Grønsager til gendyrk

10 grøntsager og 8 krydderurter du kan få til at gro igen og igen

Gulerodstoppe, salatstokke, slatne kartofler og enden af ingefærknolden. Normalt havner grøntsagsresterne i skraldespanden, men faktisk kan de fleste grøntsager og krydderurter gendyrkes og blive til nye grøntsager. Få tips til hvordan du puster nyt liv i dine grøntsagsrester.

Når vi skræller gulerødder eller snitter forårsløg og salat, så havner stilken eller roden som regel i skraldespanden. Men faktisk kan meget af dit grønne køkkenaffald få nyt liv, og der er næsten ingen grænser for, hvilke grøntsager du kan gendyrke. Salat, gulerødder, selleri, løg, ja selv ingefær kan faktisk bruges igen og blive til nye, friske grøntsager. Når du giver dine grøntsager nyt liv, minimerer dit ikke kun dit madspild. Du sparer også penge og miljøet, og samtidigt bliver din egen økologiske grønthandler.

At gendyrke dine grønne ”rester” fra madlavningen er meget simpelt. Det kræver hverken en køkkenhave eller et drivhus. Alt hvad du skal bruge er en urtepotte, jord, vand – og lidt tålmodighed.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan dyrker du dit eget avocadotræ

Sådan gendyrker du skridt for skridt

Det er meget simpelt at genoplive sine grøntsager, og det kræver ikke meget plads. Du kan enten dyrke grøntsagerne i vand, men du kan også plante dem direkte i jord.

Brug grøntsagstoppe, som du ville have smidt ud, og lad dem gro videre i vindueskarmen. Brug toppen fra gulerod, rødbede eller pastinak eller bunden fra porre, spidskål eller forårsløg, og ved visse grøntsager vil du allerede i løbet af ca. 4-8 dage begynde at se små blade spire frem, mens det ved andre fx kål vil tage længere tid.

Når vi taler om "bunden af grøntsagen", mener vi den ende, hvor enten rødderne eller stilken har siddet fast. På et forårsløg er bunden altså den hvide, trevlede ende, mens bunden på et kål er den ende, hvor du finder resterne af kålstokken.

Gendyrkning i vand

  • Find et glas, en kop eller en skål, og hæld vand i. Den skal fyldes så plantens rod akkurat bliver dækket af vand, men roden må ikke svømme.
  • Placer grøntsagsroden i vandet med bunden nedad.
  • Stil din plante i en vindueskarm med godt lysindfald.
  • Vær tålmodig og skift vandet dagligt for at undgå at rødderne rådner.

Gendyrkning i jord

  • Hæld lidt pottemuld i en krukke eller urtepotte, og plant grøntsagsresten direkte heri.
  • Vand jævnligt og efter behov – afhængig af jorden og grøntsagen. Prøv dig frem men sørg for, at bladene ikke hænger.
  • Det varierer lidt fra grøntsag til grøntsag, hvornår de kan høstes. Det kan vare mellem en uge og en måned.

10 grøntsager du kan gro igen og igen

Rigtig mange grøntsagsrester kan gendyrkes og blive til nye friske og sprøde grøntsager. Der findes dog enkelte undtagelser. F.eks. egner agurk og blomkål sig ikke til gendyrkning. Derudover kan du også forsøge dig med at gendyrke en del frugter.

1. Forårsløg

Forårsløg er nemme at gendyrke, og du får hurtige resultater. Skær det nederste hvide stykke af forårsløgene og sæt dem med rødderne nedad i et glas med vand. Husk at skifte vandet regelmæssigt for at undgå, at de rådner. Du kan også sætte dem direkte i en potte med jord. Når forårsløgene er blevet lange, kan du høste fra dem ved at klippe med en saks. De kan sagtens gro flere gange, efter du har høstet første gang.

2. Gulerødder

Brug toppen af guleroden, som du alligevel plejer at smide ud og stik den få millimeter ned i jord. Efter et stykke tid, vil der vokse fine, nye grønne gulerodstoppe frem, som smager dejligt. I vindueskarmen får du kun grønne gulerodstoppe, men hvis du genplanter guleroden udendørs, hvor der er mere plads, vil der vokse nye gulerødder ud af din genplantede top. Og hvis lader du dem gå i blomst, kan du lave dine egne gulerodsfrø.

