Luftige fastelavnsboller med flødeskum og syltetøj

Luftige fastelavnsboller med flødeskum og syltetøj

Luftige fastelavnsboller, der er fyldt med sød flødeskum og jordbærsyltetøj - bedre bliver det næppe. Få den lækre opskrift her.

10 stk

Ingredienser

Dej

  • 1 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 250 g hvedemel
  • ¼ tsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 3 plader optøet butterdej
  • 1 sammenpisket æg til pensling

Remonce

  • 50 g blødt smør
  • 75 g sukker
  • ½ tsk. mandelessens
  • 1 spsk. lys sirup

Flødeskumsfyld

  • 2 dl piskefløde
  • korn af 1 stang vanilje
  • 2 spsk. flormelis
  • 1 dl jordbærsyltetøj

Sådan gør du

  1. Varm mælken op i en gryde, til den er fingervarm. Kom den i en skål. Udrør gæren heri. Kom ægget i. Bland hvedemelet med salt og sukker, og kom det i mælkeblandingen lidt ad gangen.
  2. Tag dejen ud på et meldrysset bord. Ælt dejen sammen. Kom dejen i en skål. Dæk skålen til, og lad dejen hæve 1 time.
  3. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en ca. 3 mm tyk plade. Læg den ene plade butterdej ud på den ene halvdel af dejpladen, og fold den anden halvdel over. Rul dejen ud igen til en tynd plade.
  4. Fortsæt med de to næste plader butterdej, og afslut med at rulle dejen ud til en ca. 55 x 22 cm stor firkant.
  5. Skær dejen ud i 10 firkanter. Pensl firkanterne med æg. Bland ingredienserne til remoncen og fordel det på de 10 firkanter. Luk dejen godt sammen om fyldet.
  6. Læg bollerne med sammenføjningerne nedad på en plade med bagepapir. Lad dem efterhæve tildækket i ca. 15 min.
  7. Pensl bollerne. Bag fastelavnsbollerne ca. 15-18 min. ved 200 gr. på midterste ovnribbe.
  8. Lad bollerne køle af, og skær dem over. Pisk fløden til let skum. Pisk vaniljekorn og flormelis i. Fyld bollerne med flødeskum og syltetøj.
  9. Læg bolletoppene på, og pynt fastelavnsbollerne med sigtet flormelis.

Bliv inspireret af vores mange lækre opskrifter på fastelavnsboller her:

Fastelavnsbollens historie

Oprindelsen på den søde bolle stammer nemlig fra en fastelavnsskik, hvor man markerede, at fasten skulle starte - og at det snart var forbudt at spise hvedebrød i 40 dage.

Dengang fejrede man den sidste aften før fasten med en bolle lavet på hvedemelsdej med rosenvand. Det er den originale opskrift på fastelavnsboller.

Efter mange hundrede år blev hvededejen i fastelavnsbollerne ændret til en mere luftig wienerbrødsdej - nærmere bestemt i 1909. Men det først var i 1950’erne, vi fandt ud af, at fastelavnsbollerne kunne flækkes og fyldes med både creme og piskefløde.

Faktisk er fastelavnsbollerne med creme og fløde noget, som vores svenske naboer inspirerede os til efter anden verdenskrig. Her begyndte de svenske ismejerier nemlig at skyde frem, og de hjalp med til at sikre, at vi kunne få frisk fløde rundt om i Danmark.

Skal dine fastelavnsboller stamme fra den semi-gamle opskrift? Så skal du skæve til svenskernes flødeskum og lægge en dansk wienerbrødsdej omkring. Du kan også holde opskriften inden for landets grænser, men så bør flødeskummet og cremen erstattes af sød marmelade.

Bliv inspireret af vores mange lækre opskrifter på fastelavnsboller her: