Rebekka led af kronisk migræne - en dag fandt hun den lindrende løsning
Det var en ren tilfældighed, der gjorde, at Rebekka Quistgaard Kølbæk fik en virkelig god idé. Efter at have været hæmmet af migræne i mange år fandt hun ud af, at kulde kan lindre symptomerne, og derfor har hun udviklet en kølende hjelm.
En eftermiddag for fire år siden, hvor Rebekka Quistgaard Kølbæk endnu engang var ramt af en migræneanfald, havde hun fået flyttet sig fra soveværelsets mørke ud i stuen, hvor hun hvilede på sofaen, da hendes mand, Thomas Quistgaard Kølbæk, kom hjem fra arbejde.
Det var november, og den dag havde han virkelig kolde hænder efter at have kørt på motorcykel. Og da han lagde de kolde hænder på hendes pande, mærkede hun en enorm lindring af den dundrende migræne.
"Da jeg samme nat ikke kunne sove på grund af ondt i hovedet, begyndte jeg at google. Der måtte være noget derude, der kunne køle mit hoved ned, når nu det var så effektivt," siger Rebekka.
Der var bare ikke noget, hun kunne bruge, og derfor blev det nødvendigt for hende selv at gå i gang med at fremstille det, der nu er blevet en helt uundværlig del af hendes hverdag, og som hun håber kan hjælpe de mange andre, der er ramt af migræne, hovedpine og hjernerystelse.
Den kølende hjelm, Relevō Helmet, der kan benyttes ved optakt til eller under et migræne- eller hovedpineanfald. Rebekkas erfaring med migræne og hendes studieretning som biomedicinal ingeniør var det helt rigtige udgangspunkt for at gå i gang.
"På mit studie fik jeg en masse erfaring i, hvordan man udvikler medicinsk udstyr, og jeg følte, at jeg så småt fik den viden, som var nødvendig for, at hjelmen kunne blive til en konkret ting.
Med min erfaring med hovedpine og min viden gennem mit studie var det sådan en som mig, der skulle føre det her ud i verden, og netop på grund af mit studie har jeg følt, at jeg har kunnet levere et produkt, som jeg kan stå inde for rent fagligt, og så samtidig også personligt ud fra mine egne erfaringer, siger Rebekka, der pludselig helt uden nogensinde at have haft det som mål blev kategoriseret som iværksætter.
"Hele den her iværksætterdrøm var ikke min drivkraft til at starte med. Det var at finde noget, der kunne hjælpe mig, men da jeg lavede nogle undersøgelser for at se, om det også kunne være et behov for andre, kunne jeg se, at jeg ikke var alene, og derfra begyndte iværksættertanken at spire."
Kronisk migræne
Fra Rebekka fik ideen, til hun stod med den første prototype, gik der to år, og herfra gik der yderligere et halvt års tid med tests, inden hjelmen blev sat i produktion. Kort efter deltog Rebekka i programmet 'Løvens Hule', som hun forlod med en investering og dermed en erfaren partner. Derudover har hun én anden investor med.
"For mig har det givet mere blod på tanden, at det ikke længere bare er mig og min familie, der synes, at det er en god idé, men at der også er nogen, der kan se det forretningsmæssige aspekt i det.
Og jeg bliver så lykkelig, når jeg kan se, at der tikker et køb ind, eller der er nogen, der sender mig en positiv mail om, at jeg har hjulpet dem, for det bekræfter, at det er tiden og energien værd, når jeg kan gøre en forskel for nogen. Det er så fed en følelse at kunne hjælpe andre, og jeg bliver så stolt hver eneste gang, jeg sender en pakke afsted," siger Rebekka.
Allerede som 16-årig begyndte Rebekka at få migræneanfald, men da hun i 2018 fyldte 21 år, begyndte hun fra den ene dag til den anden at opleve flere og værre anfald end sædvanligt. Så mange at hun blev diagnosticeret med kronisk migræne, som er karakteriseret ved hovedpine 15 dage eller mere på én måned tre måneder i træk, hvoraf de otte gange er migræne.
"Når jeg får et migræneanfald, føles det som om, at der kommer lyn ned igennem hovedet, og jeg kan nærmest mærke, hvilken nervebane der går amok Det er så lokalt og diffust på én og samme tid. Jeg føler, at jeg bliver fanget i mit eget hoved, og at jeg ikke er i fuld kontrol.
Jeg tør for eksempel ikke køre bil, når jeg er ramt af migræne, fordi jeg ikke føler, at jeg forstår, hvad der foregår omkring mig. Da jeg var værst ramt, havde jeg mellem fem og seks anfald om ugen, hvor jeg lå i min seng uden at kunne noget. Jeg måtte trække mig fra alting, så min hverdag blev virkelig begrænset," fortæller Rebekka om sin migræne, som er en sygdom, der går hele fire generationer tilbage i hendes familie.
