Sponsoreret indhold
Hverdagen behøver ikke bestå af smagløse sukkererstatninger
Når chokoladetrangen skal dulmes til hverdag, står valget ofte mellem den lækre sukkerbombe eller den dødssyge sukkerfrie erstatning. Men vi kan sagtens træffe fornuftige og spændende valg, fortæller diætist, Hanne Juul.
For mange af os handler en sund hverdag om at skære ned på sukkeret og få nok fibre. Derfor lyder en på én gang velsmagende og mættende fiberchokolade uden tilsat sukker næsten lidt for godt til at være sandt.
Men det er, ifølge klinisk diætist, Hanne Juul, ikke desto mindre lige præcis det, som Nellie Dellies fiberchokolader er. Hanne Juul har selv testet fiberchokoladerne, der er sødet med sødestof fra verdens sødeste plante – steviaplanten, der oprindeligt er fra Paraguay men som dyrkes i Afrika, Asien og Sydamerika.
I Nellie Dellies chokolade er sukkeret erstattet med en unik kombination af kostfibre samt sødestoffet fra steviaplanten. Det er sukker og kulhydrater, der får blodsukkeret til at stige, derfor gør samme mangel på sukker og det høje fiberindhold i Nellie Dellies, at blodsukkeret bevares stabilt.
- I Nellie Dellies chokolade har man fjernet sukkeret og tilsat Stevia for at give den søde smag, fortæller Hanne Juul, der til dagligt vejleder om sund livsstil gennem sin diætistklinik, Kostklinikken SOVI.
- Man får altså et produkt, der smager rigtig dejligt og sødt, men som ikke har den samme blodsukkerpåvirkning som den almindelige chokolade," siger Hanne Juul.
Når man spiser almindeligt sukker, stiger blodsukkeret voldsomt lige bagefter, og falder lige så hurtigt igen. Man oplever, hvad Hanne Juul kalder et "sukkercrash, og derfor har kroppen også behov for at få mere sukker med det samme.
- Og så er det man går hele eftermiddagen og hælder i kæften med alt muligt snask, fortæller Hanne Juul.
Ved at bytte sukkeret ud med mættende fibre, undgår man, ifølge Hanne Juul, det såkaldte "sukkercrash.
Hverdagen behøver ikke være kedelig
I Nellie Dellies chokolade er sukkeret erstattet med fibre, der optages langt senere i kroppen. Det sikrer en mere jævn stigning i blodsukkeret, og giver derfor en langt højere mæthedsfornemmelse.
-Fibre påvirker den måde, kulhydraterne bliver optaget i kroppen. Der er f.eks. ingen forskel på antallet af kalorier i ris og perlebyg, men der er forskel på, hvor hurtigt de suser ind i blodet. Der er flere fibre og mere protein i perlebyggen, og derfor vil man se, at påvirkningen ser helt anderledes ud, fortæller Hanne Juul.
Faktisk er fiberindholdet i en enkelt Nellie Dellies bar med mørk eller lys chokolade så højt, at det svarer til at få 2 skiver rugbrød.
Jeg synes simpelthen, det er så sejt, slutter Hanne Juul af – inden den egentlige test skal stå: smagen.
-Mmm! Den er fantastisk, lyder diætistens benhårde dom.
-Det ku' jeg sgu godt blive forfalden til! Det er jo ikke, fordi denne her chokolade skal erstatte grøntsager og alt muligt andet, men det er da lækkert at vide, at man med god samvittighed kan guffe sådan en chokoladebar til hverdag, og så ha' fået kostfibre med ind over. Det er da smukt!
Hanne Juul er ikke kun tilhænger af den lille chokoladebar, fordi den smager godt, men fordi Nellie Dellies også er symptom for, at vi sagtens kan træffe fornuftige valg i hverdagen, der ikke dermed per definition er kedelige. Det er blandt andet det, der er temaet i Hanne Juuls opskriftsbog 'Diætistens Low Carb', hvor du f.eks. kan prøve hendes egen opskrift på en chokolademusli.