39,9 grader: Hjælp dit lille barn med feber

Alle børn får varm pande fra tid til anden. Men kan feber være farligt? Og hvad kan du selv gøre for at lindre og hjælpe din baby? Få børnelægens råd ved feber.

Det kan du gøre, hvis dit barn har feber

  1. Giv dit feberbarn rigeligt med væske.
  2. Klæd barnet i let tøj, så han kan komme af med varmen.
  3. Giv eventuelt dit barn paracetamol for at lindre feber og ubehag – er han under to år skal du dog tale med lægen først.
  4. Pres ikke dit barn til at spise.
  5. Sørg altid for, at dit syge barn er inden for synsvidde.
  6. Stol på, at du som forælder bedst ved, hvad dit barn har brug for.

Kilde: Børnelæge Annebeth Rosenvinge.

Røde kinder, blanke øjne, løbende næse og let til gråd. Noget er anderledes, end det plejer, og du lægger en hånd på dit barns pande. Den er brandvarm!

Du tager hans temperatur, og den er god nok: Din skat har feber. Hvad gør du?

Ifølge børnelæge Annebeth Rosenvinge gør du bedst i at slå koldt vand i blodet. Feber er hverken farligt eller unaturligt, og det er ikke tallet på termometret, du skal holde øje med, men derimod dit barn.

– Manges skræk er en høj temperatur, men den betyder i langt, langt de fleste tilfælde ingenting. Det er dit barns reaktion på sygdommen, der er vigtig, siger hun.

Feber er kroppens reaktion

krævende mini-primadonnaimmunsystemmellemørebetændelseRS-virus

Mere væske, mindre mad

I langt de fleste tilfælde er der ingen grund til hverken hospitals- eller lægebesøg, når den lille pande bliver varm og øjnene blanke, og der er masser af ting, du selv kan gøre for at hjælpe dit barn igennem feberen, mens naturen får bugt med virussen.

– Væske, væske, væske. Det er det bedste, du kan servere for dit barn, når han er syg, siger Annebeth Rosenvinge og understreger, at det er lige meget hvilken, bare den kommer indenbords.

– Find ud af, hvad dit barn helst vil drikke, og servér det, selv om du synes, han har fået rigeligt saftevand i dag. Mælk er lidt sværere at fordøje, hvis dit barn for eksempel har en maveinfektion, men er det mælk, han vil have, så må det være sådan, siger hun.

LÆS OGSÅ: Børnesygdomme: Hjælp dit barn gennem vinteren

LÆS OGSÅ: De første tænder kan gøre ondt

Læs videre på næste side…

sukkerpolitik lettere til at kaste op

Af med tøjet

Lyt til dit barns signaler

Du tænker måske, at så er det fint med en lur udenfor i den frisk luft i en velkendt og tryg barnevogn, og det er det i princippet også, siger Annebeth Rosenvinge.

– Dit barn kan sagtens komme ud at sove, når han har feber, hvis han holder den samme kropstemperatur ude som inde. Det eneste er, at det kan være sværere at observere ham udenfor, siger hun og understreger, at et barn med feber altid bør være inden for synsvidde – derfor kan du løse det ved at gå en tur med barnevognen, så du kan holde øje.

Men hvad kan du ellers udsætte det lille kræ for? Skal du aflyse alt i en uge eller tage baby med de samme steder, som I plejer at komme? Det kommer helt an på dit barns humør og på de mennesker, I er sammen med. Når man for eksempel afskærmer syge børn fra andre børn, er det for at tage hensyn til de raske børn.

LÆS OGSÅ: Snot og forkølelse – hvad er fup og fakta

LÆS OGSÅ: Kend din babys gråd

Læs videre på næste side…

Er piller okay?

Stol på din fornemmelse

Der er altså masser af ting, du kan gøre for at lindre dit lille barn med feber, mens I venter på, at temperaturen daler. Det gør den sandsynligvis inden for tre dage, hvor virus som regel slipper sit tag i dit barn, men alle sygdomsforløb er forskellige.

– Mit bedste råd er derfor altid: Brug din forældrefornemmelse. Som læge imponeres jeg gang på gang over forældres fornemmelse for deres syge barn, og jeg kan kun sige: Hvis du får et signal, du ikke kan tolke, når du synes, dit barn er for sygt, eller når du selv er utryg ved situationen, så søg læge.

LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme

LÆS OGSÅ: Baby i kulden: Dyne eller voksipose?

LÆS OGSÅ: Far fortæller: “Syg med børn – en umenneskelig opgave!”