Har babyer og små børn overhovedet brug for al det farverige legetøj? Ja er svaret, for legetøj hjælper dit barn til at lære sig selv og verden at kende.
Du kan introducere baby for et aktivitetscenter, så snart hun begynder at gribe efter ting. Aktivitetscenteret giver dit barn mulighed for at afprøve koordination og krop. Baby opdager, at ‘når jeg rækker ud efter tingene, kan jeg få fat i dem og få dem til at bevæge sig’.
Vær opmærksom på, at baby ikke ligger i aktivitetscenteret længere tid, end hun har lyst til. Vurdér, om dit pus hygger sig – eller slår til tingene for at få dem væk. Omkring seks måneder, når dit barn lærer at trille fra mave til ryg og omvendt, er aktivitetscenteret knap så interessant – så foretrækker hun at bevæge sig mod legetøjet.
Aktivitetstæppe med mumitrolde, 675 kr. på Lirumlarumleg.dk.
gallery12billeder
BOLD
Mellem seks og 12 måneder, når baby kan sidde, kan du trille bolden hen til barnet og tilbage til dig selv. Dit barn lærer at udholde fraværet og stole på, at den flotte bold kommer tilbage – præcis som når du går ind i et andet rum. Når dit barn lærer at kravle og gå, bliver bolden endnu sjovere.
Det er en fysisk udfordring for din etårige at løbe efter bolden og komme til at sparke den endnu længere væk. Det stimulerer tumlingens viljestyrke, fordi hun vil fange den. Når barnet er cirka to et halvt, kan du kaste en stor bold, når I står helt tæt. Legen styrker motorikken, og dit barn oplever succes, når hun griber. I børnehaven indgår bolden i børnenes indbyrdes leg; de kaster til hinanden og begynder så småt at spille fodbold.
pakke m. 4 sansebolde, 210 kr. på Legeakademiet.dk.
gallery12billeder
PUTTEKASSE
Puttekassen kan du introducere omkring etårsalderen. Den stimulerer dit barns finmotorik, tålmodighed og evne til at koncentrere sig. Desuden øver barnet sig i at kende forskel på forskellige former.
Det er dig, der skal vise, hvordan man gør. Herefter øver barnet sig, til hun har knækket koden for, hvordan hun får klodserne ned i kassen. Ofte varer interessen frem til toårsalderen. Der er dog børn, der bliver irriterede på puttekasser, fordi de ikke har tålmodighed til opgaven.
Løve-puttekasse i træ, 239 kr. på Lirumlarumleg.dk.
gallery12billeder
LEGETELT/LEGEHUS
Allerede som baby og etårig kan dit barn fatte interesse for legeteltet og bruge det til at lege borte-tit-tit med – men vær opmærksom på, om barnet bliver bange og tror, du helt er forsvundet. Som toårig, når dit barn kommer i selvstændighedsfasen, er et telt eller legehus fantastisk til at markere, at ‘her er det kun mig, der må være’. Dit barn bruger teltet huleagtigt og lærer at mærke, hvornår hun ønsker at være alene.
I børnehavealderen er legehuset eller -teltet en god måde at lære at sætte grænser over for andre. Dit barn og bedstevennen kan sige til de voksne eller andre børn, at ‘her leger vi’. Inde i teltet er der en særlig virkelighed, og man kan lade fantasien få frit løb og lege, at man er i Afrika.
Win Green legetelt, fra 1.999 kr. på Lirumlarumleg.dk.
gallery12billeder
PUSLESPIL
Puslespil kan være sjove for både din tumling og dit børnehavebarn. Spillet styrker dit barns finmotorik, koordination og evne til at koncentrere sig. Til de mindste kan du få helt enkle træpuslespil, hvor det – ligesom med puttekassen – gælder om at vise dit barn, hvordan man gør.
Til børnehavebarnet kan du få puslespil med flere brikker. Her handler det ikke så meget om finmotorik, men om at være observant og opdage, at ‘jeg kan selv, når jeg koncentrerer mig’. Nogle børn forelsker sig i puslespil, mens andre ikke rigtig bider på.