3. Hvidløg

Hvidløg er super nemme at plante. Brug eventuelt de små fed, som du alligevel ikke gider pille. Sæt feddene i en urtepotte med den flade del nedad. Den spidse del af fedet må gerne stikke op over jorden. Efter en uges tid begynder hvidløget at spire, og du kan klippe af det ligesom med purløg. Se trin for trin guide her.

4. Bladselleri

Bladselleri kan nemt gendyrkes. Skær så meget af den oprindelige selleri af som muligt, for de oprindelige stængler gror ikke videre, men rådner. Sæt herefter stubben fra sellerien ned i en urtepotte og med tiden vil en helt ny selleri vokser op.

5. Løg

Du kan nemt gendyrke løg. Du kan vælge at genplante et løg der allerede er begyndt at spire eller sætte et løg til at spire. Skær 1-2 cm af løget og læg skiven i en urtepotte med jord, så rødderne peger nedad. Du kan også anbringe løget i et glas eller en vase, så det hviler på kanten. Sørg for at det kun er rødderne, der er dækket af vand, så du undgår, at det rådner. Du kan spise løgets spirer løbende ligesom purløg, eller vente på at løget laver et helt nyt løg nede i jorden. 

6. Porrer

På samme måde som forårsløg, kan du nemt gendyrke porrer. Skær den nederste del af porren af – så den er cirka fem centimeter fra roden, og sæt den i en potte med jord. Stubben vil herefter vokse lidt, hvorefter den i nogle tilfælde ser ud til at visne og gå til. Men med tiden vil der vokse nye, friske porrestængler frem af stubben.

Gendyrk porrer
Her er det porrer, som er sat i vand for at gendyrkes.

7. Kål & salat

Kål, fx bokchoi, kinakål og salat kan alle gendyrkes. Tag stubben med de inderste blade og sæt den i 1-2 cm vand. Efter et par dage, når du kan se nye blade og rødder, sætter du kålen eller salaten i jord. Du kan også forsøge dig med at plante stubbene direkte i jord, men det kan være en fordel at lade dem slå rødder først. Har du altan eller have, kan det være en fordel at sætte potterne udenfor.

8. Rødbeder

Du kan nemt gendyrke rødbeder både med en rest eller med en hel rødbede. Plant rødbeden i jorden med en smule stikkende op over jorden. De nye blade, der spirer frem, er sprøde og kan bruges i bl.a. salater.

9. Citrongræs

Stik enden af en citrongræsstængel i et glas vand. Placer glasset i vindueskarmen i ca. 2 uger- eller til den begynder at danne rødder. Plant herefter stænglen i en potte med jord. Nu har du din egen, hjemmedyrkede citrongræs.

10. Ingefær

Lad en ingefærrod ligge i vindueskarmen til den får en lille grøn knop. Skær ca. 1 cm af selve ingefærroden af, der hvor den grønne knop sidder, og plant stykket i en urtepotte med den grønne knop opad. Jo større potten er, jo større ingefær får du.

LÆS OGSÅ: Sådan dyrker du dit eget figentræ

Krydderurter: Sådan gendyrker du dem

Krydderurter er nemme at gendyrke, og der er ingen grund til at smide dem ud, selv om det meste er brugt. Du kan vælge at gendyrke hele potten med krydderurter, og med visse urter kan du klippe stængler af og sætte dem i et glas med vand til de danner rødder. Det gælder basilikum, mynte, oregano, timian og rosmarin.

  1. Klip en 4-5 cm lang stilk af planten. Nip eventuelt de nederste blade af, så der kun er nogle få blade i toppen af stiklingen.
  2. Sæt stilken i et glas med vand og anbring glasset på et solrigt sted, fx i vindueskarmen. Skift vandet jævnligt, så rødderne ikke rådner.
  3. Når rødderne er et par centimeter lange, kan du plante dem over i en potte med jord eller ud i højbedet.
Gendyrk basilikum
En af de krydderurter, der er nemme at gendyrke, er basilikum.

8 krydderurter, der kan gendyrkes

  • Koriander
  • Purløg
  • Mynte
  • Oregano
  • Timian
  • Dild
  • Persille
  • Basilikum

Hvor lang tid der går, før stænglerne spirer afhænger af stiklingens tykkelse. En rosmarinstikling vil ofte være mere grenet og derfor være længere om at spire.

Kilder: idenyt.dk, persilleshjemmedyrk.dk, groennesager.dk