GUIDE: Her finder du de 14 bedste vegetar-spisesteder i København
Vi har fundet de bedste spisesteder i hovedstaden, der sætter vegetarretter i centrum på menuen – og som kan lukke munden på selv de største kødelskere.
Er du vegetar, holder du en kødfri dag eller to om ugen – eller har du bare lyst til at prøve noget nyt?
En af de mest fremadstormende madtendenser i disse år er at skære ned på mængden af - eller helt at droppe - kødet, når vi spiser. Og det behøver på ingen måde være en tam affære, hvor du ikke føler dig mæt bagefter. Faktisk får flere og flere af de bedste spisesteder øjnene op for de vegetariske og veganske glæder.
Vi har her samlet en guide til 14 steder, der serverer god vegetarmad (nogle af dem er endda 100 procent veganske).
Så hvad enten du er på udkig efter restaurantoplevelsen, cafémåltider, orientalske oplevelser, sundere fastfood eller brunch, er her de grønne steder i København, du bør spise dig igennem.
Velbekomme!
Baka d' Busk – smukt og grønt
En af københavns mest hypede vegetarrestauranter er plantebistroen Baka d' Busk. Det er Plantedrengene, der står bag, som også tidligere har haft vegetariske restauranter i hovedstaden. De bruger årstidens frugt og grønt og laver smukke, farverige og delevenlige retter, der kan nydes på en varm sommerdag såvel som en kold vinteraften.
Mange af retterne har et mellemøstligt præg, men ellers blander de alt grønt og godt sammen til én stor smagseksplosion. Menuen kan du hverken finde på deres hjemmeside eller Instagram, så du må lade dig overraske.
Adresse: Rantzausgade 44, 2200 København N
VeVe – Grønt køkken i verdensklasse
'Vegetarisk Verdenskøkken' står forkortelsen VeVe for, hvilket denne gourmetrestaurant i allerhøjeste grad lever op til, når den kun serverer vegetariske retter med inspiration fra hele kloden. I 2016 åbnede ejeren af Kiin Kiin (den eneste thairestaurant i verden med en Michelin-stjerne), Henrik Yde, VeVe i et charmerende, gammelt pakhus på Østerbro med stengulv, lounge og lækre designermøbler. Her er kun én menu at vælge på kortet, og da fokus er på at få det ypperste ud af årstidens råvarer, ændrer den menu sig ofte af samme årsag.
Restauranten er en helt særlig oplevelse, som madanmelderne for længst har kastet byger af stjerner efter! Derfor er det godt at være ude i god tid, hvis du vil have bord, da de kun har plads til 30 gæster per servering. Men det er oplevelsen værd.
Adresse: Dampfærgevej 7-9, 2100 København Ø
Gemyse – bæredygtig grønt i Tivoli
Midt inde i Tivoli ligger grøntsagsrestauranten Gemyse med eget drivhus, hvor hovedfokus er at skabe vegetarretter af 100 % økologisk grønt dels fra egen have og dels fra Aarstiderne. Retterne kommer ind efterhånden, som køkkenet har dem klar, og menuen skifter efter årets gang og er inspireret af smage fra hele verden og kokkenes fantasi.
Her leges og eksperimenteres med både konsistens, smag, fermentering og syltning. Og som om det ikke er lækkert nok, så indtager du måltiderne inde i de smukke, drivhusagtige bygninger, der tidligere husede Nimb Terrassen. Skulle man være afsted med en kødelsker, er der mulighed for tilkøb.
Adresse: Bernstorffsgade 5, 1577 København (Nb! Indgang til Gemyse kræver entrébillet til Tivoli, når Tivoli er åben. Ellers er der indgang via Nimb Hotel)
Lumskebugten – anerkendt kok i det grønne køkken
Lad dig ikke narre af restaurantens lidt usædvanlige navn. Det henviser til bugten ud for den gamle toldbod, hvor sandbanker engang gjorde den ekstra lumsk at sejle i. Lumskebugten har ligget ved Københavns havn siden 1854, og i 2011 blev stedet købt af en af dansk gastronomis grand old men, den meget anerkendte - og yderst grøntsagsglade - mesterkok Erwin Lauterbach.
Stedet er blevet anbefalet af Michelin-guiden, ligesom Politikens madanmelder Erik Barfoed gav det 5 ud af 6 kokkehuer. Erwin Lauterbachs køkken tager altid udgangspunkt i årstidens grøntsager, så menuerne varierer. Hovednummeret er to forskellige udsøgte vegetarmenuer (som også er veganske) på henholdsvis frokost- og aftenkortet. Der er ikke tale om små smagsprøver af grønt, men gedigne og lækre mundfulde.
