Sponsoreret indhold

Døjer du også med en overaktiv blære? Her udreder ekspert seks myter om inkontinens, som du måske kender til – men ikke tør spørge om

Døjer du også med en overaktiv blære? Her udreder ekspert seks myter om inkontinens, som du måske kender til – men ikke tør spørge om

Deler du alt med dine veninder? Tør du fortælle, om da du brød ud i grin og kom til at tisse lidt? Eller at du ikke kunne holde tæt, da du løftede noget tungt i træningscenteret forleden dag? Selv om du normalt deler alt med dine veninder eller din partner, deler du måske ikke historierne om ufrivillig vandladning, fordi det er et tabubelagt emne. Det skal vi lave om på, for der er mange flere der døjer med problemet, end du tror.

Du er ikke alene

Hvis du aldrig har talt højt om problemet, kan du måske føle dig ensom eller skamfuld, fordi det kan føles som om, du er helt alene om det. Du kan jo ikke se, om andre lider af problemet. Men hvis du bare turde dele det med din veninde, din mor eller dine kollegaer, ville du hurtigt opdage, at du langt fra er alene om problemet. For faktum er, at omkring en ud af tre kvinder oplever urinlækage i løbet af deres liv, men meget få taler om det.

Ekspert i inkontinens

Josefine Grandin er uroterapeut og sygeplejerske med specialviden inden for inkontinens hos TENA. Hun er ekspert i det usagte problem og er stor fortaler for, at vi skal tale mere åbent om det for at komme myter til livs og undgå misforståelser.

Netop fordi vi ikke taler om emnet, er der opstået flere myter om inkontinens. Lad os bryde tabuet sammen, så vi kan lære mere om problemet, og lære hvordan man nemt kan leve med det. Vi har fået Josefine Grandin til at be- eller afkræfte seks udbredte myter om inkontinens, så du kan få svar på de spørgsmål, du måske ikke tør spørge om.

Hvis jeg drikker mindre, skal jeg tisse mindre

FORKERT. Hvis du drikker for lidt, vil urinen blive mere koncentreret, og det kan irritere indersiden af urinblæren, hvilket skaber tissetrang. Drikker du omvendt for meget, vil du også have behov for at gå på toilettet oftere. Derfor er en god tommelfingerregel, at drikke med måde, og når du er tørstig.

Josefine Grandin forklarer også, at det har stor betydning, hvad du drikker. Hun fraråder blandt andet, at indtage for mange koffeinholdige drikke som kaffe og energidrik, da det kan stimulere indersiden af blæren, så du føler tissetrang.

Jeg skal altid huske at tisse af for at undgå urinlækage

FORKERT – men du skal naturligvis tisse, hvis du føler trang til det. De fleste kender til, at vi liiige skal huske at tisse af, inden vi skal ud af døren – men det er ikke en god idé, hvis du i forvejen døjer med en overaktiv blære. Blæren kan vænne sig til at blive tømt, selv om den egentlig ikke er fuld, og det betyder, at du får tissetrang oftere. Derfor skal du kun tisse af, når du har trang til at tisse, hvilket de fleste mennesker får 4-8 gange i døgnet.

Knibeøvelser kan hjælpe på problemet

RIGTIGT. Knibeøvelser er både effektive til at afhjælpe og forebygge problemet, så det er bare om at komme i gang. Men det er vigtigt, at du får det ind som en daglig vane, og du skal være tålmodig, for det kan tage op til 6-12 måneder inden du kan mærke forskel. Til gengæld tager knibeøvelserne kun 5 minutter, og du kan sagtens gøre det, mens du ser TV eller børster tænder.

Der findes flere forskellige metoder, der kan komme forskellige typer af inkontinens til livs. Hvis du ønsker inspiration til knibeøvelser, kan du læse mere om Tenas 3-ugers program her.

Jeg kan bare bruge et trusseindlæg eller et menstruationsbind for at undgå fugt

FORKERT. Urin er tyndere og kommer hurtigere og i større mængder end menstruationsblod. Derfor er et almindeligt hygiejnebind ikke udviklet til at holde den kapacitet som ufrivillig vandladning ofte kommer i. TENA bind til inkontinens er designet til hurtigt at absorbere urinen, og så fjerner de eventuel uønsket lugt. Derfor skal du i stedet bruge et bind, der er designet specifikt til urinlækage.

 Det er kun ældre kvinder der døjer med problemet

FORKERT. Det er dog rigtigt, at den største del af kvinder, der lider af ufrivillig vandladning, er i overgangsalderen eller ældre. Men inkontinens rammer både mænd og kvinder i alle aldre. Mange kvinder oplever det i forbindelse med graviditet og fødsel, men det kan ramme alle – unge som ældre, kvinder som mænd.

Har du stadig spørgsmål, du gerne vil have besvaret? Så kan du læse mange flere svar fra TENA’s eksperter her