Atjuuu – sådan gør du, når næsen løber

Atjuuu – sådan gør du, når næsen løber

Sæsonen for forkølelse er i fuld gang. Men hvorfor bliver børn egentlig lettere forkølede end voksne? Og hvad kan man gøre, for at undgå al den snot?

Øjnene er blanke, vejrtrækningen er tung, og det er svært at huske, hvornår barnet sidst har været fri for det obligatoriske 11-tal under næsen. Men hvorfor vender de løbende næser tilbage igen og igen?

Forkølelse skyldes virus, og der findes mange hundrede forskellige varianter, fastslår de tre eksperter i forkølelse og snot, som Vores Børn har talt med.

Den gode nyhed er, at man opnår immunitet over for hver enkelt virus. Derfor rammes almindeligt sunde voksne ikke lige så ofte som børn, der sagtens kan have mange forkølelser i løbet af et år.

Dårlige nyheder er der desværre flere af: For det første varer immuniteten kun kort tid. For det andet kan man ikke bruge antibiotika mod forkølelse, da det ingen virkning har på virus, men kun på efterfølgende betændelsestilstande i lunger, mellemøre og bihuler.

Og for det tredje kan man heller ikke udvikle en vaccine, da man ikke kan forudse, hvilken virus der vil slå ned. Så er man først blevet forkølet, er der ikke meget at stille op.

Smittefare

Test: Har du styr på børnesygdommene?

Puds næsen rigtigt

Sådan finder du den rigtige vådserviet

Hvor længe smitter forkølelse?

Smittegruppe udløser vild debat på Facebook

Bliver man forkølet af kulde?

Snot, diarré og opkast

9 myter om immunforsvar

Er snot sundt?

4 bakterie-hotspots: Sådan undgår du (og baby) dem!

Vores tre eksperter om:

Saltvandsdråber – for eller imod?

Allan Randrup Thomsen: Man kan bruge saltvand sent i sygdommen, hvor der kan være irritation, tørhed og sejt sekret, men effekten er subjektiv og påvirker ikke forløbet.

Per Höllsberg: Nogle vil synes, at det hjælper med saltvandsdråber, som kan medvirke til at løsne snottet.

Hvad gør jeg, hvis mit lille barn er snottet og har svært ved at trække vejret?

Per Höllsberg: Forsøg at løsne snottet med saltvandsdråber og eventuelt suge næseborene med en engangssprøjte.

Niels Høiby: Fra barnet er et år, kan man give næsedråber som for eksempel Otrivin.

Snotpumper – for eller imod?

Niels Høiby: En snotpumpe kan virke lindrende, og man danner ikke mere snot, fordi det bliver suget ud.

Bliver man immun over for forkølelse, når man lige har haft en tur?

Allan Randrup Thomsen: Ja, man bliver i en periode immun over for præcis det samme virus, som man har været smittet med, men da der findes så mange forkølelsesvirusser, kan man sagtens blive inficeret umiddelbart efter. Voksne inficeres en til tre gange årligt, småbørn seks til otte gange om året.

Per Höllsberg: Ja, men immuniteten er ikke særlig langvarig. Man vil derfor kunne blive forkølet igen og igen.

Faktaboks

God håndhygiejne med håndvask og håndsprit. Små børn må også gerne bruge håndsprit med hjælp fra en voksen.

Rengør legetøj, dørhåndtag og andre ting, som mange rører ved. Legetøjet kan vaskes i en stor balje med 70 grader varmt sæbevand en gang om måneden. Bamser kan komme en tur i vaskemaskinen.

Bliv hjemme, når forkølelsen er værst, så du ikke smitter andre. Undgå at gnide øjnene, sutte på fingrene eller pille dig i ansigtet.

Brug papirlommetørklæder, og smid dem væk med det samme efter brug.Host og nys i ærmet og ikke i hånden. Hold vejret, når andre tæt på nyser eller hoster.

Kilder: Professor og overlæge på Rigshospitalets afdeling  for klinisk mikrobiologi Niels Høiby, professor ved Institut for Biomedin Per Höllsberg, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

LÆS OGSÅ: Kun ét ud af 20 børn har gavn af antibiotika

LÆS OGSÅ: De 12 uundgåelige sygdomme

LÆS OGSÅ: Bliv rask helt naturligt