Adresse: Esplanaden 21, 1263 København K
LÆS OGSÅ: Ny FIT LIVING PODCAST om den grønne bølge
Souls – vegetar for selv hardcore kødspisere
I 2016 åbnede to australske fyre den første Souls på Østerbro, der udmærker sig ved at have fokus på bæredygtige, danske råvarer OG et 100 % vegetarisk og vegansk menukort. Stedet har forskellige menuer til henholdsvis morgen, frokost og aften, som alle hylder det grønne køkkens mange muligheder og smage (og hvor retterne pynter på enhver Instagramkonto, hvis man er til den slags...)
Souls blev i 2018 kåret som "Byens Bedste Veganske" af Berlingske AOKs læsere, og de har siden også udvidet med et sted på Nørrebro. Særligt deres burger kan lokke selv de mest hardcore kødædere tilbage, og de er da også meget velbesøgte.
Adresser: Melchiors plads 3, 2100 København Ø og Nørre Farimagsgade 63, 1364 København N
LÆS OGSÅ: GUIDE: Her finder du de 10 bedste burgere i København
California Kitchen - bowls og Malibu-vibes
Det er ikke uden grund, at California Kitchen er et velbesøgt spisested med hele tre lokationer rundt om i byen. Stedet har slået sig op på at lave friske salater fra bunden i såkaldte ”bowls”, der både sætter mundvandet i gang og er en fryd for øjet. Der er flere rene vegetarbowls på menukortet, ligesom der i de resterende er mulighed for at vælge de vegetariske alternativer tofu og tempeh i stedet for kød - og alternativt kan du få lov at sammensætte din egen yndlings-bowl, ligesom stedet laver sine egne dressinger og marinader til at toppe oplevelsen af med.
Indretningen er hyggelig og afslappet med en stemning, der emmer af Malibu-vibes og solskin. Det hele er tilmed mest muligt økologisk og bæredygtigt, selv deres takeaway-emballage er nedbrydelig.
Adresser: Nørrebrogade 12, 2200 København N og Vestrebrogade 58, 1650 København og Strandgade 95, 1401 København og Grønnegade 32, 1101 København
BOB Bistro - grønne toner i det gamle BioMio
I den ikoniske Bosch-bygning på Vesterbro finder du spisehuset BOB - Biomio Organic Bistro (også kendt som det gamle "BioMio"). Stedet har grøntsager, økologi og bæredygtighed i fokus – men uden at være fanatiske. Her vægtes vegetariske og veganske retter side om side med retter af (dyrevelfærdsgodkendt) kød. Der er både en frokost- og aftenmenu, hvor der serveres gedigne, velsmagende grønne retter til en fin pris. Menuen skifter flere gange om året efter sæsonens råvarer.
BOB er landets største 100 % økologisk certificerede bistro, og der er en afslappet stemning i det store lokale, hvor der er plads til alt fra børnefamilier, dates, store selskaber, gode venner i festligt lag og ægte Kødbyen-hipsters.
Adresse: Halmtorvet 19, 1700 København V
Mahalle – Mellemøstlig vegetarmad
Er du til en lille madrejse til Mellemøsten, er Mahalle lige dig. Maden er både vegetarisk og vegansk, og så er den inspireret af det tyrkiske og libanesiske køkken. Menukortet byder blandt andet på libanesisk morgenmads-mezze, der er et skønt vegetarisk alternativ til den traditionelle 'røræg og bacon'-brunch.
Mahalle starede som en café på Birkegade, men har i dag udvidet med yderligere to spisesteder i byen, hvor de holder åbent helt til kl. 23. Her er god stemning og alt serveres på farverige fade. I løbet af dagen kan du få forskellige mellemøstlige lækkerier og små retter, som fx hummus, arabisk fladbrød, lækre salater, halloumi, foul, linsesuppe, makdous, muhammara og meget mere (og bare rolig, hvis du har brug for en forklaring på de forskellige retter, hjælper de søde medarbejdere dig gerne.)
Adresser: Birkegade 6, 2200 København N, Nansensgade 66, 1366 København K og Nørrebrogade 51, 2200 København N.
42Raw - 100 % plantebaseret fastfood
42Raw var det første raw food-spisested i København, da de åbnede dørene tilbage i 2009. Dengang var konceptet, at alt var plantebaseret, og intet var varmet op til mere end 42 grader (deraf navnet).
Menukortet er siden blevet udvidet, og konceptet har ændret sig, så 42Raw i dag bager glutenfrit brød til burgere og sandwich - men de holder fortsat fast i, at ALT er lavet 100 % af planter, og de er dermed også et tilbud for veganere. Udover salater og morgenmadsbowls kan du også få deres populære burgere og sandwich – alt sammen gluten- og laktosefrit. Til at søde med anvender 42Raw kun økologiske dadler, agavesirup og kokospalmesukker.
