Sponsoreret indhold

Havedesigneren guider: Sådan beskærer du dig til et blomstrende uderum

Havedesigneren guider: Sådan beskærer du dig til et blomstrende uderum

Beskæring er måske ikke din yndlingsopgave i haven, men det er en af de vigtigste, hvis du vil have masser af blomster, frugter og farver. Bliv klogere her, hvor havedesigner Dorthe Kvist deler tips til, hvordan du gør – og hvad du skal bruge.

I havedesigner Dorthe Kvists frodige villahave i København er der altid noget at tage sig til. Hun er havenørd i ordets bogstaveligste forstand og nyder at have fingrene i mulden, både når hun er på arbejde, og når hun har fri.

I foråret og om sommeren går en del af havetiden med at svinge beskæresaksen. For som hun selv siger, så gavner det ikke kun udseendet på planter, buske og træer, men også væksten, blomstringen – og endda hvor mange frugter, du får.

Læs med, når Dorthe i samarbejde med Fiskars guider til, hvordan du beskærer dig til et blomstrende uderum, og hvilke redskaber der er gode at have ved hånden.

Hvad betyder beskæring for et uderum?

 “Den rette beskæring er vigtig for dine planters trivsel og sundhed. Du kan bruge beskæring til at forme dine planter, til at fremme blomstring og frugtsætning, til at forynge buske og træer og til at reducere dem i størrelse, så de passer til haven.”

Hvordan griber du beskæring an i din egen have?

“I min have har jeg forskellige planter, jeg beskærer. Blåregnen, som jeg elsker højt, har brug for en kraftig beskæring for at levere en smuk blomstring, og det har taget mig flere år at samle mod til den helt store tur.”

“Frugttræerne beskærer jeg dels for at styre størrelsen og dels for at fremme frugtsætningen. Og så har jeg en gammel hyld, som jeg flittigt beskærer for at forme den som en parasol over min spiseplads. Jeg bruger også beskæring som et designværktøj og til at skabe balance mellem det vilde og det mere kontrollerede.”

Hvilke redskaber kan du ikke undvære?

“En god beskæresaks er alfa og omega! Jeg er særligt glad for modellen X-series fra Fiskars. Den har en teknologi, som hedder PowerGear™, der gør, at jeg kan klippe ret tykke grene uden overhovedet at skulle anstrenge mig. Saksen ligger godt i hånden, kan være i lommen og klipper det meste.” 

Burst-3-story-3-DK-Fiskars.png

Hvad skal man absolut ikke gøre, når det gælder beskæring?

“En af de største fejl, jeg ser, når jeg er ude hos mine kunder, er, at de beskærer i den færdige højde, de ønsker på den pågældende plante eller busk. Husk at væksten følger saksen – altså at planten skyder der, hvor du klipper. Derfor skal du altid beskære lavere, end du ønsker, at det færdige resultat skal være.”

Andre gode tips til et blomstrende uderum?

1: “Sørg for at plante både blomstrende træer, buske og stauder. Mange af dem kræver ikke så meget arbejde. Et frugttræ byder både på en smuk blomstring, spiselige sager og liv til fugle, dyr og insekter.”

2: “Planlæg så de forskellige planter afløser hinanden, og sørg for at der er blomstring fra meget tidligt til meget sent på sæsonen – ikke mindst for biodiversitetens skyld.”

3: “Husk at deadheade dine blomster. Det vil sige fjerne afblomstrede hoveder. På den måde vil dine planter sætte flere blomster igen og igen.”

5 uundværlige redskaber, når du skal beskære

 

Beskæresaks

Fiskars-2023-Burst-1-insta-post-Dorthe-Kvist-(2).png

En beskæresaks er nyttig, når du skal klippe tyndere grene af buske og træer. Der findes to typer: sideskær og modskær. Sideskær giver et rent og pænt snit og egner sig godt til at klippe i levende træer, mens modskær er bedst til død vækst og tørre træer. Du kan også få en beskæresaks, der er designet til at klippe blomster.

Er du ofte øm i hænderne efter havearbejde? Beskæresaksene fra Fiskars’ X-series™ har alle PowerGear™, der gør det lettere at klippe tykke grene over. PowerGear™ er en teknologi udviklet af Fiskars, den unikke mekanisme gør beskæringen 3 gange så effektiv. Og det roterende håndtag mindsker belastningen og giver brugeren mulighed for at bruge alle fingre samtidig.

Grensaks

1020187_Fiskars_PowerGearX_Lopper_bypass_M_action_02.png

Skal du klippe grene på mere end fem centimeter i diameter? Så er det grensaksen, du skal have fat i. Grensakse fås også med både sideskær og modskær og har desuden et langt håndtag, der gør dem ideelle til beskæring af tyndere grene.

Topsaks

Hvis du har høje træer i din have, er en topsaks uundværlig. Topsakse har et meget langt håndtag, så du nemt og sikkert kan beskære i højden. For eksempel kan du med Fiskars UPX86 nå grene i op til seks meters højde – og så kan beskærehovedet udskiftes med en sav eller frugtplukker, så frugten på de øverste grene ikke går til spilde. Smart!

Fiskars_Garden_Action_PowerGearX_Tree_pruner_UPX86_1023624.png

Tip: Du kan også bruge din topsaks horisontalt, når du skal nå ind i større eller stikkende buske.

Beskæresav

1067552_Fiskars_Plus_Folding_Saw_SW68_action_05_1x1.png

Nogle grene er for tykke til, at de kan klippes over med en saks. Her kan du i stedet bruge en beskæresav. De fleste beskæresave er håndholdte, men det kan være en fordel at bruge en med teleskopskaft, hvis du skal nå tykke grene i kronen på et træ.

Hækkesaks

Fiskars_Garden_Action_PGX_Hedge_shear_HSX92.png

Navnet giver lidt sig selv: Du skal bruge en hækkesaks, når du skal klippe hæk. Dog kan den også sagtens bruges til at klippe og forme andre planter – for eksempel i krukkehaven. Fiskars’ hækkesakse med indbygget PowerGear™-teknologi maksimerer klippekraften mere end tredobbelt, så det er nemt at få bugt med selv tykke grene.

Vil du vide endnu mere om beskæring? Find alt, du har brug for i Fiskars’ store beskæringsguide.

3 tips, når du skal vælge redskaber

1. Beskæresakse er ideelle til at beskære grene, der er tyndere end en tommelfinger.

2. Grensakse er perfekte til at beskære grene tyndere end et håndled.

3. Hvis du skal beskære tykke grene, bør du gøre det med en beskæresave.

Fiskars blev grundlagt i byen Fiskars i Finland i 1649 – og har sidenhen skabt sig en ikonisk arv med at skabe intuitive værktøjer, hvilket har placeret dem som en verdenskendt ekspert i to-bladet beskæring og manuelt håndværktøj.