'Mit parforhold er coronatræt'

"Mit parforhold er coronatræt"

I efteråret viste en Gallup-undersøgelse, at mange parforhold har fået det bedre under coronakrisen. Men det gælder ikke alle. Karina og hendes mand har så forskellige måder at arbejde hjemme på, at det går hårdt ud over familiehyggen.

Det har været tiltrængt med juleferie hjemme hos Karina og hendes mand, hvor hjemmearbejde har sat familiehyggen under pres. Og Karina har søgt hjælp til at afværge, at coronakrisen fører til en krise i parforholdet.

"Min mand og jeg har arbejdet hjemme det meste af 2020 og er begyndt at gå hinanden på nerverne. Jeg synes, vi plejer at have et godt ægteskab, hvor vi er gode til at samarbejde omkring børnene og de praktiske gøremål, men lige nu har jeg oplevelsen af, at vi mest går i vejen for hinanden. Vi er simpelthen for meget sammen, og jeg havde aldrig troet, at vi kunne være det. Jeg plejer at glæde mig til weekend og ferier sammen med ham og børnene, men lige nu glæder jeg mig mest til næste gang, han skal til et møde i byen, så jeg kan få noget fred, og jeg synes, det er mega ufedt at tænke sådan om den mand, jeg elsker."

Zoom-møder i hele huset

Karina og hendes mænd har begge indrettet hjemmekontor i privaten.

"Jeg synes, han fylder helt vildt. Vi plejer at joke med, at han ikke behøver at råbe i telefonen, selvom han taler med nogle helt ovre i Jylland, men nu er det bare ikke sjovt længere, for hans zoom-møder og telefonsamtaler fylder hele huset. Når børnene kommer hjem om eftermiddagen, skal de være stille, fordi fars arbejdsdag ikke er slut endnu, og jeg synes ikke, det er rimeligt, at vi skal tage så meget hensyn til ham. Hvad pokker gør jeg for at få hyggen tilbage i familien?"

Ligesom i Karinas familie er mange parforhold og familier stærkt udfordret i denne tid, og det lægger pres på den gode stemning i de små hjem. Vi bliver begrænset i vores færden i det offentlige rum, og vi kan ikke længere rejse som før. Mange ting bliver mere besværlige. Vores mobilitet er hæmmet, og vi skal indrette os efter helt nye regler for, hvad der kan lade sig gøre.

Små børn bliver hæmmet i deres interaktion med andre, og de større børn kan ikke hænge ud sammen og gå i byen, som de plejer. Som forældre skal vi indrette det arbejdsliv, som for langt de fleste plejer at foregå på en arbejdsplads væk fra hjemmet, inden for de fire vægge, som også huser vores familie og vores fritid. Og det er for de fleste langt fra nemt.

På job derhjemme

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 40% arbejdede hjemme enten af og til eller regelmæssigt under forårets corona-nedlukning. Mod 28% i 2018 og 2019. Flest arbejdede hjemme i hovedstadsområdet, og branchen med den højeste andel af hjemmearbejdende personer var information og kommunikation.

"Det er gået op for mig, at min mand og jeg arbejder vidt forskelligt. Han kræver sin plads og vil have rum og ro til sit arbejde, og jeg er langt mere villig til at indrette mig efter resten af familien. Det giver mange ærgerlige konflikter, som vi ikke plejer at have, og det gør det mindre hyggeligt at være hjemme for os alle sammen. Ingen ved, hvornår det her ender, og jeg er nødt til at finde en måde at begynde at gøre noget andet, så vi kan få det bedre sammen, og det igen kan blive mere rart for børnene."

Læs også: Parterapi: ”Skal vi blive skilt eller blive sammen?”

Nye grænser

Karina og jeg taler lidt om, hvordan de kan indrette sig derhjemme under de nye forhold, så det hele kommer til at glide lidt lettere. Vi taler blandt andet om, at Karina skal øve sig i at sætte grænser og forventningsafstemme med sin mand.

Fem gode råd til par, der arbejder hjemme

1. Tal sammen

Bliv helt konkrete, når I taler om, hvad det betyder for jer hver især og for jeres familie, at I begge arbejder hjemme. Hvad har I brug for, for at det kan lade sig gøre rent praktisk? Det er vigtigt, at I får forventningsafstemt, først og fremmest på de ydre rammer. Skal I have fælles kontor i stuen, skal den ene have et lille arbejdsbord i soveværelset, eller hvad gør I? Få det praktiske på plads på en måde, så der er plads til jer begge og til familien, når arbejdsdagen er slut.

2. Mærk efter

Hvad har du brug for på det indre plan? De fleste har lidt tid for sig selv i bilen/toget eller på cyklen hjem fra arbejde til at puste ud og gøre klar til en aften hjemme med familien. Hvordan har du brug for, at dit arbejdsliv skal slutte, og din fritid begynde? Har du brug for at gå en tur? Lukke computeren på et bestemt tidspunkt eller netop have en blød overgang, fordi det passer bedst til dig? Mærk efter, hvad der fungerer for dig, og hvad du har brug for.

3. Forventningsafstem

Giv udtryk for, hvad I har brug for. Hvor går jeres grænser? Det er vigtigt, at I ikke tager for givet, at den anden kan gætte sig til, hvad I hver især har brug for. Det skal siges højt og klart, hvis det skal tages alvorligt. Hvis I har forskellige måder at arbejde på, så er det vigtigt, at I både giver plads og er villige til at indrette jer og gå på kompromis, så I begge kan være der.

4. Evaluer

Når de nye forhold har stået på et stykke tid, så mærk efter, hvordan I synes det går. Hvordan har I det? Fungerer det? Er der nogle ting, som skal ændres, for at I begge kan have en god og arbejdsom arbejdsdag? Det er helt ok undervejs at sige, at man har fortrudt at gå med til det ene eller andet. Det er ikke til at forudse, og det skal være ok at sige fra senere i forløbet, hvis I undervejs opdager, at der skal skrues på nogle knapper. Husk at din partner er lige så ok som dig.

5. Søg hjælp

Tal med gode venner om, hvordan de griber det an. Find artikler på nettet, og træk på andres erfaringer med at arbejde hjemme. Kontakt eventuelt en terapeut og få hjælp til at finde ud af, hvordan I bedst indretter jer, og hvis I bliver følelsesmæssigt ramt i det her, er det vigtigt at få ryddet op undervejs, så det ikke skaber for mange fastgroede konflikter.

Katrine Axholm

Katrine Axholm er parterapeut, foredragsholder, forfatter og ekspert i TV3-programmet ”Kærlighed i krise”. Hun hjælper hver dag par med at lære at forstå sig selv og hinanden og derved styrke kærligheden. De lærer at håndtere alt fra utroskab, konflikter, forskellighed til manglende lyst, kriser og hverdagens trummerum. Læs mere på Axholm.com

"Jeg bliver virkelig konfronteret med min manglende grænsesætning, kan jeg godt mærke. Jeg bliver nødt til at være mere tydelig med, hvad jeg synes er ok, og hvad jeg ikke vil være med til. Det dur ikke, at jeg forsøger at please alle andre, jeg skal jo også selv fungere. Det har bare aldrig været nødvendigt før, men det bliver jeg nødt til at gøre nu. Ellers bliver jeg en sur kone og mor, og det er ingen tjent med."