4 simple råd: Sådan bliver dine fastelavnsboller helt perfekte

Fastelavn er lige med slik, ballade, udklædning og selvfølgelig også lækre hjemmebagte fastelavnsboller: Men hvordan er det nu lige, man gør? Det får du svaret på her:

Har du også prøvet at stå med en plade nybagte fastelavnsboller, hvor alt fyldet var sivet ud under bagningen? Eller en fastelavnsbolle, der var helt klæg indeni? Så er du bestemt ikke den eneste.

Men fortvivl ej – for vi har fået kok og bageekspert Carmen Gesto fra Bagetid.dk til at dele sine 4 allerbedste råd til de perfekte fastelavnsboller med os her på ALT.dk lige her.

Fastelavnsbollen findes i rigtig mange afskygninger med gærdej eller wienerbrød og med syltetøj, creme eller remonce som indhold, men i sin grundform er der tale om en bolle med fyld – udfordringen ved dette stykke bagværk er at holde fyldet på sin plads inde i bollen.

Kok og bageekspert Carmen Gesto fra Bagetid.dk

Fastelavnsboller er ikke svære at bage

Ifølge Carmen Gesto er fastelavnsboller altså ikke svære at lykkes med, men som alt andet i køkkenet er der nogle opmærksomhedspunkter, som man kommer langt med.

Her får du hendes fire gode råd til at bage de perfekte gammeldags fastelavnsboller i gærdej, som vel og mærke IKKE lækker alt det gode fyld, når de bliver bagt.

De bedste råd til en vellykket fastelavnsbolle

  1. Overælt ikke dejen til dine fastelavnsboller
    Lad dejen forblive klistret, og ælt den ikke for længe. Hvis den overæltes bliver krummen for sej, og risikoen for, at fyldet løber ud af bollen, stiger. Lad også gerne dejen hvile i køleskabet en halv time, så bliver den lettere at forme, når den rulles ud. 
  2. Brug masser af mel til din fastelavnsbolledej
    Når dejen skal rulles ud, så skal det være jævnt i lige under en halv centimeters tykkelse, og så skal der godt med mel på bordpladen, så dejen ikke klistrer sig fast til underlaget. Sidder den først fast, er du garanteret huller, hvor fyldet kan løbe ud.
  3. Overfyld aldrig din fastelavnsbolle
    Når dejen er rullet, den slipper bordet, og du har skåret den ud i ensartede størrelse kvadrater, så er det vigtigt ikke at overfylde bollen. Afhængigt af hvor store boller der laves, så er en god tommelfingerregel, at fyldet svarer til en god teske eller lille spiseske i midten af kvadratet.
  4. Luk alle huller
    Sidste skridt er lukningen af bollen; alle hjørner af dejen samles på midten over fyldet, kanterne trykkes grundigt sammen, og bollen lægges på bagepladen med lukningen nedad. Herfra er det bag, køl og nyd dit bagværk!

Bliv inspireret af vores mange lækre opskrifter på fastelavnsboller her:

Fastelavnsbollens historie

Oprindelsen på den søde bolle stammer nemlig fra en fastelavnsskik, hvor man markerede, at fasten skulle starte - og at det snart var forbudt at spise hvedebrød i 40 dage.

Dengang fejrede man den sidste aften før fasten med en bolle lavet på hvedemelsdej med rosenvand. Det er den originale opskrift på fastelavnsboller.

Efter mange hundrede år blev hvededejen i fastelavnsbollerne ændret til en mere luftig wienerbrødsdej - nærmere bestemt i 1909. Men det først var i 1950’erne, vi fandt ud af, at fastelavnsbollerne kunne flækkes og fyldes med både creme og piskefløde.

Faktisk er fastelavnsbollerne med creme og fløde noget, som vores svenske naboer inspirerede os til efter anden verdenskrig. Her begyndte de svenske ismejerier nemlig at skyde frem, og de hjalp med til at sikre, at vi kunne få frisk fløde rundt om i Danmark.

Skal dine fastelavnsboller stamme fra den semi-gamle opskrift? Så skal du skæve til svenskernes flødeskum og lægge en dansk wienerbrødsdej omkring. Du kan også holde opskriften inden for landets grænser, men så bør flødeskummet og cremen erstattes af sød marmelade.

Bliv inspireret af vores mange lækre opskrifter på fastelavnsboller her: