Her er en glædelig meddelelse til alle kartoffelelskere: Den norske forsker Erik Arnesen har sammen med fire kolleger
fulgt nordmændenes kartoffelindtag. Ikke alene bliver kartoflen anbefalet som
en del af en sund kost. Den kan faktisk forlænge livet, viser undersøgelsen.
”Folk, der spiste mindst to kogte kartofler om dagen i 1970’erne
og 1980’erne, havde 12 procent lavere dødelighed i løbet af den efterfølgende
40-årige periode,” forklarer Erik Arnesen, som er doktorgradsstipendiat ved
Institut for Ernæringsvidenskab ved Universitetet i Oslo.
Undersøgelsen viste også en noget lavere dødelighed af
hjerte-kar-sygdomme blandt kartoffelspiserne.
Ifølge forskeren er den reducerede dødelighed på samme
niveau som den, man ser hos folk, der er gode til at spise mange grøntsager. Han anbefaler derfor at gøre kartofler til en del
af kosten.
”Der er intet grundlag for at påstå, at det er dårligt at
spise kartofler,” forsikrer han.
Masser af positive effekter
Tværtimod har kartofler flere gavnlige effekter.
”Den indeholder fibre, som er positive i forhold til at
modvirke hjerte-kar-sygdomme. Det kan også reducere risikoen for at få f.eks.
tarmkræft. Kartofler indeholder også kalium, som kan have en gavnlig effekt på
blodtrykket. Derudover er kartoflen også en god kilde til C-vitamin,« siger Erik
Arnesen, og understreger, at de positive sundhedseffekter gælder for kogte
kartofler og ikke kartofler, der er forarbejdet på andre måder, som f.eks.
pommes frites, kartoffelmos eller chips, hvor både salt- og fedtindholdet er
højt.
Generelt er der igennem de seneste årtier blevet spist færre
kartofler. Og den nedgang, mener Erik Arnesen, skyldes kartoflens ufortjent
dårlige ry, som er kommet i kølvandet på en lang tids fokus på vægtøgning som
følge af kulhydrater.
Norske Dr. Fedon Lindberg har været med til at sætte low-carb-diæten
på landkortet og har opfordret folk til at reducere deres indtag af både
kartofler og brød. Han siger, at den nye undersøgelse giver værdifuld indsigt i
forholdet mellem kartoffelindtag og dødelighed, men mener også, at den har
begrænsninger.
Ifølge Lindberg er det vigtigste kritikpunkt, at der ikke
skelnes mellem forskellige tilberedningsmetoder.
”Undersøgelsen fokuserer primært på kartoffelindtaget
generelt, og det bliver antaget, at de fleste af de kartofler, der blev
indtaget, var kogte, da det var den dominerende måde at tilberede kartofler på
i Norge i den periode, som undersøgelsen dækkede, dvs. 1970'erne og 1980'erne.
Men det er en antagelse og ikke en sikkerhed,” siger Lindberg.
Ifølge forbrugersundersøgelser i Norge fra disse to årtier
blev 80 procent af alle middage og 93 procent af alle fiskemiddage serveret med
kogte kartofler, mens kun én procent blev serveret med bagte eller stegte
kartofler. Pommes frites blev slet ikke spist.
Bæredygtig og miljøvenlig
En forbrugerundersøgelse
foretaget af Respons Analyse på vegne af det norske informationscenter for
frugt og grønt viser en klar forbedring af kartoflens status som en nærende og
sund fødevare.
Fra 2017 til 2023 er andelen af personer, der mener, at
kartofler ikke giver vægtforøgelse, steget fra 47 til 57 procent.
”Kartoflen har længe været en overkommelig fødevare. I dag
er der også et øget fokus på lokale fødevarer, herunder norskproducerede
kartofler. Der er også et øget fokus på rene råvarer og mindre brug af
forarbejdede produkter. Desuden er der et ønske om bæredygtighed. Kartofler er
et miljøvenligt produkt med et lavt klimaaftryk,” forklarer Erik Arnesen.
Et ufortjent dårligt ry
”Jeg er enig i, at kartoflen har fået et ufortjent dårligt
ry i de senere år. Min pointe var at informere folk om vigtigheden af at
reducere blodsukkerbelastningen forårsaget af højglykæmiske kulhydrater. De
vigtigste fødevarer i den norske kost, som øger blodsukkeret, er brød og kager,
læskedrikke, kartofler, pasta og ris,” siger Lindberg.
”Problemet er ikke kartoflen i sig selv, men den måde, den
ofte tilberedes på, hvad den kombineres med, og ikke mindst hvor meget man
spiser,” påpeger han.
”Kartoflen er en næringsrig fødevare, som indeholder vigtige
vitaminer, mineraler og fibre, især når den spises kogt eller dampet med
skrællen på. I disse tilfælde kan kartoflen være en sund tilføjelse til kosten.
Det er ikke tilfældet, når den tilberedes friturestegt eller som kartoffelmos
med masser af smør og fløde.”
Lindberg understreger dog, at bælgfrugter og grøntsager, der
vokser over jorden, er sundere, især hvis man er overvægtig eller har diabetes.
”Hvis valget står mellem ris, pasta eller kartofler, plejer
jeg at anbefale kogte kartofler. Den har en lavere kalorietæthed og giver mere
volumen og mæthed pr. kalorie. Kartofler har også et højere indhold af
vitaminer, mineraler og fibre, især hvis man spiser dem med skrællen på.”
Lindberg anbefaler at kombinere kartofler med fiberrige
grøntsager som broccoli og blomkål, en god proteinkilde som fisk eller kylling
og en syrlig sauce. Det vil hjælpe med at reducere stigningen i blodsukkeret,
forklarer han.
”Kogte kartofler, som er blevet afkølet og genopvarmet,
giver en mindre stigning i blodsukkeret. Under denne proces ændres noget af
stivelsen i kartoflerne til resistent stivelse. Det fordøjes langsommere end
normal stivelse og fungerer som kostfibre, foruden andre potentielle
sundhedsfordele som f.eks. forbedret tarmsundhed.”
Denne artikel blev bragt hos Klikk.no første gang. Dette er en redigeret udgave.
Om undersøgelsen
Forskerne kiggede på kartoffelindtaget hos 77.000 nordmænd. Tallene
blev hentet fra amtslige undersøgelser organiseret af de nationale
sundhedsundersøgelser, der blev gennemført mellem 1974 og 1988.
Forskerne koblede deltagerne til dødsårsagsregistret for at
se, hvad der var sket 40 år senere.
De fandt ud af, at folk, der spiste mindst to kogte
kartofler om dagen i 1970'erne og 80'erne, havde en 12 procent lavere
dødelighed i perioden.