Line Gertsen

Tv-vært Line Gertsen: "Julen har fået magi tilbage af, at vi fik en efternøler"

TV-Avisens Line Gertsen går i gang med at lave pynt den 1. december – med god hjælp fra naturen, som hendes mormor lærte hende.

Hvornår begynder julen for dig?

"Vi har den tradition, at juletræet er pyntet med pynt og lyskæder den 1. december, så vi kan nyde duften af gran hele december og den stemning, der kommer i huset, når træet er pyntet, og julen er kommet. Den dag er børnenes julekalender også klar, og jeg begynder at jule.

Jeg holder meget af den højtid, for jeg elsker at pynte og være kreativ med ting fra naturen og få det til at blive til smuk julepynt. Min mormor er fra Vendsyssel, lige som jeg selv er, og hun har altid brugt havtorn, kogler og mos i sine juledekorationer. Måske handler det også om, at hun var fra krigens tid, hvor man ikke havde så meget, men jeg kan godt lide den tradition med at sætte sig ned sammen og lave noget julepynt med ting fra naturen – også selv om det ikke altid bliver lige kønt."

Hvordan er din december måned?

"Som graverjournalist har jeg typisk én stor historie, jeg arbejder på i efteråret, og den kan der være opfølgning på i december. Jeg forestiller mig dog altid, at december ikke skal være travl, men med tre børn på 21, 13 og seks år er der nok at se til. Men jeg synes også, at julen har fået så meget af sin magi tilbage af, at vi fik en efternøler for seks år siden. Vi har blandt andet nissen Svend Rasmussen, som Ingeborg på seks år tror, vi har bestilt hos kommunen via NemID. Det er dog nok sidste år i år, hun tror på det."

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

"Mine forældre lavede altid julekalender til os tre børn. Min far kunne for eksempel finde på at gå ind i et andet rum og lade, som om han skød nogle dyr, og komme ud med tre chokoladefrøer, som han havde "skudt". Sådan prøver jeg også selv at fastholde den magiske juleverden i vores eget hjem."

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

"Det var den jul, hvor vi fik Nora den 14. december. På vej hjem fra kirke, græd hun, så vi stoppede, for at jeg kunne amme hende. Det var i en hestestald, og jeg husker tydeligt den ro, der var ved de gumlende varme dyr. Det var en ret bibelsk oplevelse. Da vi kom hjem, var hele familien samlet, og det blev sådan en fin jul med en nyfødt baby."

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

"Sidste år skulle vi have holdt jul hos mine forældre, men vi fik corona på skift og måtte holde jul isoleret i vores sommerhus. Det blev faktisk hyggeligt, og min svoger kom og agerede julemand. Desværre fik Ingeborg øje på den elastik, som holdt hans skæg. Der var lagt op til en rigtig skuffende jul, men det blev faktisk hyggeligt, selvom børnene havde set frem til noget andet."

Hvordan holder du jul i år?

"Vi skal holde jul hos min svoger i Belgien. Jeg glæder mig meget, men jeg tror, vores børn er lidt bekymrede for, hvordan det bliver at holde jul i et andet land."

Hvad spiser I juleaften?

"Grønlangkål er et must! Jeg har ikke spist kød de seneste seks år, men jeg står selv i køkkenet og laver både andesteg og flæskesteg. Jeg laver også brune kartofler efter min farmors gamle opskrift, og selvom de er lavet af kartofler fra glas, bliver de helt forrygende. Jeg elsker julemad, og jeg laver det flere gange i løbet af december. Jeg står selv i køkkenet, for der er ingen andre i min familie, der kan, og jeg synes, det er så hyggeligt at sætte anden i ovnen, gå i kirke og komme hjem til julebordet."

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

"Da jeg gik i 8. klasse, gav min mor mig et par støvler med en lille hæl på. Der kunne jeg mærke, at jeg var ved at være voksen. Jeg havde vist plaget hende om de støvler i lang tid, men jeg blev alligevel vildt overrasket, da jeg så fik dem."

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

"Min bror gav mig engang 10 par sorte sokker fra Netto. Det lugtede lidt af desperation, og jeg er faktisk selv typen, der går ret meget op i at købe gode gaver til folk."

Har du en yndlingssalme?

"Det er 'Dejlig er den himmel blå'. Jeg sang solo i kirkekoret, da jeg var barn. Der er en smuk barnlighed og samtidig dybde i den."

Hvad er din yndlings-julekalender?

"Det er nok 'Jul på Slottet', for dengang syntes jeg vist, at Prins Valentin var lidt sød. Jeg har også set "Pagten" med mine børn. Det er en flot julekalender, som blandt andet handler om mobning, som er et emne, der står mit hjerte nær."

Blå bog

Navn: Line Gertsen.

Født: 13. januar 1973.

Uddannelse: Cand.mag. i medievidenskab og journalistik.

Kendt fra: Vært på TV-Avisen.

Familie: Danner par med journalist Nikolaj Sommer og mor til Nis på 21, Nora på 13 og Ingeborg på seks år.

Bopæl: Hareskoven.