Hvordan føles veer?

Hjælp, hvad skal jeg gøre, når jeg får veer?

Du er spændt og nervøs, for fødslen nærmer sig. Men hvordan ved du overhovedet, at du har veer? Hvordan føles de? Hvordan bevarer du roen, og hvad foretager du dig, mens du vralter rundt med værkende underliv?

Faktaboks

  • Vandafgang betyder, at du er i fødsel. Ring til hospitalet, hvis vandet går. Jordemoderen vil notere tidspunktet, for veerne skal gå i gang inden for et døgn, fordi der nu er øget risiko for infektion. Fødestedet vil se dig for at sikre, at du har haft vandafgang, og at barnet har det godt. Bemærk, at vandet skal være næsten klart – som spaghetti-vand. Grønt vand kan være tegn på, at barnet er stresset, og så skal fødslen overvåges tættere.
  • Tegnblødning er normalt, når fødslen er nært forestående. De små blodkar omkring livmodermunden brister, når den begynder at udvide sig. Blødningen skal dog ikke være kraftigere, end hvad et trusseindlæg kan klare. Minder det om menstruationsblødning, skal du ringe til fødegangen.
  • Slimproppen kan gå dage eller uger inden fødslen, så det er ikke et pålideligt tegn. Proppen sidder i livmoderhalsen og beskytter barnet mod bakterier. Når livmoderhalsen begynder at trække sig sammen, kan slimproppen løsnes. Den kan ryge ud som en stor slimet klat eller blot som øget udflåd.

Hvordan føles veer?

Når veerne begynder, er du sikkert i tvivl om, hvad din krop har gang i. Typisk vil du mærke en svag menstruationslignende murren, som kommer og går uden regelmæssighed. Måske tænker du ikke nærmere over det, og det er fint, forklarer jordemoder Anne Ruby.

“Et godt råd er ikke at fokusere for meget på det. De fleste førstegangsfødende har en lang startfase, som kan vare op til 20 timer. Hvis du fører regneark fra starten, vil tiden føles meget lang. Forsøg i stedet at sove eller slappe af. Det er nu, du skal samle kræfter.”

Først når du mærker en form for regelmæssighed, skal du tage notits af fornemmelsen i underlivet – for så kan du være ret sikker på, at du har kurs mod fødegangen.

“Når smerterne varer et minut til halvandet, kommer som perler på en snor med cirka fem minutter imellem og bider så meget, at du skal koncentrere dig om din vejrtrækning, ved du, at du har veer,” siger Anne Ruby.

LÆS OGSÅ: Min fødsel: “Plukkeveerne var rigtige veer”

Hvordan tager jeg tid på veer?

Hvad laver jeg imellem veerne?

Brug pauserne til at hvile. Det kan være svært, når du føler dig lykkelig, spændt og nervøs, men prøv at geare ned.

“Så længe vandet ikke er gået, skal du ikke foretage dig noget de første mange timer. Du kan sagtens sove videre, hvis veerne begynder om natten,” lover jordemoderen.

Hvis du ikke kan sove, så find andre måder at slappe af på.

“Lav nogle hyggelige ting, og få lidt luftforandring. Gå en tur, eller se en film. Så afleder du opmærksomheden og giver kroppen ro til at arbejde.”

Det er en god idé at få noget i skrutten. Spis, hvad du har lyst til. Hvis du ikke kan få noget ned, er det kroppens måde at fortælle dig, at den godt kan klare sig uden mad.

LÆS OGSÅ: Veen – din bedste ven selvom den gør skide ondt

Hvad gør jeg under veerne?

Se de første veer som en mulighed for at øve dig. Find ud af, hvilken stilling der er mest behagelig.

“Mange har det bedst med at holde sig i gang. Når du bevæger dig, bliver der sendt andre impulser til hjernen, og smerten registreres derfor ikke helt så kraftigt. Rok frem og tilbage, mens du læner dig op ad noget, eller gå rundt.”

Du kan også bruge de første veer til at finde en god vejrtrækning, som får dig til at spænde af.

“Træk vejret dybt ned i maven, gør et lille ophold, og pust langsomt ud. Det tvinger kroppen til at blive i en afslappet stilling. Den naturlige reaktion på smerte er at holde vejret og krampe sammen, men det modarbejder veerne,” forklarer jordemoderen.