Gennem tiden har Rebekka været i behandling både hos lægen og på Dansk Hovedpinecenter. Hun har prøvet forskellige typer medicin, men er også stoppet igen på grund af lille effekt, risikoen for medicin-overforbrugs-hovedpine og i forbindelse med hendes graviditet.
Da hun blev gravid med sin datter, der fylder to år til november, ændrede hendes hormonbalance sig, så hun i dag har markant færre migræneanfald end tidligere, og i kombination med altid at have hjelmen liggende på frys er hendes hverdag blevet nemmere.
"I dag har jeg et meget mere almindeligt liv, fordi jeg ikke længere er så nervøs for, om jeg kan overholde sociale aftaler eller tage på arbejde. Jeg kan tage hjelmen med og lige sidde med den i få minutter, så jeg kan lindre de smerter, der kan være på vej og dermed tage anfaldet i opløbet. Mine anfald er blevet kortere og mindre smertefulde, og det har givet mig mere tid og meget mere energi til at være noget for andre."
Personlig drivkraft
Og netop det med at være noget for andre har altid været vigtigt for Rebekka. Og det spiller også ind på hendes valg om at udvikle migrænehjelmen.
"Jeg er vokset op i en familie, hvor vi støtter hinanden, og hvor der altid er nogen til at gribe en, så man aldrig står alene. Det vil jeg gerne brede lidt længere ud og give noget til andre, for den hjælp og energi, jeg selv har fået fra min familie, er helt uvurderlig for mig," siger Rebekka, der beskriver sin personlige passion for projektet som værende både den bedste primusmotor, men samtidig også den værste fjende.
"At Relevō udspringer af en personlig udfordring, er på en måde rigtig godt, fordi det giver mig en større drivkraft til at hjælpe andre og give glæde og lindring, men på en anden måde er det meget sårbart for mig, når der kommer negative oplevelser eller uforudset modstand. Så tager jeg det meget mere personligt, end jeg ellers ville, fordi det linker så meget til mig.
I nogle perioder følte jeg nærmest, at migræne var min identitet, så jeg skal virkelig hanke op i mig selv for ikke at lade modgang gå mig på. Det gør så også, at når der kommer noget positivt mod mig, så giver det ekstremt meget energi og mod på at give den gas."
Langsom vækst
Selvom Relevō Helmet nu er en realitet, har Rebekka valgt, at Relevō Technology for nu skal være en bibeskæftigelse til hendes regulære arbejde. Det er vigtigt for hende, at alt skal hænge sammen på rejsen, så der er ordentligt tid og plads til at være en familie, og så hun ikke kører sig selv ned i en iværksætterånd, der ikke er hende.
"Jeg har valgt at arbejde, fordi iværksætteri koster mange penge, og ofte skal man sætte hånden på kogepladen for at få det til at køre. Men i og med at det er noget andet, der driver mig end rent iværksætteri, er det vigtigste ikke, hvor hurtigt firmaet vækster, men at vi samtidig har en familie og en privatøkonomi, der hænger sammen.
Og for at jeg skal have mig selv og mit hoved med, bliver det nødt til at foregå i et andet tempo, end mange andre iværksættere ofte kører i. Jeg har brug for noget stabilitet på hjemmefronten, ellers ved jeg, at det påvirker mig og mit hoved meget hurtigt," siger Rebekka, der ikke går og drømmer om den hurtige succes med et stort salg af virksomheden for øje.
"Jeg jagter ikke vækst, men at jeg kan hjælpe så mange som muligt. Men også at jeg skal hjælpe mig selv, og hvis jeg taber mig selv i det her undervejs, så kan jeg heller ikke hjælpe andre. Jeg bliver nødt til at tænke en helhed ind i det hele, men at trykke på bremsen er ikke altid lige så fint, når man taler iværksætteri. Men min mand og jeg har været gode til at huske på, at det ikke kun er en succes, hvis det går hurtigt. Det handler lige så meget om at have sig selv med."
Rebekkas mand, Thomas, er medstifter af Relevō Technology, men er ikke med i den daglige drift, da også han har et andet job ved siden af. Men hans støtte er altafgørende for projektet.
"Han faciliterer, at jeg overhovedet kan bruge tid og energi på det, fordi han sørger for, at familien hænger sammen, og at huset står. Når jeg også har et andet arbejde, må jeg stå lidt tidligere op eller arbejde om aftenen for at få tingene til at gå op, og der er det så vigtigt, at han er med som sparringspartner, så vi kan sidde og gøre mange af tingene sammen. Uden ham havde jeg ikke mulighed for at gøre det her."
Netop nu er Rebekka ved at bygge et fællesskab op på Relevōs sociale medier, hvor migræneramte kan dele historier og erfaringer. Rebekka har oplevet migræne som en usynlig lidelse, som mange ikke forstår, og som de ramte derfor ikke deler.
"Når jeg nu har fået den her mulighed for at være et talerør for migræne, så føler jeg også et ansvar for bruge den. Og jeg håber, at jeg kan opfordre dem med migræne og hovedpine til ikke at lukke sig inde, for så kan folk ikke forstå, hvor svært det kan være at leve med."