Opskifterne stammer fra Louise Bruun og Jerk W. Langers bog "SUPER 5:2"(Gyldendal), som ud over opskifter på fastedage også giver råd til, hvordan du får en sundere og gladere krop.
Bogen er en guide til, hvordan du kan ændre dine vaner og få et sundere liv på 10 uger, og hvordan du skal spise og træne, når du ikke faster.
Louise Bruun er ernæringstepeut, personlig træner og kendt fra TV 2-programmet "En kur der dur", hvor hun og læge Jerk W. Langer testede forskellige kure på danskere, der alle sammen gerne ville tabe nogle kilo.
Hvad er 5:2?
5:2 er en betegnelse, der dækker over de to dage, du faster, og de fem dage, du spiser normalt – uden at grovæde. På fastedagene spiser du en fjerdedel af dit kaloriebehov, det vil sige cirka 500 kalorier for kvinders vedkommende (mænd må få 600 kalorier).
Kalorierne kan du fordele, som det passer dig, men du rådes til ikke at småspise dagen igennem, da pointen er, at du skal faste. På fastedagene handler det om at opnå mest mulig mæthed for færrest kalorier.
Det betyder, at du skal spise proteinrigt og holde dig til fødevarer, der har et lavt glykæmisk indeks (GI) – det vil sige fødevarer, der ikke får dit blodsukker til at stige for meget.
Det kunne for eksempel være en kombination af fjerkræ eller fisk uden skind sammen med grøntsager eller frugt med et lavt GI som for eksempel jordbær. De to fastedage skal ikke nødvendigvis ligge to dage i træk. Vægttabet svarer til cirka 0,5 kilo per uge.
Den dejligste ret med masser af smag og duft fra de friske krydderurter. Smager af sol og sommer og giver dig tilmed en masse gode mineraler. Få opskriften her.
Med citron, jordskokker og friske krydderurter. På fastedage laver du retten uden skind. På de andre dage kan du lade skindet blive på kyllingen, hvis du for eksempel laver en hel kylling. Få opskriften her.