LÆS OGSÅ: Thomas Skov om fake mande-fødsel: “Jeg har udelukkende respekt for fødende kvinder fra nu af. Der er ingen tvivl om, at kvinder er det STÆRKE køn”

Hvordan lindrer jeg smerten ved en ve?

Hvordan hjælper min kæreste, når jeg har veer?

Hvornår skal jeg ringe til fødegangen?

Du må altid ringe – også hvis du er i tvivl, om du overhovedet har veer. Jordemoderen vil spørge, hvordan du har det, og I taler jer sammen frem til, hvad der er bedst.

“Det er en god idé at få lidt vejledning, når veerne melder sig. Én ting er at have læst en masse og fået gode råd. Noget andet er at stå i situationen. Det kan give tryghed at tale med en ekspert,” siger Anne Ruby.

Selv om du ikke har behov for instrukser, så ring til fødegangen, inden I tager af sted. Afdelingen er fleksibelt bemandet, så der kan kaldes jordemødre på vagt alt efter antallet af fødende.

LÆS OGSÅ: Sandheden om plukkeveer

Hvorfor skal jeg vente med at tage på hospitalet, når jeg har veer?

Så længe du er tryg ved at være hjemme, er det bedst at være i vante omgivelser. Her slapper du bedre af, hvilket betyder, at kroppens smertestillende stof, endorfin, frigives.

“Det er en milepæl i fødselsforløbet, når du ankommer til hospitalet. Du begynder måske at tælle, hvor mange timer I har været der, og du når muligvis at skifte jordemoder flere gange. Fødslen er en sart mekanisme i forhold til stress, og veerne går tit i stå, når en kvinde bliver indlagt. Det skyldes, at kroppen udskiller adrenalin, når den er på fremmed grund, og det modvirker fødselshormonet oxytocin,” forklarer Anne Ruby.

Af samme grund kan du risikere, at jordemoderen sender dig hjem igen. Bliver du sendt retur, er det altså ikke kun for at lette presset på hospitalet, men også for at optimere dine muligheder for en god fødsel.

Hvornår tager jeg af sted?

20 super råd til en god fødsel

Hvad sker der?

Du mærker en menstruationslignende murren i underlivet, som kommer og går uregelmæssigt og varierer i styrke.

Veerne bliver mere regelmæssige, og smerten kommer med ensartet styrke hver gang.

Veerne kommer med cirka fem minutters mellemrum og varer et minut til halvandet. De gør så ondt, at du skal koncentrere dig om din vejrtrækning.

Veerne har været stærke og regelmæssige med fem minutters interval i et par timer. Nu har du muligvis åbnet dig så meget, at du er i aktiv fødsel.

Hvad gør jeg mellem veerne i den latente fase?

Tænk ikke så meget over det. Så længe veerne ikke kræver den store koncentration, har du lang vej igen, så sov, eller slap af med en god film eller en gåtur.

Begynd at tage tid på veerne. Du tager tid, fra den ene ve begynder, til den næste ve begynder.

Ring til fødegangen, hvis du har brug for vejledning. Sandsynligvis vil der gå et par timer, inden du er i aktiv fødsel. Prøv forskellige stillinger for at finde ud af, hvordan du har det bedst under veerne.

Ring til fødegangen. I samarbejde med jordemoderen beslutter du, om det er på tide at tage af sted.

Hvordan takler jeg smerten, når jeg mærker en ve?

Tag to Panodil. Det vil hjælpe dig med at slappe af og måske få lidt søvn.

Forsøg med en varmedunk i lænden eller et varmt brusebad, og lad din kæreste massere dig eller trykke på ømme punkter.

Øv vejrtrækning under veerne. Vejrtrækningen er afgørende for, at din krop slapper af og arbejder med veerne, og at smerten bliver lettere at holde ud. Tag en dyb indånding, hold vejret et øjeblik, og pust langsomt ud med spids mund.

Brug ovenstående metoder, og medbring eventuelt nogle af de remedier, du er blevet glad for: Varmedunk, massageolie og så videre.

LÆS OGSÅ: 20 super råd til en god fødsel

LÆS OGSÅ: Av! Alt om veer

LÆS OGSÅ: Er du klar til de første veer?