned”, hvis man har mod på det. Når du kommer op igen, vil du nemlig fortryde, at du ikke blev der lidt længere, nu du endelig kom i.
”Når du så kommer op på land igen og får tørt dig, så vil du langsomt mærke blodet strømme tilbage i kroppen, og det giver den bedste lykkefølelse. Når du tager tøj på igen, så pas på med at gøre strømper eller andet tøj vådt, for så får du ikke varmen ordentligt. Og slut så af med at drikke en kop varm kaffe eller te med din bademakker – det har I fortjent.”
Sådan skaber du vanen
Hvis du gerne vil gøre vinterbadning til en vane, så har Ursula Bach nogle råd.
”Først og fremmest kan det være smart at aftale nogle faste dage, du gerne vil vinterbade med en bademakker, så I kan holde hinanden op på det. Men du skal ikke slå dig selv oveni hovedet, hvis I ikke kommer afsted, for der kan være alle mulige ting, der spænder ben: Du kan være syg, der kan være trafik, dårligt vand eller svære vejrforhold – og så er det en dårlig idé at presse et dyp ind,” siger hun og fortsætter:
”Vinterbadning skal være en god og personlig ting for dig, så du skal ikke tvinge dig selv i vandet, hvis du kan mærke, at det ikke er en god dag til det. Det hele drejer sig om at tjekke ind i kroppen og spørge den: Hey, hvordan har du det? Så hvis du for eksempel er ved at blive syg, er det en dårlig idé at gå i vandet, men hvis du hænger lidt med næbet, kan det måske være en god idé. Det virker nemlig så opkvikkende.”
I vinterperioden bliver der sent lyst om morgenen og hurtigt mørkt om aftenen, så hvis du ikke bryder dig om at bade i mørke, kan du starte med at gøre det til en weekend-ting. Og til slut skal du ikke tænke på vinterbadning som en ting, der skal overstås: Tænk det som en ting, du forkæler din krop med.
”Jeg plejer at sige, at det er mig og universet, der er sammen, når jeg vinterbader. Jeg kommer helt ned i kroppen, og så føles vandet jo som en krammer. Vandet omslutter dig på en måde, som ikke engang et kram kan give dig, så vær i den følelse. Der er ikke tid til huskelister, skænderier og sure miner, fordi du kun tænker på at være i vandet. Det er altså guld værd. Du tømmer hjernen for de ting, der tynger dig, og så smiler man ofte, fordi en masse signalstoffer kører rundt i dit system. Det er så opløftende, og det føles som en lille sejr hver gang.”