Tegn på d-vitaminmangel

10 tegn på at du mangler D-vitamin

Vidste du, at 43 procent af danskerne mangler D-vitamin? Symptomerne kan være mange, og ofte forbinder vi dem ikke med vitaminmangel. Se her, hvilke gener der kan skyldes mangel på "solskinsvitaminet".

1. Du bliver hele tiden syg

Hvis du konstant rager en ny infektion til dig, kan det være tegn på D-vitaminmangel. Danske forskere har, som de første i verden, opdaget, at vores immunforsvar er afhængig af D-vitamin for at virke optimalt.

2. Du er træt med træt på

Vi kan alle være trætte, men hvis du gennem længere tid føler, at du skal slæbe dig af sted, kan det være tegn på D-vitaminmangel. Man ved nemlig, at der er sammenhæng mellem dét, dårlig søvn og ekstrem træthed.

3. Du har ondt i ryg eller lænd

Hvis ryg eller lænd bliver ved at gøre ondt uden en klar årsag som fx træning, tunge løft, eller menstruation, kan det skyldes mangel på D-vitamin. For lidt kan nemlig give svage og trætte muskler, hvilket kan føre til rygsmerter.

4. Det gør ondt ”i knoglerne”

Husker du følelsen af vokseværk som barn? Det gør ondt helt ”ind i knoglerne”. Som voksen kan det være tegn på D-vitaminmangel. D-vitamin spiller nemlig en stor rolle for kroppens optagelse af calcium fra tarmen, hvor den sørger for, at der er den rette mængde til stede for at holde knoglerne ved lige.

5. Du har sår, der ikke vil hele

Hvis du har sår, der ikke vil hele, kan det være tegn på mangel på D-vitamin. Undersøgelser har vist, at der er en tendens til, at sår heler bedre, når vi får et dagligt tilskud af D-vitamin.

6. Det tynder ud i håret

Du oplever måske, at der sidder mange hår i hårbørsten eller afløbet. Det kan skyldes mange ting, men kan være tegn på D-vitaminmangel. En undersøgelse fra Cairo Universitet i 2013 viste, at kvinder, der tabte meget hår, havde et markant lavere indhold af jern og D-vitamin i blodet.

7. Dit humør er ikke til at styre

Hvis dit humør pisker op og ned, og PMS ikke er synderen, kan det skyldes D-vitaminmangel. Undersøgelser har vist en sammenhæng mellem depression og mangel på Dvitamin, og går du rundt med vinterdepression, skyldes det måske ikke kun mangel på lys, men også mangel på D-vitamin.

8. Du føler dig svag

Musklerne kan være tunge og trætte i en grad, så du får smerter i særligt lårene, læggene og nederst i ryggen, og det kan være tungt bare at løfte armene. Det kan være tegn på D-vitamin- mangel, fordi vitaminet er nødvendigt for at sikre, at vores muskler kan fungere normalt.

9. Du har svært ved at huske

Glipper det ofte med hukommelsen? Du skyder sikkert skylden på travlhed, men det kan også skyldes mangel på D-vitamin. D-vitaminmangel er nemlig sat i forbindelse med både demens, Alzheimers og kognitive problemer.

10. Du har ofte hovedpine

Lider du af kronisk hovedpine, kan det skyldes mangel på Dvitamin. Der er ikke tale om migræne, men følelsen af et låg omkring hovedet, der strammer. Et finsk studie har vist, at den kroniske hovedpine er værst i vintermånederne, og deltagerne i studiet, som led af hyppig eller kronisk hovedpine, havde typisk et lavt niveau af D-vitamin.

Se det store udvalg af D-vitamin hos med24.dk (sponsoreret)

Derfor er D-vitamin vigtigt

D-vitaminet virker som et hormon, og det betyder, at det påvirker kroppen mange forskellige steder som knogler, hjernen og immunforsvaret, som igen har en effekt på autoimmune sygdomme og infektioner, og derfor har man troet, at vitaminet for eksempel kunne have en positiv effekt på blandt andet diabetes 1.

Vitaminet spiller en stor rolle i forbindelse med din sundhed, og Ph.d. Lars Rejnmark fra Aarhus Universitets hospital, der er en af Nordens førende forskere i D-vitamin, forklarer, at der findes studier, som viser, at et for lavt D-vitamin-niveau kan have effekt på et for højt blodtryk, luftvejsinfektioner, depressioner, lav fødselsvægt og øget dødelighed.

Rent videnskabeligt er det bevist, at personer med et for lavt D-vitamin-niveau oftere rammes af forkølelser og influenza. Derfor anbefaler forskerne også, at du i vintermånederne tager et kosttilskud med D-vitamin, fordi det kan reducere risikoen for at blive forkølet med cirka 20 procent.

Derudover kan et for lavt D-vitamin-niveau også give svage og trætte muskler, en højere grad af træthed, hovedpine, depression og en dårligere hukommelse.

Kom ud i solen

Kroppens produktion af D-vitamin er helt afhængig af sollys, og 80 procent af kroppens D-vitamin kommer fra solen. Det er primært om sommeren, at vi danner D-vitamin, og det er også her, at vi opbygger lagre til vinteren.

Et lager der dog ikke kan holde hele vinteren, og derfor skal du supplere i den kolde tid. UVB-stråler i bølgelængden 290-20 nm får huden til at producere D-vitamin, når du bliver eksponeret for dem. Hvor stor en mængde, der produceres, afhænger blandt andet af din hudfarve og af, hvor længe du opholder dig i solen.

Jo lysere, din hud er, desto kortere tid er der behov for. I sommerhalvåret vil 15-30 minutters sollys på arme og ben et par gange om ugen være nok. I de mørke måneder fra efterårsferien til påske, hvor solen står lavt på himlen, kan det derimod være svært at opnå tilstrækkelige mængder af de gavnlige stråler til at dække dit behov. Det kan derfor være nødvendigt med et tilskud af D-vitamin hen over vinteren.

Artiklen er oprindeligt bragt i januar 2018 og opdateret i januar 2020

Boost selv dit D-vitamin

  • Få mere sol og lys
  • Størstedelen af vores D-vitamin kommer fra solen – hele 80 %. Det er primært om sommeren, vi danner D-vitamin, så vi skal opbygge lageret til vinteren. Men du skal også passe på din hud, så undgå solen midt på dagen, og ophold dig max. 20 min. i solen uden solcreme.
  •  Tag en vitaminpille
  • Du kan tage et tilskud på 35-38 mikrogram D-vitamin om dagen i et par måneder for at se, om du får det bedre. Tag aldrig for meget D-vitamin uden at have talt med din læge. D-vitamin optages ved hjælp af fedtstoffer, og får du for store mængder, vil det ophobes i kroppen, hvor det kan føre til forgiftning.
  • Spis fede fisk
  • 20 procent af kroppens D-vitamin kommer fra kosten. Det findes primært i fede fisk som laks, torskelever, ål, torskerogn og sild, men også æg, nødder, kød og fed mælk er gode kilder.

Om eksperten

Eksperten

Søs Wollesen, læge, psykoterapeut og forfatter. Hun står bag Kombilægen på kombilaegen. dk og er også forfatter til bl.a. bøgerne "Alternativ behandling" og "Befri os fra flere hedeture".

Øvrige kilder:

sundhedogforebyggelse.dk, videnskab.dk, netdoktor.dk, bedrelivsstil.dk, healthandscience.eu, videnscenterfordemens.dk, voksnekvinder.dk, Gitte Høj m. fl.