Mor og datter med telefon

Instagram får ny funktion: Snart kan forældre overvåge deres børn

Instagram er snart klar med en ny funktion, der skal beskytte børn og unge, men de nye ændringer bekymrer allerede Børns Vilkår. Vi giver dig overblikket over tiltagene her og råder dig til, hvordan du som forælder kan håndtere de konflikter, der muligvis følger med.

Er du bekymret for dit barns færden på sociale medier? Så er du ikke alene.

En undersøgelse, lavet af Epinion for Trygfonden og Red Barnet, viser nemlig, at syv ud af 10 af alle ni-17-årige i Danmark inden for det seneste år har oplevet mindst én digital krænkelse eller noget andet ubehageligt online.

Den tendens er en af grundene til, at Instagram nu indfører såkaldte teen accounts, som skal beskytte brugere under 18 år, når de færdes på det sociale medie.

Drastiske nye ændringer for unge

Kort fortalt vil Instagram snart underlægge alle profiler under 16 år en lang række begrænsninger, som man kun kan slippe for, hvis en forælder eller værge går ind og godkender det. 

Lige nu står forandringerne til at blive indført på Instagram i Danmark i slutningen af 2024, men allerede nu kan du forberede dig på, hvad der kommer til at ske. For flere af de nye ændringer er ret drastiske i forhold til, hvad de unge er vant til nu.

Du kan se de kommende ændringer i boksen nedenfor.

Hvad er en teen account?

  • Alle børn og unge under 16 år får som udgangspunkt en privat profil. Det betyder, at de unge selv skal acceptere alle nye følgere, før følgerne kan se deres indhold og skrive til dem.
  • De unge kan kun modtage beskeder fra folk, de selv følger eller allerede er i forbindelse med.
  • Der bliver indført større kontrol med, hvilket indhold de unge får vist på Instagram. Det vil altså sige, at ømtåleligt indhold, såsom videoer af folk der slås, seksuelt indhold eller promovering af kosmetiske indgreb, bliver begrænset.
  • De unge kan kun blive tagget i opslag af profiler, de følger.
  • Der kommer en anti-mobning-funktion, som filtrerer stødende ord og sætninger fra de beskeder og kommentarer, som de unge profiler modtager.
  • De unge vil få en notifikation, der fortæller dem, at de bør forlade appen, når de har brugt den i 60 minutter om dagen. Det skal opfordre de unge til at mindske deres skærmtid.
  • Mellem klokken 10 om aftenen og syv om morgenen vil Instagram ikke give notifikationer.
  • De unge kan selv vælge de emner og interesseområder, de vil have vist opslag om i ”Udforsk”, så de kun bliver eksponeret for indhold, de selv har valgt.

Kilde: Instagram

Forældre kan snart overvåge deres børn

Den nye funktion beskytter ikke kun de unge. Den sørger også for, at forældre kan få en større indflydelse på, hvordan deres børn bruger det sociale medie.

Forældre får nemlig snart mulighed for at kontrollere deres barns skærmtid på appen. Det vil altså sige, at de kan sætte en begrænsning på, hvor meget tid barnet må bruge på Instagram dagligt, og når tiden er opbrugt, vil den unge ikke længere kunne få adgang til appen.

De voksne kan også indstille et tidsrum, hvori den unge ikke må bruge appen. Så hvis man som forælder fx har en mistanke om, at ens barn ligger vågen om natten og scroller på mobilen, kan man blokere barnets adgang til Instagram i aften- og nattetimerne. 

Den giver derudover forældre mulighed for at se, hvem deres barn skriver med på det sociale medie. Man kan ikke læse de konkrete beskeder, men man kan se, hvilke profiler ens barn har sendt beskeder til indenfor de seneste syv dage.

Forældre kan desuden se, hvilke emner og interesseområder deres barn har valgt at få indhold om, når de tilgår ”Udforsk”-funktionen på Instagram.

Kort sagt: Du kan som forælder få meget mere indflydelse på dit barns færden på nettet. Men den magt kan også gå hen og skabe konflikter, mener Kathrine Elmose, der er digital medieekspert hos Børns Vilkår.

Hvordan skal man forholde sig som forælder?

Det hele lyder jo meget godt. Så kan man som forælder nu ånde lettet op nu, hvis man har et barn, der bruger Instagram?

Svaret er nej, hvis man spørger Kathrine Elmose.

Hun frygter, at hvis man ikke griber den nye funktion rigtigt an som forælder, kan det skabe en mistillid.

