En kvinde i en hvid t-shirt. som holder sig til nakken, og har et ansigtsudtryk, som viser, at hun har ondt.

Smerter i kroppen kan skyldes meget, men for disse kvinder er der nogle typiske grunde

Smerter i kroppen kan have mange årsager, men for kvinder over 50 år er der nogle typiske grunde. Dem kan du heldigvis selv gøre noget ved, fortæller to eksperter her.

I knæet:

Årsager: Når du er over 50, er det som regel artrose (slidtgigt), der er årsagen til knæsmerter. Artrose er en kronisk, såkaldt degenerativ ledsygdom, hvor brusken i leddet gradvist nedbrydes.

"Slidtgigt i knæet kan give morgenstivhed, der varer i mere end 30 minutter, samt at knæet bliver forstørret, hævet og varmt," forklarer manuel terapeut Sigbjørn Hjorthag.

Den anden årsag til knæ-smerter i voksenalderen er såkaldte forreste knæsmerte. Smerten sidder da omkring knæskallen på forsiden af knæet.

"Det kan skyldes, at du er begyndt på en ny træningsform eller anden aktivitet. Smerten fremprovokeres ved brug af knæet," siger Sigbjørn Hjorthag.

Fysioterapeut Amanda Nygård bekræfter, at forreste knæsmerter er en hyppig årsag, som kan skyldes seneskedehindebetændelse. Derudover nævner hun slid som den mest almindelige årsag til knæsmerter hos ældre.

"Samtidig er det ikke altid selve knæet, der er problemet. Nogle gange påvirkes knæet af problemer i hofte og ankel," forklarer hun.

Artrit, også kendt som leddegigt, kan også give knæsmerter:

"Leddegigt i knæet er kendetegnet ved, at knæets led bliver angrebet af en betændelseslignende tilstand. Bliver sygdommen ikke behandlet, kan leddene i knæet gradvist blive misdannede og miste deres funktion," siger hun.

Sådan forebygger du artrose

  • Tab dig, hvis du er overvægtig
  • Vær fysisk aktiv
  • Styrk muskulaturen
  • Undgå skader

Behandling: Mens tidligere råd ved artrose var at tage det roligt, er rådet nu at bevæge sig så meget som muligt. 

Træning giver nemlig mindre slid og bedre funktion i dagligdagen. Det er også godt at løbe, gerne i ujævnt terræn, siger Sigbjørn Hjorthag. En tommelfingerregel lyder at se tiden an 24 timer efter træningen. Hvis knæsmerterne ikke er forværret, kan du fint fortsætte træningen.

Amanda Nygårds råd er at opsøge en behandler for at få en korrekt diagnose og et tilpasset træningsprogram.

"Det er en god idé at søge hjælp, hvis smerterne fortsætter i mere end to uger. Korrekt træning er det vigtigste, når det drejer sig om knæsmerter, men pas på ikke at gå for hårdt til værks," siger hun.

Når det gælder artrose, er det godt at styrketræne. Artrit kan behandles med antiinflammatoriske lægemidler eller lokal injektion og hvile.

I hovedet:

Årsager: Spændingshovedpine er muskulær og stressrelateret. Denne type hovedpine mærkes, når du er anspændt. Nakkehovedpine er relateret til problemer i de tre øverste led i nakken. Det er ikke usædvanligt at have en blanding af de forskellige typer hovedpine, siger Sigbjørn Hjorthag.

Amanda Nygård understreger vigtigheden af at udelukke migræne, når det drejer sig om hovedpine.

"Migræne er en neurologisk tilstand, som lægen skal følge op på, og som kræver medicin. Spændingshovedpine skyldes anspændte muskler i nakken, som kan udløses af langvarig stress. Det kan forårsage strålesmerter, og mange oplever det som et stramt bånd rundt om hovedet, panden og tindingen," fortæller hun.

Behandling: Behandlingen varierer afhængigt af hovedpinetypen og symptomerne.

"Migræne behandles med medicin, søvn, korrekt kost og motion, altså en balance i livet. Men også for spændingshovedpine og nakkehovedpine er det vigtigt at lære at mestre stress. Derudover kan terapeuter hjælpe med at løsne stivhed og muskelspændinger," siger Sigbjørn Hjorthag.

Smertestillende kan hjælpe, men ikke på længere sigt. Andre behandlingsmetoder bør overvejes.

"Spændingshovedpine er ofte forbundet med overbelastning og sidder som regel på begge sider af hovedet," oplyser Amanda Nygård.

Fysisk aktivitet som jogging, svømning og cykling anbefales mod spændingshovedpine. Varmeterapi og massage kan forsøges, men det hjælper kun på kort sigt.

"Hvis du lider meget af hovedpine, kan det være en god idé at bruge appen "Hovedpinedagbog" for at få overblik over problemet og se, om der er et mønster i det. Meget hovedpine er forbundet med psykosomatiske årsager, og meditation og mindfulness kan hjælpe. Men det vigtigste er træning. Kroppen er skabt til at blive brugt," siger hun.

