Kartofler

Ny forskning er godt nyt til alle kartoffelfans: 'Den er sundere end sit rygte'

Du kan sagtens spise kartofler som en del af din aftensmad med god samvittighed. Den har nemlig mange sunde fordele, viser ny forskning.

Her er en glædelig meddelelse til alle kartoffelelskere: Den norske forsker Erik Arnesen har sammen med fire kolleger fulgt nordmændenes kartoffelindtag. Ikke alene bliver kartoflen anbefalet som en del af en sund kost. Den kan faktisk forlænge livet, viser undersøgelsen.

”Folk, der spiste mindst to kogte kartofler om dagen i 1970’erne og 1980’erne, havde 12 procent lavere dødelighed i løbet af den efterfølgende 40-årige periode,” forklarer Erik Arnesen, som er doktorgradsstipendiat ved Institut for Ernæringsvidenskab ved Universitetet i Oslo.

Undersøgelsen viste også en noget lavere dødelighed af hjerte-kar-sygdomme blandt kartoffelspiserne.

Ifølge forskeren er den reducerede dødelighed på samme niveau som den, man ser hos folk, der er gode til at spise mange grøntsager. Han anbefaler derfor at gøre kartofler til en del af kosten.

”Der er intet grundlag for at påstå, at det er dårligt at spise kartofler,” forsikrer han.

Masser af positive effekter

Tværtimod har kartofler flere gavnlige effekter.

”Den indeholder fibre, som er positive i forhold til at modvirke hjerte-kar-sygdomme. Det kan også reducere risikoen for at få f.eks. tarmkræft. Kartofler indeholder også kalium, som kan have en gavnlig effekt på blodtrykket. Derudover er kartoflen også en god kilde til C-vitamin,« siger Erik Arnesen, og understreger, at de positive sundhedseffekter gælder for kogte kartofler og ikke kartofler, der er forarbejdet på andre måder, som f.eks. pommes frites, kartoffelmos eller chips, hvor både salt- og fedtindholdet er højt.

Generelt er der igennem de seneste årtier blevet spist færre kartofler. Og den nedgang, mener Erik Arnesen, skyldes kartoflens ufortjent dårlige ry, som er kommet i kølvandet på en lang tids fokus på vægtøgning som følge af kulhydrater.

Norske Dr. Fedon Lindberg har været med til at sætte low-carb-diæten på landkortet og har opfordret folk til at reducere deres indtag af både kartofler og brød. Han siger, at den nye undersøgelse giver værdifuld indsigt i forholdet mellem kartoffelindtag og dødelighed, men mener også, at den har begrænsninger.

Ifølge Lindberg er det vigtigste kritikpunkt, at der ikke skelnes mellem forskellige tilberedningsmetoder.

”Undersøgelsen fokuserer primært på kartoffelindtaget generelt, og det bliver antaget, at de fleste af de kartofler, der blev indtaget, var kogte, da det var den dominerende måde at tilberede kartofler på i Norge i den periode, som undersøgelsen dækkede, dvs. 1970'erne og 1980'erne. Men det er en antagelse og ikke en sikkerhed,” siger Lindberg.

Ifølge forbrugersundersøgelser i Norge fra disse to årtier blev 80 procent af alle middage og 93 procent af alle fiskemiddage serveret med kogte kartofler, mens kun én procent blev serveret med bagte eller stegte kartofler. Pommes frites blev slet ikke spist.

Bæredygtig og miljøvenlig

En forbrugerundersøgelse foretaget af Respons Analyse på vegne af det norske informationscenter for frugt og grønt viser en klar forbedring af kartoflens status som en nærende og sund fødevare.

Fra 2017 til 2023 er andelen af personer, der mener, at kartofler ikke giver vægtforøgelse, steget fra 47 til 57 procent.

”Kartoflen har længe været en overkommelig fødevare. I dag er der også et øget fokus på lokale fødevarer, herunder norskproducerede kartofler. Der er også et øget fokus på rene råvarer og mindre brug af forarbejdede produkter. Desuden er der et ønske om bæredygtighed. Kartofler er et miljøvenligt produkt med et lavt klimaaftryk,” forklarer Erik Arnesen.

Et ufortjent dårligt ry

”Jeg er enig i, at kartoflen har fået et ufortjent dårligt ry i de senere år. Min pointe var at informere folk om vigtigheden af at reducere blodsukkerbelastningen forårsaget af højglykæmiske kulhydrater. De vigtigste fødevarer i den norske kost, som øger blodsukkeret, er brød og kager, læskedrikke, kartofler, pasta og ris,” siger Lindberg.

”Problemet er ikke kartoflen i sig selv, men den måde, den ofte tilberedes på, hvad den kombineres med, og ikke mindst hvor meget man spiser,” påpeger han.

”Kartoflen er en næringsrig fødevare, som indeholder vigtige vitaminer, mineraler og fibre, især når den spises kogt eller dampet med skrællen på. I disse tilfælde kan kartoflen være en sund tilføjelse til kosten. Det er ikke tilfældet, når den tilberedes friturestegt eller som kartoffelmos med masser af smør og fløde.”

Lindberg understreger dog, at bælgfrugter og grøntsager, der vokser over jorden, er sundere, især hvis man er overvægtig eller har diabetes.

”Hvis valget står mellem ris, pasta eller kartofler, plejer jeg at anbefale kogte kartofler. Den har en lavere kalorietæthed og giver mere volumen og mæthed pr. kalorie. Kartofler har også et højere indhold af vitaminer, mineraler og fibre, især hvis man spiser dem med skrællen på.”

Lindberg anbefaler at kombinere kartofler med fiberrige grøntsager som broccoli og blomkål, en god proteinkilde som fisk eller kylling og en syrlig sauce. Det vil hjælpe med at reducere stigningen i blodsukkeret, forklarer han.

”Kogte kartofler, som er blevet afkølet og genopvarmet, giver en mindre stigning i blodsukkeret. Under denne proces ændres noget af stivelsen i kartoflerne til resistent stivelse. Det fordøjes langsommere end normal stivelse og fungerer som kostfibre, foruden andre potentielle sundhedsfordele som f.eks. forbedret tarmsundhed.”

Denne artikel blev bragt hos Klikk.no første gang. Dette er en redigeret udgave.

Om undersøgelsen

Forskerne kiggede på kartoffelindtaget hos 77.000 nordmænd. Tallene blev hentet fra amtslige undersøgelser organiseret af de nationale sundhedsundersøgelser, der blev gennemført mellem 1974 og 1988.

Forskerne koblede deltagerne til dødsårsagsregistret for at se, hvad der var sket 40 år senere.

De fandt ud af, at folk, der spiste mindst to kogte kartofler om dagen i 1970'erne og 80'erne, havde en 12 procent lavere dødelighed i perioden.