Guide til nordens bedste restauranter
Interessen for det nordiske køkken boomer. Og nu kan du få overblik over de bedste restauranter i norden i den lille, handy guide '66 best restaurants nordic countries'.
Bent Christensen er kendt for sine gedigne værker om Europas trestjernede Michelin-restauranter, der i tyk coffetable-størrelse gør sig godt i enhver madelskers hjem.
I sin nyeste bog '66 best restaurants nordic countries' er han gået lidt mere minimalistisk til værks. I hvert fald i størrelsen på bogen, der nemt kan ligge i en kuverttaske og være med som feriens rejseguide. For al snak om minimalisme hører op, når man ser den grundige research, der ligger bag bogen, hvor restauranter i hele Skandinavien, herunder Færøerne, Island og Grønland, er blevet besøgt og bedømt.
De 66 bedste restauranter er ranglistet med Noma som nummer 1, men bogen har desuden en liste med 'runner up'-restauranter for hvert land – altså restauranter, der også er et besøg værd, selv om de ikke er blandt de 66 bedste.
Jeg har allerede bladret grundigt i guiden og drømt mig væk til alle de lækre (og for mig mange ukendte steder) steder i Skandinavien, men også i Jylland, hvor Michelin-guiderne jo ikke kommer. Jeg har også downloaded guiden som app til min Iphone, og på den måde kan jeg altid tjekke, om jeg er i nærheden af et godt spisested. F.eks. har jeg allerede udset mig spisestedet Vendia i Hjørring, når jeg i næste uge skal på ferie i det nordjyske.
Fejret med mormormad
Lanceringen af '66 best restaurants nordic countries' blev fejret hos Nespresso med efterfølgende frokost på restaurant Paustian, hvor Lisbeth og Bo Jacobsen for nylig er rykket bag komfuret og serverer dansk – med streg under dansk – mad. Altså ikke noget med havtorn og grannåle på tallerkenen, men i stedet klassikere fra den nationale kogekunst, hvor meget af det ifølge parret er overset eller gået i glemmebogen.
Frokost på restaurant Paustian, hvor Lisbeth og Bo Jacobsen serverer uimodståelig mormormad.
På menukortet er der derfor lækre forårsklassikere som blandt andet hvide asparges, hønsesalat og vanilieiscreme med syltede rabarber. Det er mormormad, når det bedst, men ikke et sted for kalorieforskrækkede folk, for fløde og fedt bliver der ikke sparet på.
En lækker forårsklassiker: hvide asparges. Mums.
En anden veltillavet klassiker fra restaurant Paustian: Hønsesalat.
Og sidst, men ikke mindst: Vaniljeiscreme med syltede rabarber.
Læs mere og køb bogen hos »Booksforcooks.dk Søg på '66 best restaurants nordic restaurants' i App Store, hvis du vil downloade den. Læs også madredaktørens bud på, hvor du kan få »sommerens (måske) bedste is.
Nøgleord i denne artikel: Guide, nordens bedste, restauranter, mormormad, dansk frokost.