Bordskik: Kan du så spise ordentligt!
Er det okay at bøvse ved bordet? Og sige ‘ad’ til farmors frikadeller? Få eksperternes bud på, hvorfor dit barn har godt af lidt bordskik – og hvordan du lærer ham den.
Ikke slikke på kniven, albuerne ned fra dugen og nul snak med mad i munden. I Emma Gads tid var ingen i tvivl om bordskikkens regler.
I dag skal vi forældre opfinde vores egne regler, og det kan være svært, for hvornår er dit barn ‘uopdragent’, når grænserne er flydende?
“Bordskik handler ikke om kæft, trit og retning, men om at lære at færdes blandt andre mennesker,” mener Vibeke Manniche, som er læge og forfatter til flere bøger om børn og mad.
“Adfærdsreglerne er uskrevne, og de færreste kan sætte ord på dem. Det er derfor først i det øjeblik, de bliver brudt, at vi mærker dem, og det opleves ubehageligt og skaber modstand.”
LÆS OGSÅ: Hjælp, mit barn vil ikke spise!
Der skal ikke så meget til, før dit barns opførsel ved spisebordet bliver opfattet som asocial, egoistisk eller uforskammet af andre. Vibeke Manniche husker stadig selv en legekammerat, der fik hende op af stolen.
“Hjemme hos ham var man overladt til sig selv, så han hamstrede kød. Det var synd, for det var ikke hans hensigt, men ubevidst skabte det uro i flokken, fordi han brød med den sociale spilleregel, at der skal være nok til alle.”
Ikke for lille til bordskik
Opskrifter: 5 børnefarvoritter – på den sunde mådePrioriter at spise sammen
Morgenmad: Weekendkræs til hele familenStraf og trusler ved spisebordet er et no-go
Spisebordet – en social læreplads
Se min fine madpakkeKræsenhed begrænser dit barn
Thomas Rode Andersen erkender, at det i situationen er svært at holde på principperne, når dit barn kræver morgenmad med masser af sukker eller aftensmad uden skyggen af et krydderi eller grønsager. Men prøv ikke at undgå konfrontationen, råder han. Hjælp derimod dit barn til at være mere åben over for smagsoplevelser.
“Det er ikke kun den konkrete situation, men en livsindstilling, du styrker dit barn i. Accepterer du stiltiende, at junior er kræsen, nægter du ham også mod på livet, på nye indtryk og mangfoldighed,” forklarer han.
En positiv indstilling ved voksdugen spreder sig til gengæld som ringe i vandet, garanterer Thomas Rode Andersen.
“Hvis I prioriterer en god madkultur, hvor der er nærvær, tid og ro, så smitter det positivt af på alle livets forhold. En del af det, børnene lærer via måltidet, er også generelle regler i samfundet – som det at være elskværdig og rar og ikke kræve særbehandling.”
LÆS OGSÅ: Børneopdragelse: Er I altid enige?
Af samme grund har hans egne børn aldrig fået serveret specielt tilberedt børnemad.
“De har altid fået krydret mad. På almindelige tallerkner. Jeg er stor modstander af Peter Plys-service. Det er maden, der skal være i fokus.”
LÆS OGSÅ: 5 genveje til madglade børn
5 bud mod kræsenhed
■ Aftal, at I altid smager på maden, inden I siger, om I kan lide den.
■ Aftal, at I altid kommer og sidder ved bordet, når der bliver serveret mad.
■ Hvis der er noget, man ikke kan lide, så snak om, hvorfor det ikke smager godt. Er det surt eller salt?
■ Find sammen på, hvad I skal have til middag, og hjælp hinanden med at tilberede det.
■ Vær ikke bange for at konfrontere dit barn, hvis der er noget, han ikke kan lide. Smag kan udvikle sig.
LÆS OGSÅ: Børnefødselsdag: Kager gone wrong!
7 regler om bordskik, du kan lære dit barn
■ Vi venter med at spise, til alle har sat sig ned ved bordet. Vi ser efter, om alle har fået noget på tallerkenen, inden vi tager anden gang.
■ Vi prutter og bøvser ikke ved bordet.
■ Vi taler ikke grimt om maden.
■ Hvis der er noget, vi ikke bryder os om, lægger vi det til side på tallerkenen.
■ Vi slukker fjernsynet, imens vi spiser.
■ Vi laver et fint bord, for eksempel med stearinlys og flotte skåle og fade, så det er hyggeligt at spise sammen.
LÆS OGSÅ: Hvad er god bordskik?