Skønne fastelavnsboller med hindbærflødecreme

Skønne fastelavnsboller med hindbærflødecreme

Hjemmebagte fastelavnsboller smager virkelig skønt og fyldet kan varieres, så alle kan få deres favorit, så der ikke bliver ballade. Her får du opskriften på en lækker fastelavnsbolle med flødeskum og hindbær med den fineste lyserøde glasur på toppen. Sådan laver du fastelavnsboller med hindbærskum:

12 stk. vidunderlige fastelavnsboller

Ingredienser

  • 3 blade husblas
  • 200 g frosne hindbær
  • 2 spsk. vand
  • 4 spsk. sukker
  • 3 dl piskefløde 
  • 25 g gær
  • 1½ dl mælk
  • 1 æg
  • 1 spsk. sukker
  • ¼ tsk. salt
  • 350 g hvedemel
  • 30 g blødt smør
  • 200 g køleskabskoldt smør
  • 3 dl flormelis
  • 3 spsk. hindbærsaft (fra hindbærskummet)
  • frysetørrede hindbær

Sådan laver du fastelavnsboller med hindbærskum

  1. Læg husblassen i blød i koldt vand 10 min. Kom hindbær, vand, sukker og vaniljesukker i en gryde, og bring det i kog. Kog det ca. 5 min. Pres det gennem en si. Kassér frugten.
  2. Tag ½ dl af saften fra, den skal bruges til glasuren. Kog resten af hindbærsaften op, og tag gryden fra varmen.
  3. Tag husblassen op af vandet, og smelt den i den varme saft. Lad saften køle af i køleskabet i ca. 1 time.

Sådan laver du fastelavnsboller med hindbærskum

  1. Udrør gæren i den kolde mælk. Rør ægget i. Tilsæt sukker, salt og hvedemel. Ælt det bløde smør i. Ælt dejen et par min. Stil dejen i køleskabet tildækket 1 time.
  2. Læg det kolde smør mellem 2 stykker bagepapir. Bank det ud, til det måler ca. 20x20 cm. Læg det i køleskabet.
  3. Rul dejen ud på et meldrysset bord i en firkant på 30x30 cm. Læg smørfirkanten midt på dejen. Fold dejhjørnerne ind over dejen, så de lukker smørret inde som i en konvolut.
  4. Tryk alle dejkanterne godt sammen. Rul nu dejen ud, så den måler 30x30 cm. Fold den, så dejen nu er i 3 lag.
  5. Udrul igen til 30x30 cm. Fold igen i 3 lag. Udrul og fold på samme vis en gang til.
  6. Læg dejen tildækket i køleskab ½ time.
  7. Udrul den sidste gang, så den måler 30x30 cm.

Sådan laver du fastelavnsboller med hindbærskum

  1. Pisk fløden til flødeskum. Pisk den afkølede hindbærsaftblanding i. Kom hindbærskummet i en sprøjtepose med stjernetylle. Læg det i køleskab, til det skal bruges.
  2. Skær den udrullede dej ud i 12 firkanter. Fold hjørnerne ind mod midten af dejen, ogform dem som boller. Pensl sammenføjningerne i bunden med sammenpisket æg.
  3. Sæt bollerne med foldningerne nedad på en bageplade med bagepapir.
  4. Lad bollerne hæve 45 min. under et rent klæde. Pensl dem med sammenpisket æg.
  5. Bag bollerne ca. 15 min. ved 200 gr. Køl dem af på en bagerist.
  6. Flæk bollerne. Rør glasuren sammen af flormelis og hindbærsaft. Smør det på bollernes top.
  7. Drys med lidt frysetørrede hindbær over glasuren. Fordel hindbærskum på bollernes bund. Læg toppene over.

Bliv inspireret af vores mange lækre opskrifter på fastelavnsboller her:

Fastelavnsbollens historie

Oprindelsen på den søde bolle stammer nemlig fra en fastelavnsskik, hvor man markerede, at fasten skulle starte - og at det snart var forbudt at spise hvedebrød i 40 dage.

Dengang fejrede man den sidste aften før fasten med en bolle lavet på hvedemelsdej med rosenvand. Det er den originale opskrift på fastelavnsboller.

Efter mange hundrede år blev hvededejen i fastelavnsbollerne ændret til en mere luftig wienerbrødsdej - nærmere bestemt i 1909. Men det først var i 1950’erne, vi fandt ud af, at fastelavnsbollerne kunne flækkes og fyldes med både creme og piskefløde.

Faktisk er fastelavnsbollerne med creme og fløde noget, som vores svenske naboer inspirerede os til efter anden verdenskrig. Her begyndte de svenske ismejerier nemlig at skyde frem, og de hjalp med til at sikre, at vi kunne få frisk fløde rundt om i Danmark.

Skal dine fastelavnsboller stamme fra den semi-gamle opskrift? Så skal du skæve til svenskernes flødeskum og lægge en dansk wienerbrødsdej omkring. Du kan også holde opskriften inden for landets grænser, men så bør flødeskummet og cremen erstattes af sød marmelade.

Bliv inspireret af vores mange lækre opskrifter på fastelavnsboller her: