Ugens intro: Fanget i brødsekten
Han havde lige bagt det perfekte rugbrød – endelig var surdejen udviklet til perfektion. Og så havde hans kæreste glemt at tage surdejen fra, inden brødet kom i ovnen, så den sublime surdej nu var væk.
Jeg vidste præcis, hvordan han følte. Jeg kunne fornemme den samme ærgrelse over det tab, der var sket. Og frustrationen. Frustrationen, for fanden. Han havde lige bagt det perfekte rugbrød – endelig var surdejen udviklet til perfektion. Og så havde hans kæreste glemt at tage surdejen fra, inden brødet kom i ovnen, så den sublime surdej nu var væk.
Det var min mands bror, der havde lidt tabet af den perfekte surdej, som han sad og beklagede en sen lørdag aften i vores køkken. Min mand sad ved siden af og syntes, vi lød som nogle fra en sekt. En brødsekt. Måske fordi vi brugte en halv time på at diskutere surdej, mel og hæveteknikker, og især fordi jeg endte med at hive min surdej ud af køleskabet og give hans bror noget af den med hjem. Med ceremoniel mine.
Måske har du selv været vidne til en lignende samtale – eller selv deltaget i den. Brødbagning er nemlig den nye trend i køkkenet, hvor der kan udspille sig mange dramaer, når eksperimenter med surdej, nye meltyper og larmende røremaskiner tager fat. For bag alt det moderne udstyr handler det om liv og død.
Vi har fat i vores urinstinker, når vi bager brød, fordi det – ud over børn – er det tætteste, vi kommer på at producere et stykke liv. Derfor er følelserne store omkring brødbagning, og ligesom en mødregruppe kan fortabe sig i diskussioner om spelt-ammepuder, så kan brødbagningsnørder også fortabe sig i lange diskussioner om kamutmelets særlige evner.
Nu behøver du ikke at have en sekterisk tilgang til brødbagning for at blande gær, vand og mel. Du kan f.eks. bare begynde med at bladre i vores 64-siders lækre magasin BageLiv og blive inspireret af alle de skønne brød og kager. Med risiko for at ende som en del af brødsekten.
Så er du advaret.
Se også sidste uges intro: Fniseadvarsel.
Nøgleord til denne artikel: brød, bagværk, leder, intro.