Nem vegetarisk aftensmad: 3 lækre opskrifter
Kunne du også godt tænke dig at skære lidt ned på kødet og nappe en kødløs dag en gang i mellem? Så kig med her, hvor du får 3 gode og nemme bud på vegetariske retter, der er lige til at gå til:
Hvis man er vant til at tage udgangspunkt i kødet, når man skal lave aftensmad, kan det være svært lige pludselig at skulle finde på en ret, der ikke indeholder kød. Men det behøver slet ikke at være hverken svært eller besværligt at lave vegetarisk aftensmad.
Her får du 3 nemme opskrifter på lækker vegetarisk mad:
Plantelasagne med selleri
6 personer
400 g rodselleri, skrællet vægt
2 gulerødder
2 porrer
2 spsk. olivenolie
1 ds. flåede, hakkede tomater
2 spsk. tomatkoncentrat
1 spsk. tørret oregano
2 dl kraftig grøntsagsbouillon
salt og peber
Bechamelsauce:
25 g smør
2½ spsk. hvedemel
5 dl kogende let- eller sødmælk
salt og peber
evt. lidt friskrevet muskatnød
200 g mascarpone
Desuden:
12 lasagneplader
150 g reven gratineringsost
50 g hakkede mandler
Tilbehør:
grøn salat og oliven
Sådan gør du:
- Skræl sellerien, og skær den i mindre stykker. Skræl og skær gulerødderne i skiver. Rens og skyl porrerne grundigt. Skær dem i skiver. Kom selleri, gulerod og porre i en foodprocessor, og hak det fint. Har du ikke en foodprocessor, kan du rive selleri og gulerod på et rivejern og snitte porrerne fint.
- Svits selleri, gulerod og porrer i olien. Tilsæt flåede tomater, tomatkoncentrat, oregano og bouillon. Kog det sammen ca. 10 min. Smag til med salt og peber.
- Bechamelsauce: Smelt smørret i en gryde, og rør hvedemelet i. Rør lidt mælk i ad gangen. Kog saucen igennem under omrøring 4-5 min. Smag til med salt, peber og evt. muskatnød.
- Når bechamelsaucen er lavet, tilsætter du mascarpone, og varmer saucen op under omrøring.
- Læg lasagneplader, grøntsagssauce, bechamelsauce og gratineringsost lagvist i et eller to smurte ovnfaste fade. Drys mandler over. Stil fadet/fadene i ovnen ved 200 gr. i ca. 30 min.
Blomkålsnuggets med dip
4 personer
Nuggets:
1 blomkål
salt og peber
1 tsk. tørret oregano
1 sammenpisket æg
3 dl rasp, gerne japansk pankorasp
3 spsk. olie
Dip:
2 dl cremefraiche 5 %
2 spsk. klippet purløg
1 fed finthakket hvidløg
½ tsk. paprika
½ tsk. dijonsennep
salt og peber
Sådan gør du:
- Nuggets: Tænd ovnen på 225 gr. Skær blomkålen i 3-4 cm store buketter, og kom dem i en skål. Kom salt, peber, og oregano i skålen med blomkålen og vend rundt.
- Slå ægget ud i en dyb tallerken, og pisk det sammen med en gaffel. Vend blomkålsbuketterne i ægget. Kom raspen på en tallerken, og vend buketterne heri.
- Fordel blomkålsbuketterne på bagepapir på en bageplade. Dryp med olie, og drys med lidt salt. Stil fadet i ovnen på midterste ovnribbe i ca. 20-25 min. til buketterne er gyldne.
- Dip: Rør ingredienserne til dippen sammen, og smag til med salt og peber.
- Server blomkålsbuketterne med dippen.
Grøn curry med kikærter
4 personer
4 forårsløg
250 g markchampignon
2 spsk. grøn currypaste
2 spsk. olie
2 spsk. friskreven ingefær
2 spsk. fishsauce
2 spsk. sojasauce
2 spsk. lime- eller citronsaft
2 dl kraftig grøntsagsbouillon
1 ds. kokosmælk
2 ds. afdryppede kikærter
Pynt:
cashewnødder, evt. friskhakket rød chili og frisk koriander
Tilbehør:
jasminris, sød chilisauce og f.eks. en salat med mango, blomkål og iceberg
Sådan gør du:
- Snit forårsløgene. Rens og skær champignonerne i kvarte. Svits currypaste, forårsløg og champignon i olie i en wok eller stegegryde.
- Tilsæt ingefær, fishsauce, sojasauce, limesaft, bouillon og kokosmælk. Kog det op. Kom kikærterne i. Kog op igen, og lad retten simre ca. 5 min. under omrøring.
- Pynt retten med cashewnødder, evt. chili og frisk koriander.