I hofterne:

Årsager: Hoften er et vægtbærende led og er derfor udsat for slidgigt. Smerterne sidder typisk foran på låret og i hofteleddet. Hoften bliver stiv, og du kan opleve nedsat bevægelighed i området. Smerten er typisk værst om morgenen, men det kan også være stift og ømt i løbet af natten.

"Årsagen er som regel aldersrelateret," siger Amanda Nygård.

Behandling: Mange er bange for at få en kunstig hofte, når de har slidgigt. Men der er heldigvis meget, vi kan gøre, før det sker. Hvis du har slidgigt i hoften, er motion godt. Du skal blot holde øje med, at det ikke bliver værre de næste 24 timer. Når det kommer til træning, er det vigtigt at sørge for, at bækkenet og ryggen er stabile og stærke. Ellers kan du få uspecifikke ryg- og bækkenproblemer også. Det er en god idé at opsøge en behandler, der kan guide dig gennem de rette øvelser. Hvis du er overvægtig, kan et vægttab hjælpe.

"Hoften er et vægtbærende led, og hvis du taber dig, mindskes betændelsen i kroppen," siger Sigbjørn Hjorthag.

Amanda Nygård tilføjer, at ved at tabe fem kilo vil hoften opfatte det som flere ton. Så hvis du har mange smerter og er overvægtig, er det en god idé at ændre vægten. Hvis du derimod er meget tynd, kan det skyldes mangel på muskelstyrke. Så det er en god idé at træne meget styrke.

"Gode grundøvelser for hoftesmerter er squat og dødløft samt træning af lænden og bagsiden af lårene. Gerne med lunges, det er godt for hoften," siger Amanda Nygård.

I nakke og ryg:

Årsager: Årsagerne kan være en stiv nakke, muskelsmerter forårsaget af "stressnakke" og aldersforandringer.

"Efter muskel- og ledbåndsskader er aldersforandringer den mest almindelige årsag til nakkesmerter. Hos de fleste begynder sådanne forandringer i tyverne, men det fører sjældent til nakkeproblemer," siger Sigbjørn Hjorthag.

"Mange tror, det er vigtigt for ryggen at sidde lige og være anspændt, men det er faktisk bedre med en mere afslappet holdning. Men nogle sidder som sække hele livet, og det er heller ikke klogt. Det bedste er at variere aktiviteterne og stillingerne, du sidder i," råder han.

Smerter i nakke og ryg er ofte stressrelaterede. Derudover får mange smerter af bratte bevægelser, og du kan være uheldig og få diskusprolaps.

"Både arbejde, familieliv, søvn og stress spiller ind. Det er ofte hovedårsagen til rygproblemer." 

Amanda Nygård tilføjer, at folk, der har kontorarbejde, er mere udsatte end dem, der lever en aktiv livsstil.

Slap af

Mindfulness-øvelser kan skabe en følelse af tryghed, og det reducerer også negativt stress. Evnen til at slappe af er vigtig for at kunne forebygge og mestre smerter. 

At acceptere smerterne gør det lettere at slappe af, selvom det er smertefuldt.

"Det bliver meget statisk at sidde hele dagen. Derfor bør du have en alarm, der minder dig om at tage små pauser i løbet af dagen. Det er vigtigt at variere siddende stillinger. Smerter i brystryggen kan skyldes dårlig holdning, fordi du sidder meget foran computeren og mobilen."

Behandling: Har du ryg- og nakkeproblemer, der ikke går væk, bør du opsøge en læge. Det kan være en diskusprolaps i den øvre del af ryggen. Nakkehovedpine kan komme af en stiv nakke, og i så fald kan nakken låse sig helt. Det er ikke farligt, men hvis det ikke går over af sig selv efter et par dage, bør lægen og fysioterapeuten kontaktes.

"Løsningen på rygproblemer er træning, og det er også forebyggende. Tag kontakt til en behandler, der kan hjælpe dig med at tilrettelægge øvelser," siger Hjorthaug.

Du bør også se på, hvad der er årsagen til stress i dit liv. Både ryg og nakke kan være spændte, og måske har du også brug for øvelser til skuldrene. Skuldersmerter kan komme af at have gjort for meget for hurtigt. 

De dukker ofte op, når du har været for inaktiv i lang tid, og så pludselig bliver meget aktiv. Det er vigtigt at dyrke forebyggende træning, råder begge eksperter.

Massage og akupunktur kan lindre akutte nakkesmerter. Behandlingerne kan hjælpe musklerne med at slappe af og genvinde normal funktion.

"Effekten er dog kortvarig og skal kombineres med de andre råd, vi har givet," siger Hjorthaug.

Om eksperterne

  • Amanda Nygård er fysioterapeut med en videreuddannelse inden for ortopædkirurgiske skader og kvindesundhed samt ekspertise inden for træning af gravide og behandling af bækkenlidelser. Amanda diagnosticerer, forebygger og behandler muskel- og skeletlidelser.
  • Sigbjørn Hjorthaug er fysioterapeut og manuel terapeut. Hans specialområde er skulderen, men han har også interesse for ryg, nakke, knæ og svimmelhed. Han har udgivet flere bøger om emnerne.