Planlægning er vejen til en stressfri jul - sådan planlægger du din julemiddag...

Trin-for-trin guide og masser af opskrifter: Sådan laver du en klassisk julemiddag uden stress

En stor, klassisk julemiddag kan godt stresse lidt, hvis du selv skal stå for det. Men med god planlægning er det faktisk ikke så svært. Derfor kommer den uundværlige juletidsplan - samt alle vores bedste opskrifter på julemad her.

December måned og juleaften især er et samlingspunkt for mange familier. Her samles vi til julefrokost og julemiddag. Hele planlægningen og klargøring af den perfekte julemiddag kan dog hurtigt virke uoverskueligt. For hvornår skal din flæskesteg i ovnen for, at den kan nå at få sprøde svær? Skal du lave rødkål før, imens eller efter? Og hvad med de brunede kartofler?

Her får du en trin-for-trin-guide til at planlægge den perfekte julemiddag, så din juleaften kan forløbe uden stress, selvom det er dig, der står for julemaden. 

21. DECEMBER

  • Bestil din and eller flæskesteg i god tid hos din slagter, og tag på indkøb uden for de hektiske timer, hvor alle er ved at tømme hylderne for julens råvarer.
  • Køb ind til din julemiddag et par dage før jul f.eks. d. 21. eller 22. december og gerne så tidligt på dagen som muligt, når forretningerne åbner. Alternativt kan du købe ind på nettet. F.eks. foetex.dk eller coop.dk.

22. DECEMBER

  • Tilbered din rødkål. 
  • Lav petit four eller anden lækker konfekt til kaffen.
  • Salt andelår til confit de canard, og sæt dem i køleskabet til tilberedning enten d. 23 eller d. 24 om formiddagen.
  • Kog evt. en god andefond, hvis du vil lave sådan en til saucen. På den måde kan du lave din sauce klar i god tid før middagen.

23. DECEMBER

  • Kog risengrød til risalamande.
  • Smut og hak evt. mandler til risalamande.

24. DECEMBER

Formiddag

Eftermiddag:

  • Sæt flæskestegen eller anden i ovnen, så den er klar klokken 18 eller 19, afhængigt af, hvornår den skal være klar.

TIL SIDST:

Når gæsterne er kommet

  • Kog de hvide kartofler.
  • Lav saucen (hvis du har stegt anden om formiddagen, kan du lave saucen tidligere på dagen).
  • Brun kartofler.
  • Steg de confiterede andelår.
  • Parter anden.
  • Varm rødkål, og bland evt. salat, hvis du serverer det til.
  • Så er anden klar til at blive serveret - og det er tid til selve julemiddagen.

Når anden er spist

Vidste du...

... at traditionen med at sukkerbrune kartofler stammer helt tilbage fra middelalderen? Dengang var det dog kastanjer, som blev brunede i sukker, men kastanjer var dyre, og i midten af 1800-tallet fandt fattigfolk på at erstatte de dyre kastanjer med de noget billigere - nemlig kartofler.

... at vi herhjemme spiser ca. 7000 tons and om året, og de fleste bliver fortæret juleaften og en måned tidligere til Mortensaften?

... at Risalamande egentligt er en dansk spareret? Tidligere var risengrød en eksklusiv spise, da de importerede risene var dyre. Risalamande blev for alvor populær under 2. Verdenskrig, hvor der var mangel på ris og kanel til risengrøden, og damebladene fortalte, hvordan husmødrene kunne få grøden til at strække ved at blande den op med flødeskum.

Læs 8 andre sjove ting, du ikke vidste om julens traditioner her.

Hvad skal der være på julebordet?

Danskere fejre julen med klassisk dansk julemiddag med and, gås og/eller flæskesteg samt hvide kartofler, brunede kartofler, kold eller varm rødkålssalat, ribsgele, julesauce, franske kartofler og risenlamande med kirsebærsauce.

Herunder kan du finde alle opskrifter til den store julemiddag: