Selvom opskriften på juleand i ovn umiddelbart lyder lige til, så kan der nemt opstå spørgmål både før, undervejs og efter madlavningen. Vi har her samlet svarene på de mest søgte spørgsmål:
Hvor mange personer svarer én and til?
Én and er nok til ca. fire personer.
Hvis du får flere gæster og synes, det er for meget at stege en ekstra and, kan du supplere med en portion langtidsstegte andelår, confit de canard. Få den bedste opskrift på confit de canard her.
Hvordan rengør jeg en and?
Snit anden lige over endetarmsåbningen foran gumpen. Herefter kan du forsigtigt fjerne blot alt indmad. Skyl derefter anden godt og tør den eventuelt efter udvendigt med lidt køkkenrulle.
Hvordan får jeg sprødt skind på juleand?
Når laver juleand, så prik gerne små huller i skindet med eksempelvis en tandstik eller gaffel, inden du sætter den ind i ovnen.
På den måde kan fedtet nemmere løbe fra din andesteg, så du får en dejlig mør juleand, men det gør samtidig også skindet sprødt.
Sådan får du en saftig and i ovn
Vil du undgå, at sin juleand and bliver tør, når du steger i ovnen, så sørg for med jævne mellemrum at dryppe anden med lidt stegesky under stegningen. Så får du en lækker, saftig and.
Kan jeg stege to ænder på samme tid?
Du kan nemt stege mere end én lækker juleand ad gangen, så længe der er plads til dem i din ovn. Vær dog opmærksom på, at hvis du bruger varmluft, så skal stegetiden forlænges, da der nu er to ænder om at bruge varmen.
Hvad serverer man til andesteg?
Til en lækker andesteg serveres oftest kogte kartofler, brunede kartofler, god sovs, rødkål samt fyldte æbler.
Sådan laver du hjemmelavet rødkål
Få den lækreste opskrift på hjemmelavet rødkål her.
Kan man tilberede juleand and dagen før?
At lave langtidsstegt and i ovn kræver en del tid, så hvorfor ikke tilberede juleanden allerede om eftermiddagen - eller måske endda allerede lave andesteg dagen før?
Følg blot ovenstående opskrift på juleand, lad den køle den og patér den. Så kan den nemt opvarmes dagen efter, hvis den overnatter i en lufttæt boks i køleskabet.
Kan jeg lave juleand på grillen?
Vil du gerne have plads til en flæskesteg i ovnen, så kan du med lave langtidsstegt and på grillen.
Den tilberedes på samme møde, som hvis den skulle i ovnen.
Stegetiden afhænger af, hvilken form for grill du har, men også af vejret og temperaturen udenfor. Det vil tage cirka 6 timer at grille anden ved 110 grader og kortere tid, jo højere det er muligt at få varmen.
Vil du afkorte grilletiden, kan du med fordel koge anden først. Læs mere om, hvordan du gør dét her.
Det kan derudover være godt at stille en lille foliebakke med lidt vandt og lidt krydderier, som fx. tørret timian, under anden. Det vil opsamle fedtet fra anden, og gøre det nemmere at gøre grillen ren, men også sikre, at du har fedt, som kan give smag til din sovs.
Hvad kan jeg bruge resterne fra andesteg dagen efter til?
Der er mange muligheder for at bruge resterne fra din juleand i dagene efter stegning, hvis det har været opbevaret i køleskabet i en lukket beholder.
Vi har samlet en række af vores mest populære opskrifter til dig, der elsker juleand, og som gerne vil have mest muligt ud af den:
Langtidsstegt and kan derudover både bruges i Ramen, burger, risotto m.m.
Hvorfor spiser vi and til jul?
Ligesom det på Mortens aften er traditionelt at spise langtidsstegt and, så kan det i mange familier ikke blive en rigtig glædelig jul, hvis ikke der kommer en lækker juleand på julebordet.
Ifølge Samvirke.dk blev gåsen i 1800-tallet langsomt populær som middagsret i jule, dog mest for de velhavende, da det stadigvæk var en dyr spise. Men for at være med på traditionerne, tog bønderne julegåsen til sig, men serverede juleand i stedet. En ny tradition, som har fulgt os hele vejen op til nutidens juleborde.