Sommermad

6 opskrifter på sol, sommer og smørrebrød

SOMMERMAD: Brug sommerens fænomenale danske råvarer til at gøre frokostbordet til noget helt særligt med vores fortolkninger af den danske nationalspise, smørrebrød.

Kartoffelmad med løvstikkecreme og sprøde sommerporrer

Til 4 personer

Luksusudgaven af kartoffelmaden. I stedet for ristede løg topper vi maden med stegt bacon og sprøde sommerporrer.

Tid: ca. 20 min.

Sprøde sommerporrer

2 porrer

hvedemel

1 dl vindruekerneolie

flagesalt

4-8 skiver bacon

Løvstikkecreme

1 håndfuld løvstikke

1 dl yoghurt naturel

1 spsk. mayonnaise

salt og peber

salat

4 skiver rugbrød

smør

8 kogte kartofler

__________

1. Snit porrerne fint, skyl dem godt, og afdryp. Vend porrerne i mel.

2. Varm olien i en gryde, og friter porrerne, til de er sprøde. Afdryp på et stykke køkkenrulle. Drys med salt.

3. Steg bacon sprød på en tør pande, og afdryp på et stykke køkkenrulle.

4. Hak løvstikke, og kom i en blender eller minihakker. Tilsæt halvdelen af yoghurten, og kør til en grøn creme. Vend cremen med resten af yoghurten og mayonnaise. Smag til med salt og peber.

5. Skyl salaten, og afdryp. Smør brødet, og anret med salat, kartofler i skiver, løvstikkecreme og bacon. Top med friterede porrer.

__________

Sesampaneret fiskefilet med sauce tatar

Til 4 personer

Vores variant af den klassiske panerede fiskefilet. Spis den på godt rugbrød sammen med friskbælgede ærter.

Tid: ca. 30 min.

Sesampaneret fiskefilet

4 store rødspættefileter

50 g hvedemel

1 æg

100 g rasp

50 g sesamfrø

salt og peber

smør til stegning

Sauce tatar

1 dl mayonnaise

1 dl cremefraiche 18 %

2 tsk. grovkornet sennep

1 håndfuld krydderurter, f.eks. kørvel, persille, dild, basilikum

1-2 spsk. kapers

salt og peber

1 salathoved

1 bundt radiser

4 skiver rugbrød

eventuelt smør

1 bakke karse

½ kg ærter i bælg

__________

1. Vend fiskefilterne i mel, sammenpisket æg og rasp tilsat sesamfrø, salt og peber.

2. Varm smørret på en pande, og steg fiskefileterne i ca. 5 min. på hver side, til de er sprøde.

3. Rør mayonnaise med cremefraiche og sennep. Hak krydderurterne, og vend i cremen sammen med kapers. Smag til med salt og peber.

4. Skyl salaten, og afdryp. Rens radiserne, og snit dem.

5. Smør rugbrødet, og anret med salat, paneret fisk, sauce tatar, karse og radiser.

6. Bælg ærterne, og drys dem over før servering.

Røget sild med rygeostcreme

Til 4 personer

Sommermad, når den er allerbedst ... og oven i købet lynhurtig at tilberede.

Tid: ca. 10 min.

Rygeostcreme

1 bæger rygeost, ca. 175 g

1 dl yoghurt naturel

1 bundt radiser

1 bundt purløg

salt og peber

1 potte brøndkarse

4 skiver rugbrød

smør

4 røgede sild

__________

1. Rør rygeost med yoghurt til en creme. Skyl radiserne, og skær i skiver. Vend radiser i rygeostcremen sammen med klippet purløg. Smag cremen til med salt og peber.

2. Top rygeostcremen med brøndkarse, og server med rugbrød, smør og røget sild.

Smørrebrød på glas

Til 4 personer

Anderledes smørrebrød i uhøjtidelig og utraditionel form. Perfekt til en sommeraften på terrassen.

Tid: ca. 20 min. (4 pers.)

250 g frisk tun

1 rød chili

1 bundt forårsløg

½ agurk

1 potte frisk koriander

saft af 1 lime

salt og peber

rugbrød

__________

1. Skær tunen i små tern. Flæk chilien, skrab kernerne ud, og hak chilien fint. Snit forårsløg. Halver agurken, fjern kernerne med en teske, og skær agurken i små tern.

2. Vend tun med chili, forårsløg, agurk og frisk koriander. Smag salsaen til med limesaft, salt og peber.

3. Skær brødet i tynde skiver, og rist det i ovnen ved 180 grader, til det er let gyldent.

4. Anret tuntataren i glas, og server med brødet.

Letsprængt kyllingebryst med flødepeberrod og hindbær

Til 4 personer

En anelse salt og sukker, mere skal der ikke til, før kyllingen får en fantastisk smag.

Tid: ca. 30 min. plus tid til sprængning

Letsprængt kyllingebryst

2 kyllingebrystfileter

1 tsk. salt

1 tsk. sukker

Flødepeberrod

2 dl piskefløde

2 spsk. cremefraiche 18 %

2 spsk. friskrevet peberrod

salt og peber

4 skiver rugbrød

100 g hindbær

friskkværnet peber

__________

1. Dagen før: Drys salt og sukker på kyllingebrystfileterne, og læg dem i en frysepose. Bind en knude på posen, og læg kyllingen i køleskabet til næste dag.

2. På dagen: Dup kyllingebryststykkerne med køkkenrulle, og steg dem på grillen eller på en varm grillpande i ca. 5 min. på hver side, til kødet er gennemstegt.

3. Pisk fløden til tykt skum. Rør flødeskum med cremefraiche og peberrod. Smag cremen til med salt og peber.

4. Halver brødskiverne. Smør dem med peberrodscreme. Skær kødet i tynde skiver, og fordel på brødet. Top med hindbær, og krydr med peber.

Jordbærmad med gedeost

Til 4 personer

Barndommens favoritmad nr. 1 må være jordbærmadden. Her med gedeost og friskkværnet peber. Gedeosten kan naturligvis erstattes af almindelig flødeost, hvis maden skal forblive barndomsagtig.

Tid: ca. 10 min.

4 skiver surdejsbrød

100 g smørbar gedeost

250 g jordbær

friskkværnet peber

__________

1. Rist brødet i ovnen ved 180 grader i ca. 5 min., til det er gyldent.

2. Smør med gedeost, og top med jordbær skåret i skiver. Krydr med peber.

__________

TILBUD: 3 numre af BoligLiv + Green Kitchen Stories

► SE OGSÅ: Hjemmebagt rugbrød - så let er det!

► SE OGSÅ: Få 6 opskrifter på smørrebrød fra Aamanns Deli og Takeaway

► SE OGSÅ: Få 6 opskrifter på Danmarks bedste smørrebrød