”Der er mange af de nye tiltag, som virker overvågende og begrænsende, og det skal man være påpasselig med. Barnet skal jo helst føle sig tryg ved at opsøge sine forældre, hvis noget er ubehageligt eller grænseoverskridende på nettet, og hvis de føler sig overvåget, kan tilliden nemt forsvinde. Derfor er det en god idé at have nogle samtaler med sit barn, inden man evt. tager funktionen i brug, så man griber det an på en tillidsfuld måde.”

Hun foreslår, at man laver aftaler med barnet, inden man benytter sig af den nye funktion, og spørger interesseret ind til barnets færden på nettet.

”Der skal skabes en tillidsbaseret og åben samtale, så i stedet for selv at gå ind og se, hvem barnet skriver med, så stil spørgsmål om, hvem de er i kontakt med online. Det er også helt okay, hvis det ikke er alt, som børnene vil dele med deres forældre, men de skal vide, at de har muligheden. For hvis de en dag sender noget, de fortryder, eller modtager noget ubehageligt, så skal de have mulighed for at gå til en voksen, som de kender godt, fremfor at holde det hemmeligt og føle skam.”

Hun mener også, at forældre skal være påpasselige med at indføre begrænsninger på barnets skærmtid, uden barnet har noget at skulle have sagt.

”Inden man vælger at regulere sit barns skærmtid, som man snart kan på appen, anbefaler vi, at man snakker med dem om, hvad de bruger Instagram til. Som forælder kan man nemt tænke, at ens barn bruger alt for meget tid på mobilen, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Det kommer jo an på, hvad barnet bruger tiden på," siger Kathrine Elmose og uddyber:

"Hvis de dyrker en interesse eller er i kontakt med deres venner, er det ikke udelukkende negativt at bruge mobilen. Og hvis man så går ind og sætter en begrænsning, kan det skabe konflikter. Gå i stedet sammen om at skabe nogle rammer for, hvor meget de må bruge skærmen om dagen.”

De unge bliver ikke tilgodeset

Overordnet set er Kathrine Elmose fra Børns Vilkår nervøs for, hvad de nye ændringer kan få af betydning for de unge. Faktisk har hun svært ved at pege på, hvordan de reelt skulle være en fordel.

”Vi hilser det selvfølgelig velkommen, når Instagram forsøger at lave nye tiltag, der tager højde for brugernes forskellige aldre, men det her virker bare ikke specielt gennemtænkt. Det virker mere som om, de gerne vil fremstå som nogen, der gør noget godt for målgruppen, men i realiteten er det ikke tiltag, der kommer til at gavne de unge, frygter jeg.”

Først og fremmest forudser hun, at endnu flere unge mennesker nu vil snyde med deres alder online.

Tal fra Børns Vilkår viser, at hvert andet barn er på sociale medier, før de fylder 10 år, hvilket betyder, at mange i forvejen snyder med deres alder. De fleste sociale medier har nemlig en aldersgrænse på 13 år. Så i stedet for at snyde sig til at være 13, vil folk måske begynde at snyde sig til at være 16.

En anden ting, hun ikke mener er gennemtænkt fra Instagrams side, er, at de fremover kun kan sende og modtage beskeder til de mennesker, de følger.

”Hvis man fremover skal følge hinanden, inden man kan skrive sammen, så er man nødsaget til at lukke folk helt ind på sin profil. Og her får de jo adgang til alle ens billeder og indhold. Førhen kunne man skrive sammen, uden at tilgå hinandens profiler, men nu virker det mere sårbart."

"Nu kan man ikke længere skrive tak for sidst til en perifer bekendt eller skrive om sit idol med en fremmed, medmindre man skal ind og følge dem, og det kan måske virke som et større skridt for nogen. Det er jo meget almindeligt, at unge får nye venner og bekendte online, men det vil de måske blive mere forsigtige med fremadrettet, hvis funktionen tages i brug.”

Fremover kan de også kun blive tagget i opslag af profiler, de følger, og her kan der også opstå et problem.

”Hvis man f.eks. har været til fest hos en fra parallelklassen, som lægger en story eller et opslag op, hvor man ikke er tagget, så kan man føle sig udenfor. Men problemet er jo, at personen faktisk ikke kan tagge den unge med den nye funktion – medmindre de følger hinanden. Det er svært at kende bevæggrunde og konteksten for, hvorfor de andre bruger de forskellige funktioner, som de gør – og det her bidrager ikke til at gøre det nemmere.”