Bondegårdspuslespil i træ, 179 kr. på Legeakademiet.dk.
gallery12billeder
LEGEKØKKEN
Legekøkkenet kan sagtens fænge børn på et år, men i den alder bliver det brugt som et ‘aktivitetscenter’ med låger og skuffer, der kan åbnes og lukkes. Først omkring toårsalderen begynder barnet at bruge køkkenet efter hensigten.
Legekøkkenet styrker den sproglige sans, når du sætter ord på de legemadvarer, barnet har i hånden, og hvad hun bikser sammen i gryderne. Sig tak, og lad, som om du smager, når du får noget ‘lækkert’ serveret. Køkkenet kommer for alvor til sin ret, når dit barn på tre år sammen med bedstevennen eller på egen hånd kan lege, at hun laver mad, og taler om, hvad hun gør. Legen styrker sproget og evnen til at begå sig socialt.
Komfur i træ m. tilbehør og mad, 849 kr. hos Lirumlarumleg.dk.
gallery12billeder
KLODSER
Børn kan have glæde af store klodser allerede i babyalderen, hvor de styrker den sansemotoriske udvikling. I vuggestuealderen indgår klodserne i en leg, hvor dit barn giver klodsen til dig, og du siger tak. Stabler du klodserne, synes dit barn, det er evigt morsomt at rive dem ned.
Når tumlingen bliver cirka to et halvt, begynder klodsen at stimulere hendes leg og forestillingsevne. Hun kan lege, at klodserne er mad, eller putte dem på ladet af den trehjulede. Det bliver sjovt at sætte store Duplo-klodser sammen og bygge høje tårne. I børnehaven kan dit barn bygge endnu mere, og nu stimulerer klodserne for alvor fantasien og kreativiteten.
‘Byggespil Tetris’- klodser, 239 kr. på Legeakademiet.dk.
gallery12billeder
DUKKE
Du kan sagtens forære din etårige en dukke, men for dit barn er den en genstand på linje med klodser, som man kan kaste med. Når dit barn er to år og i fuld gang med at udvikle sprog og mentale forestillinger, kan han lege, at dukken er en levende baby, som han putter, trøster, mader og kører tur.
Dukken er nu med til at stimulere dit barns empati. I børnehaven bliver dukken et familiemedlem, når dit barn leger far, mor og børn med kammeraterne. De øver sig på virkeligheden ved at tale med dukken, klæde den på og af og opdrage den.
Dukke fra Corolle, 509 kr. på Lirumlarumleg.dk.
gallery12billeder
TOGBANE
En togbane er legetøj, der virkelig hitter i lang tid hos mange børn. Fra dit barn er omkring halvandet, er det spændende at undersøge skinner og tog. Det styrker finmotorikken at bakse med skinnerne og de små mænd, som skal ned i vognen. Når dit barn fylder to, er han måske interesseret i hele toguniverset og begynder at gå vildt op i Thomas Tog-filmene.
Han vil forstå, hvordan det hele fungerer, og du kan styrke hans sprog ved at sætte ord på den ting, han har fat i, og hvad I gør, når I leger. Når dit barn bliver tre år, kan han lege med togbanen sammen med kammeraterne og opbygge et fantasiunivers, hvor der ‘sker’ noget i legen. I fireårsalderen kan han lave endnu mere komplicerede baner – alene eller med dig eller vennerne.
Togsæt Storbyen, 975 kr. på Legeakademiet.dk.
gallery12billeder
TUSSER OG MALING
Når dit barn er knap et år, kan hun så småt få glæde af farver og tusser. I to-tre-års-alderen får det at tegne en æstetisk dimension. Nu synes dit barn, at fingermaling er sjovt, fordi farverne bliver blandet sammen. I børnehavealderen kan dit barn efterhånden lære at tegne noget bevidst – hvis han altså er med på den, for ikke alle børn er lige interesserede. Tegningen er en udtryksform, hvor barnet fortæller en historie. Når dit barn forærer dig et maleri eller en tegning, markerer han et tilhørsforhold og oplever glæden ved at give.
