tivoli fastelavnsboller opskrift

Sådan bager du selv TIVOLI fastelavnsbollen

Tivoli Fastelavnsbollen er skabt af Torben Bang, der er chefkonditor på Cakenhagen. Torben er inspireret af den ikoniske Tivoli-kage med den røde spiral af ribsgelé på toppen og lækre smag af fløde, æble og rom. Få den lækre opskriften her.

12 fastelavnsboller

Total:3 timer

Ingredienser

  • 20 g gær
  • 80 g koldt vand
  • 1 æg
  • 15 g sukker
  • 2 g salt
  • 225 g koldt hvedemel
  • 250 g koldt smør
  • 20 g koldt hvedemel
  • 100 g sukker
  • 100 g marcipan
  • 100 g blødt smør
  • 4 – 5 æbler
  • 100 g sukker
  • Knivspids kanel
  • Knivspids stødt nellike
  • Eventuelt lidt citron
  • 50 g æggeblommer
  • 60 g sukker
  • 40 g mørk rom
  • 2 gelatineblade
  • 300 g flødeskum
  • Ca. 250 g fløde
  • Hvid flormelisglasur
  • Ribsgelé

Sådan laver du TIVOLI fastelavnsboller:

  1. Opløs gæren i vand og æg. Tilsæt sukker, salt og hvedemel, og ælt dejen i 4-5 min. Rul dejen ud til et kvadrat på ca. 20 x 20 cm.
  2. Bank smørret ud i et mindre kvadrat på ca. 12 x 12 cm. Læg smørkvadratet i midten af dejkvadratet, og fold dejen stramt op om smørret, så smørret er pakket helt ind i dej.
  3. Rul til et aflangt rektangel på ca. 40 x 15 cm, og fold venstre side af dejen en tredjedel ind over og højre side ovenpå, så dejen danner tre lag i alt.
  4. Gentag: Rul dejen ud til ca. 40 x 15 cm, og fold den på samme måde.
  5. Gentag endnu engang: Rul dejen ud, og fold.
  6. Dejen har nu 27 lag, hvilket giver en perfekt flaget og sprød konsistens.
  7. Læg dejen på en tallerken med film henover, og stil den på køl i ca. 40 min. Rul den kolde dej ud til et aflangt rektangel på ca. 25 x 35 cm.
  8. Skær stykket ud i kvadrater på ca. 8 x 8 cm, læg en teskefuld remonce i midten af hvert kvadrat, læg hvert hjørne ind mod midten, tryk de 'nye hjørner' lidt ind, så fastelavnsbollen bliver mere rund, stil den på en bageplade med papir, med samlingen nedad.
  9. Stil fastelavnsbollerne til hævning et lunt sted med et klæde over.
  10.  Fastelavnsbollerne pensles med æg, når de er hævet til dobbeltstørrelse. Bag dem i en 180 grader varm ovn i ca. 15 min.

Sådan laver du TIVOLI fastelavnsboller:

  1.  Skræl æblerne, og skær dem i mindre stykker. Kog æblerne op med sukker og krydderier, lad det koge så længe, at det begynder at blive fast i konsistensen. Smag til med lidt citronsaft. Afkøl.

Sådan laver du TIVOLI fastelavnsboller:

  1.  Pisk æggeblommer og sukker op til æggesnaps.
  2.  Udblød gelatinen i koldt vand, smelt gelatinen i 1 spiseske af flødeskummet. Hæld det ned i æggesnapsen sammen med rommen.
  3.  Vend resten af flødeskummet i. Stil det koldt, til cremen sætter sig lidt.

Sådan laver du TIVOLI fastelavnsboller:

  1.  Pisk fløden, fyld flødeskummet i en sprøjtepose med stjernetyll. Skær wienerbrødsbollen midt igennem, læg overbollen ved siden af under bollen.
  2.  Læg en god spiseskefuld æblekompot ned i underbollen, Sprøjt en krans af flødeskum på toppen (der hvor snittet er) med sprøjteposen.
  3.  Fyld hullet ud med romcremen. Læg overbollen ovenpå, giv den et let tryk, pynt topbollen med lidt hvid glasur.
  4.  Rør ribsgeleen, til den er ensartet, fyld den i en lille sprøjtepose, og sprøjt Tivoli-spiralen oven på den hvide glasur.

Bliv inspireret af vores mange lækre opskrifter på fastelavnsboller her:

Fastelavnsbollens historie

Oprindelsen på den søde bolle stammer nemlig fra en fastelavnsskik, hvor man markerede, at fasten skulle starte - og at det snart var forbudt at spise hvedebrød i 40 dage.

Dengang fejrede man den sidste aften før fasten med en bolle lavet på hvedemelsdej med rosenvand. Det er den originale opskrift på fastelavnsboller.

Efter mange hundrede år blev hvededejen i fastelavnsbollerne ændret til en mere luftig wienerbrødsdej - nærmere bestemt i 1909. Men det først var i 1950’erne, vi fandt ud af, at fastelavnsbollerne kunne flækkes og fyldes med både creme og piskefløde.

Faktisk er fastelavnsbollerne med creme og fløde noget, som vores svenske naboer inspirerede os til efter anden verdenskrig. Her begyndte de svenske ismejerier nemlig at skyde frem, og de hjalp med til at sikre, at vi kunne få frisk fløde rundt om i Danmark.

Skal dine fastelavnsboller stamme fra den semi-gamle opskrift? Så skal du skæve til svenskernes flødeskum og lægge en dansk wienerbrødsdej omkring. Du kan også holde opskriften inden for landets grænser, men så bør flødeskummet og cremen erstattes af sød marmelade.

Bliv inspireret af vores mange lækre opskrifter på fastelavnsboller her: