Veninder sidder udenfor og spiser

Dette emne er tabu i vores venindeflok - men hvordan åbner jeg samtalen?

Sexolog og parterapeut Ditte Winkel hjælper en læser, som gerne vil tale om sex og det intime samvær sammen med sine veninder.

Spørgsmål om

Min mand og jeg er faktisk gode til at tale om sex med hinanden, men jeg mangler at kunne det samme med mine veninder. 

Jeg ved ikke, hvorfor vi ikke taler om sådan noget, når vi er sammen, men jeg er nysgerrig på deres (sex)liv og savner nok egentlig også at kunne dele med dem, når noget er svært i mit eget sexliv. 

Kan jeg gøre noget for at ændre på det?

Ditte Winkel råder til

Dit spørgsmål giver så god mening for mig, særligt fordi forskningen igen og igen har fastslået, hvor vigtigt det er for os kvinder at have nogen at spejle os i af samme køn. Og det gør sig gældende indenfor stort set alle områder. Af mange årsager er der alligevel emner, som kan være svære at bringe op i venindesammenhænge, herunder sex og seksualitet. 

Men jeg ønsker, at alle kvinder skal blive bedre til at dele med hinanden, også om sex, da det har muligheden for at normalisere følelser og tanker, så du eller andre ikke skal føle sig alene eller forkerte med deres lyst, præferencer, smerter eller noget helt fjerde. 

Hvis du gerne vil have samtalen i gang i din omgangskreds, vil jeg foreslå, at du skalerer forskellige seksuelle emner, så du på forhånd har kategoriseret de mindre ”farlige” emner og de mere ”farlige” emner. Måske kunne (sex)lyst være et godt sted at starte, hvorimod emner som porno og onani måske skal vente lidt.

Du kender bedst dine egne veninder og deres generelle tryghed ved at samtale om de sårbare ting. Du kan sætte dem stævne med en gåtur eller vinaften og simpelthen prøve at åbne snakken og se, hvordan det bliver modtaget. 

Min erfaring er, at det ofte kun kræver én, der tør at gå forrest og åbne op, så plejer de andre at følge efter, for så er isen brudt. Det kunne også være et sjovt indspark til en komsammen at have et samtalespil med, hvor I skiftes til at trække et spørgsmål fra bunken. 

På den måde kan I komme vidt omkring både erotik, sex, følelser, hverdagsliv og så videre, og så er det overladt lidt til tilfældighederne, hvad der bliver spurgt om, og altså ikke dig, der skal udspørge eller holde samtalen i gang. Held og lykke med projektet!

Om Ditte Winkel

Parterapeut og sexolog. Hun har sin egen praksis, hvor hun møder både par og individuelle klienter og afholder foredrag og workshops om sex og kærlighed for både virksomheder og privatpersoner.

Ekspert i ALT for damerne-podcasten ”Tænd for mig” om den kvindelige seksualitet og er fast hus-sexolog på Go’morgen P3.

Én gang om måneden vil Ditte besvare spørgsmål fra jer læsere her i bladet. Hvis du har et spørgsmål, kan du sende det til stork@alt.dk, så kan det være, at det kommer med i næste udgave af sexbrevkassen.