24 tusser i træklods, 99 kr. på Lirumlarumleg.dk.
gallery12billeder
LØBECYKEL/SCOOTER
Både scooter og løbecykel er fænomenalt legetøj for din tumling. Scooteren fænger og udfordrer både din et- og toårige. Løbecyklen kan du for eksempel give dit barn, når hun fylder to. Det første år kan det være, at barnet blot lærer at sidde på sadlen og gå en tur på cyklen. Nogle børn fanger først, hvordan de bruger løbecyklen, i treårsalderen.
Andre er lynhurtige og bruger den allerede, når de er halvandet. Uanset om dit barn er et, to, tre eller fire år, er det sjovt at eksperimentere med farten, og barnet skal nok selv finde passende udfordring i legen.
Kokua løbecykel, 1.399 kr. på Lirumlarumleg.dk.
gallery12billeder
Få tip til de 11 bedste stykke legetøj, du kan give dit barn fra baby til 2-3 år, og hvorfor netop klodser, køkken og togbane er gode at lege med, ved at trykke på pilen.
(12 billeder)
Faktaboks
Vælg legetøj af god kvalitet Det kan være en god idé at gå efter mærkevarer. Så holder legetøjet oftest længere, og det kan gå i arv til lillebror eller -søster.Variér også gerne materialerne, så dit barn både har legetøj af for eksempel træ og plastik.
Vælg legetøj, der passer til alderen Ofte vælger vi legetøj, som vores børn er lidt for små til.Vi tænker ‘han er jo så kvik’, og tanken bag er god, fordi vi så gerne vil stimulere vores poder mest muligt.Vælg legetøj, der passer til dit barns alder. På den måde undgår du, at han føler nederlag, fordi han ikke kan gennemskue legetøjets funktion.
Vælg legetøj, der kopierer den virkelige verden Til børn op til tre år er det bedst at købe legetøj, der ‘kopierer’ virkeligheden. For eksempel tøjdyr, dukker, legekøkkener og biler.Omkring fireårsalderen begynder dit barn at interessere sig for fantasiverdener, så nu kan du købe for eksempel Ben10 og Star Wars, og udklædningstøj hitter stadig.Sørg dog for, at dit barn også har legetøj som togbane og lægesæt, der kopierer den virkelige verden.
Er vejen fra stuen til køkkenet hjemme hos jer også én lang forhindringsbane af klodser, tøjdyr og farvestrålende dimsedutter?
Børns legetøj fylder, blinker og dytter. Og når dit lille myr endelig er faldet i søvn klokken otte, kan du nok let bruge tre kvarter på at rydde alle legesagerne op – selv om det hele skal frem og ‘pynte’ igen dagen efter.
Men hvorfor har børn egentlig brug for alt det legetøj? Og har de overhovedet det – eller kunne en grydeske og en colaflaske med pastaskruer i være lige så godt?
Nej, lyder svaret fra legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold. Legetøj er guld værd for dit barn, fordi det stimulerer hans hjerne.
– Legetøj spiller en stor rolle for dit barns udvikling, og der skal farver og funktioner til. Babyer og små børn udvikler sig nemlig ved at sanse, så legetøjet skal stimulere de fem sanser,” forklarer han.
Nu bliver det interessant med legetøj, der giver børnene mulighed for at lege noget med et tema, bruge fantasien og konstruere en fantasiverden – sammen med andre. Dukkehuse, dukker, små legehuse med funktioner, togbaner, bondegårde, legeværktøj og udklædningstøj hører sikkert til blandt yndlingslegetøjet.
Annonse
Tusser, farver, saks og papir er nu også et must at have liggende på hylden, for dit barn elsker at tegne, klippe og klistre. I treårsalderen kan du dog næppe se, hvad dit myr tegner, for det er processen, der er det interessante for ham.
Dit barn kan også få glæde af at styrke finmotorikken ved at lege med perler og stimulere kreativiteten med ler og fingermaling. Samtidig begynder han at blive god til at konstruere, stable klodser og opbygge tilhørende fantasilege sammen med andre.
Bliv ikke forbavset, hvis din lille børnehavebandit behandler legetøjet hårdhændet. Det er en del af dit barns udviklingsproces, fordi han er ved at eksperimentere med tingene afprøver, hvor grænserne går, og hvor meget legetøjet holder til.