Mine forældre sidder begravet i deres skærme Vibeke Dorphs Brevkasse

Mine forældre sidder begravet i deres skærme

Mine forældre i 60'erne bruger det meste af deres tid foran fjernsynet eller med mobilen i hånden. Når de endelig taler sammen, diskuterer de. Jeg har talt med dem om det før, men jeg har endnu ikke haft held med at ændre deres vaner, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om forældre med høj skærmtid

Min far på 65 og min mor på 60 har meget svært ved at tale sammen. Det er virkelig ikke mange ord, der bliver udvekslet mellem dem i løbet af en dag. Når de endelig taler sammen, er det kun for at diskutere, og her stikker tonen helt af. Min far tror, at han ved bedst, og det gør min mor også.

Min far er mere aktiv på Facebook end en typisk teenager. Det er som regel politiske opslag, han kommenterer, og det er meget frustrerende, at se ham med telefonen i hånden konstant. Det har stået på de sidste 10 år, og jeg har haft flere samtaler med ham om det. Det har på ingen måde hjulpet. Jeg ved, at jeg ville se anderledes på det, hvis han i stedet sad med en god bog i hånden – det ville klæde ham bedre.

Jeg elsker mine forældre og vil gerne være sammen med dem, men jeg føler ikke, at især min far tager et ansvar for, at vi har det hyggeligt, når vi er sammen. Jeg har nemlig ikke meget lyst til at være hjemme hos dem, når min far har travlt på Facebook via sin telefon, og min mor hellere vil se fjernsyn hele tiden.

Vibeke Dorph råder til at være ærlig over for dem

Jeg kan godt forstå din bekymring, for det lyder da helt sikkert ikke til, at dine forældre har det specielt godt sammen. Problemet her er så bare, at mens du gerne ser tingene lavet om, så virker det ikke til, at dine forældre har lysten eller viljen til at gøre det samme. Det er selvfølgelig trist, men du kan ikke tvinge dine forældre til at ændre på deres dårlige vaner, hvis de ikke selv har tænkt sig at gøre det.

Det, du derimod kan gøre, er at lave om på din egen adfærd. På den måde vil du helt sikkert få det bedre med dig selv, alt imens du tvinger dine forældre til at ændre opførsel – i hvert fald når de er sammen med dig. Så i stedet for at tage hjem i tide og utide blot for at lide under, at dine forældre sidder begravet i hver deres skærm, så begynd ret dit fokus andre steder hen, og kast dig over sjovere og mere livsbekræftende ting at foretage dig. Fortæl samtidig dine forældre, at du ikke har lyst til at besøge dem, hvis de hellere vil sidde og glo på deres skærme i stedet for at være sammen med dig.

Sig, at du derfor kun kommer hjem, hvis telefoner og skærme er lagt væk, når du er på besøg. Du kan f.eks. foreslå, at du kommer til frokost en gang om ugen, og her forventer du, at det er dig og jeres samvær, det handler om og ikke andet. Kan de ikke overholde det, så hold dig væk, indtil de forstår budskabet og retter ind. Det skal de nok ende med at gøre, når de opdager, at deres lade opførsel har konsekvenser.

I mellemtiden skal du fokusere på dit eget gode liv i stedet, for det kan godt være, at dine forældre har problemer, men det er som sagt også kun dem, der har muligheden og evnen til at løse disse.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.