Min mands arbejde fylder ALT

Min mands arbejde fylder ALT

Min mand og jeg har det skønt, når vi er sammen, for problemet er, at han for fire år siden blev selvstændig håndværker. Det betyder nu, at han arbejder konstant, og selv om jeg bakker min mand op, så savner vi ham herhjemme, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om mand, som arbejder meget

Jeg er gift med den skønneste mand, og sammen har vi to, dejlige børn. Vi har det godt, når vi altså er sammen, for det er hér, problemet ligger. Min mand blev for fire år siden selvstændig håndværker og har i dag flere ansatte. Jeg bakkede ham om beslutningen, da det var en livslang drøm for ham. Jeg vidste også, at det ville betyde flere arbejdstimer for ham. Jeg var nok bare ikke klar over hvor mange og lange arbejdsdage, det egentligt handlede om. For min mand arbejder konstant. Det er i hverdage, i weekender, om aftenen, når han kommer hjem og sidder med sit papirarbejde. En stor del af husarbejdet og al organisering ligger derfor hos mig, der selv har fuldtidsarbejde. Børnene hjælper til i det omfang, jeg finder rimeligt. Rent økonomisk har det også en betydning, fordi han er gået markant ned i løn. Det vigtigste er dog, at vi savner ham herhjemme. 

Problemet er, at han ikke kun arbejder så meget, fordi han har lyst til det. De mange dage bunder også i, at det er nødvendigt for firmaets overlevelse. Han giver også selv udtryk for, at han er træt af de lange dage, men håber på det snart bliver bedre. Nu har det bare varet i fire år, og der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, det bliver anderledes. Så hvad gør jeg for både at bakke min mand op, men samtidig også få et godt liv selv? 

Vibeke Dorph råder til at sætte hverdagen i system

Jeg tror, at I bliver nødt til at få sat jeres hverdag og ikke mindst din mands arbejdsindsats mere i system. For jo, selvfølgelig skal han være til rådighed, men det nytter ikke noget, at han skal være det konstant. Jeg synes derfor, at I skal prøve at få lavet et skema for hans arbejde, så det er jer og ikke arbejdet, der kommer til at sætte dagsordenen for jeres liv. For det nytter ikke, at din mand på fjerde år skal arbejde hver weekend og tilbringe alle aftener med at lave regnskaber. Han skal også holde fri, og han skal lægge arbejdet væk og være til stede, når han kommer hjem til jer. Din mand vil måske ryste på hovedet, hvis du siger det til ham, men hør her. Han har en familie, og hvis han aktivt og lavpraktisk begynder at prioritere den, så finder han nok ud af at få løst sine arbejdsopgaver på et andet tidspunkt.

Den slags kan andre selvstændige finde ud af, så hvorfor skulle han ikke også kunne det? Bliver han bedre til at organisere sig, så vil hans hverdag også blive mere overskuelig og ikke mindre fattig. Folk bliver nemlig ikke kun rige af at knokle, de bliver det også ved netop at organisere deres tid og prioriterer. Derudover så hyr et rengøringsfirma til at komme en gang hver 14 dag. Det har jeg selv gjort, da der var for meget run på hjemme hos mig. Det koster penge, ja, men så dyrt er det altså heller ikke og fornemmelsen af at komme hjem til et rengjort og ikke mindst nulstillet hjem er ubeskrivelig. Men vigtigst er det, at du får din mand til at forstå, at hans måde at arbejde på lige nu ikke er holdbar. Vil eller kan han ikke lave om på det, så synes jeg nok, at prisen for at realisere hans drøm er blevet alt for høj, og så må han jo tage konsekvensen af det.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.