Johan Bülow: Lakridsrugbrød med æbleflæsk
Johan Bülows juleklassiker skal selvfølgelig krydres med lakrids...
JOHAN BÜLOW
Johan er kendt som lakridskongen og stifter af Bülow Lakrids. ‘Jeg har en større familie på Bornholm, og når først alle er samlet, melder julestemningen sig, og den julestress, man må have opbygget, forsvinder på få sekunder. På julefrokostbordet er naturligvis æbleæsk, og fordi vi elsker lakrids, krydrer vi både rugbrød og æsk med lidt ekstra sød lakridssmag.’
LAKRIDSRUGBRØD MED ÆBLEFLÆSK
(4 pers.)
Lakridsrugbrød
500 g groft rugmel
25 g gær
1 Liquorice Stout (eller lign. mørk øl)
1-2 spsk. lakridssirup
25 g lakridspulver
250 g femkornsblanding el. skårne
rugkerner
2,5 tsk. salt
Æbleflæsk
1 kg stegeflæsk i skiver
1 spsk. lakridspulver
2-3 knsp. salt og peber
1 stort løg
2 store lidt syrlige æbler
1-2 tsk. sukker
lidt citronsaft
1 tsk. tørret timian
et par kviste frisk timian
1. Opløs gæren i lidt varmt vand, og rør alle ingredienserne sammen (dejen vil være meget våd, da kernerne suger fugt).
2. Del dejen i to, og fordel den i to rugbrødsforme. Lad brødene hæve i 4 timer dækket af et fugtigt viskestykke, ved stuetemperatur.
3. Sæt brødene i en kold ovn, og bag ved varmluft 175 grader i 60 min. Herefter slukkes ovnen og brødene tages ud efter ca. 10 min. for at udnytte eftervarmen.
Flæsk:
1. Læg flæskeskiverne på bagepapir, og drys dem med lakridspulver, salt og peber. Steg dem i ovnen ved 225 grader i ca. 40 min., eller til de er gyldne. Giv dem evt. et par minutter under grillen for at gøre dem ekstra sprøde.
2. Skær løget og æblerne i tynde både. Steg løg og æbler i lidt stegefedt ved jævn varme, til de er godt bløde. Krydr med salt, sukker, citronsaft, peber og timian. Steg, til æblerne er mørke og begynder at karamellisere.
3. Server æbler og flæsk på lakridsrugbrød toppet med frisk timian.
► SE OGSÅ: Søren Ejlersen: Karrysild og stegte sild i øllage
► SE OGSÅ: Nana Frolov: Andebryst med pommes anna, rysteribs og sauce
► SE OGSÅ: Smørrebrødskongens julefrokost