Tarteletter med kylling, asparges og edamamebønner
Ægte mormormad i moderne udgave
Tarteletter var det store tilløbsstykke for os børnebørn, når vi mødtes hos min salige mormor. Ja, vi havde endda konkurrencer om, hvem der kunne spise flest af hendes formidable tarteletter. Det endte altid med, at min fætter vandt, og at vi alle sammen lå rundt omkring i stuen og slog mave efter ædegildet.
Min mormors tarteletter var de samme år ud og år ind: kylling med asparges, grønærter og gulerødder. Og ve den, der blot overvejede at ændre på det!
Så nu forsøger jeg at skabe samme tartelet-tradition herhjemme. Nemlig med disse tarteletter med revet kylling, asparges og edamamebønner. Jeg elsker blandingen af den sprøde skal og det cremede fyld med grøntsager, der stadig har bid. Uhm!
4 personer
Arbejdstid: 30 min.
Stege-/kogetid: 15 min.
Fyldet er fryseegnet
8 tarteletter
250 g kyllingefileter
½ spsk. salt
Krydderurtebundt:
f.eks. timian, persille og laurbærblad
1½ spsk. flydende hønsebouillon (eller grøntsagsbouillon)
1 bundt grønne asparges (300 g)
1 dl edamamebønner (fra frost, optøede)
25 g smør
3 forårsløg
1 dl fløde (9%)
1 spsk. majsstivelse (Maizena)
1 spsk. citronsaft
salt og peber
Drys: dildduske eller persille
1. Kog kyllingefileterne i ½ l vand med salt, krydderurtebundt og bouillon i ca. 20 min., til kødet er helt mørt.
2. Si bouillonen over i en skål, og kassér krydderurtebundtet.
3. Riv kyllingekødet fra hinanden med 2 gafler.
4. Vask aspargesene, bræk den nederste, træede ende af, og skær aspargeserne i små stykker.
5. Smelt smørret i en gryde, kom fintsnittede forårsløg i, og steg kort, uden at løgene tager farve. Tilsæt 3 dl af bouillonen (kogevandet fra kyllingekødet), og giv det et opkog.
5. Bland fløde med majsstivelse, og kom det i gryden. Lad det koge i et par min. til sovsen bliver tyk og cremet. Tilsæt aspargesstykker, kyllingekød og edamamebønner, og varm det hele godt igennem. Tilsæt evt. mere bouillon, hvis sovsen er for tyk. Smag til med salt, peber og citronsaft.
6. Fordél fyldet i tarteletterne, og pynt med dildduske eller hakket persille. Servér straks.