Din alder afslører, hvilken fastelavnsbolle du bedst kan lide
I Danmark har vi en årelang tradition for at spise fastelavnsboller til fastelavn, og igen i år samles vi i lange køer foran landets bagerier for at få fingre i de lækre boller. Men selvom vi er enige om at elske fastelavnsboller, så er vi langt fra enige om, hvad en 'rigtig' fastelavnsbolle er. Det viser en undersøgelse fra Karolines Køkken.
Er det den klassiske gærdejsbolle fyldt med creme eller syltetøj og en klat glasur på toppen, som du sværger til, når der skal spises fastelavnsboller? Eller er det wienerbrødsbollen med flødeskum, der er en 'rigtig' fastelavnsbolle for dig?
Artiklen fortsætter efter videoen...
Det viser sig nemlig, at både din alder og din geografiske placering har indflydelse på, hvilken slags du foretrækker, og hvilken fastelavnsbolle du mener er den 'rigtige'. De unge foretrækker én slags og de ældre en anden, og også nordjyderne og sjællænderne står på hver deres side i 'duellen', når det drejer sig om fastelavnsboller.
SE OGSÅ: Læserne: Her får du de bedste fastelavnsboller i Danmark
De unge vil have den gamle
Det er især alderen, der afgør, hvilken version vi går efter. Undersøgelsen viser nemlig, at de yngre i alderen 18-29 år i højere grad foretrækker den gammeldags fastelavnsbolle, mens de ældre i alderen 60-75 år er mere til wienerbrødsversionen.
"Det er sjovt at se forskellen på, hvilken fastelavnsbolle vi foretrækker. Og det hænger sandsynligvis sammen med, hvad man er opvokset med, fordi fastelavn i høj grad er bundet op på traditioner”
Tove Færch, leder af Karolines Køkken
Geografi spiller også ind
Det er ikke kun generationer, som fastelavnsbollen splitter. Det gælder også landsdelene. I Hovedstaden og i Nordsjælland er man så splittet, at der ikke kan findes en vinder, hvorimod der på Fyn, Sjælland og i Nordjylland tegner sig et mønster. I Nordjylland og på Fyn vil flertallet helst sætte tænderne i den gammeldags fastelavnsbolle, mens sjællænderne er mest til wienerbrødsversionen med flødeskum eller creme.
”Fastelavnsbollen er jo forbundet med traditioner for mange danskere, men det behøver ikke at betyde, at der kun er ét svar på, hvordan fastelavnsbollen skal se ud og smage. Er man til den mere traditionelle type, går man med den gammeldags. Men er man til mere fyld og overdådighed, stikker man gaflen i en af de nyere, fx er den svenske version, semlor, også blevet populær herhjemme,” siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken.
De bedste opskrifter på fastelavnsboller
-
Nemme fastelavnsboller med slik
-
Fastelavnsboller med hindbærskum & karamelchokolade
-
Farmors bedste: Fastelavnsboller med marcipan og flødeskum
-
Forrygende fastelavnsboller
-
Fastelavnsknuder: Sjove og anderledes fastelavnsboller
-
Fineste fastelavnsboller med nougatcreme & kattepynt
-
Fastelavnsboller med chokolade og nødder
-
Fastelavnsboller med marmelade
-
Lækre fastelavnsboller
-
Fastelavnsboller med chokoladecreme og flødeskum
-
Fastelavnsboller med flødeskum
-
Fastelavnsboller med chokoladecreme og moccaglasur
-
Fastelavnsboller med remonce
-
Skønne fastelavnsboller med hindbærflødecreme
-
Fastelavnsboller med creme og syltetøj
-
Fastelavnsboller med mokka og chokolade
-
Fastelavnsboller med syltetøj og creme
-
Festlige fastelavnsboller
-
Fastelavnsboller med nougatfyld
-
Fastelavnsboller med æblekompot
-
Nemme fastelavnsboller
Ligegyldigt hvilken slags fastelavnsbolle, du foretrækker, kan du helt sikkert finde en god opskrift her på ALT.dk – vi har både opskrifter på de gammeldags fastelavnsboller, dem af wienerbrød, svenske semlor, fastelavnsknuder og meget meget mere. Du finder mere end 50 lækre opskrifter på fastelavnsboller her