Adresser: Pilestræde 32, 1112 København, Falkoner Allé 21 (Frederiksberg Centret), 2000 Frederiksberg og Waterfront Shopping, Tuborg Havnevej 4-8, 2900 Hellerup
LÆS OGSÅ: Sådan gik min uge som vegetar
Atlas Bar – verden rundt i vegansk mad
Hos Atlas Bar i Indre By er alt nu blevet plantebaseret, da de hænger sammen med den veganske restaurant Urten, der er deres "overbo." Derfor minder menukortet nu mere om Urtens end tidligere.
Det betyder, at du kan få veganske retter som salater, burrito, stegte ris, grøntsagsbøffer og linselasagne. Men derudover gør de også en dyd ud af at have en stor tavle ved baren, hvor de hele tiden opdaterer menuen med, hvad kokken tryller frem den pågældende dag, ud fra de råvarer der er til rådighed og i sæson.
Som navnet hentyder, tages der ofte udgangspunkt i eksotiske opskrifter kombineret med det klassiske danske køkken. Ved hvert bord er der et verdenskort under en glasplade, så man kan se, hvor ens ret kommer fra, og her hersker en hyggelig "dagligstuestemning", hvor de lokale hænger ud.
Adresse: Larsbjørnstræde 18, 1454 København K
Urten - trerettersmenu på vegansk
I lokalerne lige over Atlas Bar finder du den veganske restaurant Urten, hvor de sætter en ære i hver måned at fremtrylle et nyt menukort, hvorpå der er to forretter, to hovedretter og to desserter, som du sammensætter en to- eller tre-rettersmenu af.
Maden er 100 % plantebaseret og inspireret af det klassiske franske, italienske og nordiske køkken med lokale økologiske grøntsager i centrum. Det er på fineste vis en blanding af gourmet og husmandskost, hvor alt er flot anrettet, og du går derfra mæt. Stedets indretning er hyggelig, og man kan nyde maden i ro og mag.
Adresse: Larsbjørnstræde 18, 1454 København K
Grød – lækre grødretter hele dagen
I 2011 fik det mange til at spærre øjnene op, da to tidligere gymnasievenner valgte at åbne landets første "grød-bar" på Jægersborggade. Siden har det dog vist sig, at det ER et hit at spise grød både morgen, middag og aften i en sådan grad, at Grød i dag er et mindre imperium med fem spisesteder i København (og yderligere to i henholdsvis Lyngby og Århus), en række butiks-varer og egen kogebog. Missionen har til gengæld aldrig ændret sig: At bringe grød op på et højere gastronomisk niveau.
Her kan du blandt andet selv mixe spændende grød at starte dagen på, mens du til frokost og aften kan kaste dig over forskellige cremede risottoer, en fortolkning af indisk daal eller "grøddeller" af friteret risotto og bygotto. Et andet plus er på anti madspild-kontoen, for de fleste retter kan købes i en lille eller stor udgave alt efter appetitten.
Adresser: Jægersborggade 50, kld. tv., 2200 København N, Birkegade 2, 2200 København N, Falkoner alle 34, 2000 Frederiksberg C m.fl. på blandt andet Østerbro og Christianshavn.
Falafel Factory – gourmet-falafler på et nyt niveau
Midt i Danmarks tætteste koncentration af falafel-udskænkningssteder dukkede denne grønne oase i 2017 op på Nørrebrogade med en chokerende simpel idé: Server falafler, der er peppet gevaldigt op i forhold til den standardvare, der kommer op af de fleste frysediske og friturestegere.
Der er tale om en slags "gourmet-falafel" med et nordisk præg. Alt sammen frisklavet og i portioner, der skulle være rigelige for de fleste. Alt på menuen er vegetarisk, og nogle retter er tilpasset veganere. Her kan du vælge mellem flere forskellige slags falafler, blandt andet grønne, orange og røde, mellemøstlige spreads, salater og sandwich med falafler eller mellemøstlig kartoffelomelet- eller feta-fyld.
Adresse: Nørrebrogade 63, 2200 København N
Cafe Blå - hyggelig vegansk café
På Blågårdsgade på Nørrebro finder du Cafe Blå, hvor de KUN serverer 100 % vegansk mad. Cafe Blå ligger i de lokaler, der engang tilhørte Café Ñ, og som sin forgænger bliver alt lavet fra bunden, og fokus er på masser af grønt.
Her bydes på veganske tolkninger af klassiske "caféretter" både morgen, frokost og aften, fx chiagrød, brunch, smørrebrød, sandwich med avokado og sprøde rodfrugter og burgere med enten karrytofu eller portobello. Indenfor er stemingen "dagligstuehygge", men er vejret til det, kan du også sidde på bænkene udenfor og nyde Nørrebros livlige gadeliv.
Adresse: Blågårdsgade 17, 2200 København N