Lisbeth Dahl

Lisbet Dahl om sin yndlingsjulefilm: Den er sød og rørende og hylende sjov

Hele december står i julens tegn i den store bungalow i Gentofte hos den folkekære skuespiller og revyinstruktør Lisbet Dahl. Børn, svigerbørn og børnebørn kommer og går, og "Nu er det jul igen“ danser den store familie ikke bare som kædedans gennem huset. På husets førstesal danser de i sengene.

Hvornår begynder julen for dig?

– Jo ældre jeg bliver, desto tidligere begynder julen. Jeg køber pynt, og jeg laver lækkerier. Jeg køber gaver, og nogle gaver kommer jeg til at give for tidligt. Så køber jeg nye. Men ellers er første søndag i advent startskuddet. I år før, fordi første søndag i advent falder sent.

Hvordan fejrer I normalt jul?

– Vi holder traditionel jul med masser af mad, juletræ, julesange og gaver. Min datter Elizabeth dækker bordet, og hun holder det elegant og lidt utraditionelt. Hun dækker bordet med hvid dug og hvide servietter. Sidste år med raffinerede cypreskviste på tallerkenerne. Endnu har jeg ikke fået lov at få nisser eller anden julepynt på bordet. Med fem børn, svigerbørn og syv børnebørn er det et puslespil at få alle til at samles juleaften, og det lykkes sjældent helt. Igen i år kommer flertallet.

Hvad spiser I juleaften?

– Jeg har bestilt tre ænder. Det holder vi alle af. Dertil en flæskesteg, men mest for en sikkerheds skyld. Bagefter får vi risalamande. En ny tradition er, at jeg lillejuleaften bliver inviteret på østers hos min datter Elizabeths svigermor. Til julefrokosten her i huset i juledagene laver jeg selv det meste. Også rullepølse.

Har I faste juletraditioner?

– Juleaften samles vi på trappen i entreen. Så går de to ældste børn eller svigerbørn ind i stuen, og mens de tænder de levende lys på træet, læser jeg Johannes Møllehaves genfortolkning af Juleevangeliet på vers. Så går vi ind og ser træet. En anden tradition er, at vi ser et afsnit af Matador hver dag i december. Der er 24 afsnit, og der er altid nogen i huset, der ser med.

Hvad er den værste jul, I har oplevet?

– Jeg husker en jul som barn, som min mor og jeg og min mors nye mand, skuespiller Poul Thomsen, holdt i vores lejlighed på Teglbrændervej i København. Det ringede på døren, og Poul, som jeg kaldte Far Poul, gik ud og åbnede. Så kom han ind, ligbleg. Dengang gik fattige rundt og solgte små ting ved dørene juleaften, og Poul stønnede: "Det var min fætter, der bad mig købe en ting". "Men hvorfor inviterede du ham ikke ind?", spurgte min mor. "Han lod, som om han ikke kunne kende mig, og så lod jeg også, som om jeg ikke kunne kende ham", svarede Far Poul. Han var tydeligt mærket af situationen.

– Billedet er lidt uskarpt, men det er et af de få billeder, jeg har fra min barndomsjul. Jeg har tylskjole på, og vi har besøg af en meget ung Jørgen Ryg. Jeg husker, at han den aften fortalte os, at han ville være skuespiller, og det blev han jo. Til venstre er det min papfar, Far Poul.

Og den bedste jul?

– Hver jul er den bedste. Sidste jul ville mit barnebarn Axel på to år ikke sove, så han var med, da vi dansede om juletræet. Træet står op ad væggen til entreen, og vi er mange, så vi danser rundt om både træ og væg ud i entré og ind gennem køkkenet. "Nu er det jul igen", danser vi som kædedans gennem hele huset, også op ad trappen og ind i værelserne, hvor vi danser op i sengene. Axel grinede så højt, at jeg på et tidspunkt troede, han græd.

Har du en yndlings-julekalender?

– Voksenjulekalenderen "Familien Andersens Julehemmelighed" holder jeg meget af. Jeg holder også af "The Julekalender" med De Nattergale. Jeg er vild med humoren.

En yndlingsjulefilm?

– "Love Actually". Den romantiske komedie fra 2003 er sød og rørende, og den er også hylende sjov. Fortællingen med de mange små historier, der til sidst bindes sammen, er godt skrevet og fantastisk spillet.

Får I mange julegaver?

– Masser. Vi har dog den aftale, at vi voksne kun giver hinanden én gave hver. Giver vi flere, skal de pakkes sammen. Ellers kunne vi sidde og pakke op hele aftenen. Jeg elsker gaver, og jeg får også gave af julemanden. Jeg giver min datter Elizabeth mit dankort, og jeg beder hende købe en stor gave til mig. Sidste år fik jeg en flot taske.

Lisbet fik denne fine taske af julemanden sidste jul.

Din bedste julegave?

– Min mor og far blev skilt, da jeg var lille. Siden fejrede jeg hvert år jul med min far lillejuleaften. Et af de første år gav han mig Dukke Sussi. En skøn dukke med gummiarme, og Dukke Sussi var jeg utrolig glad for i mange år.

Hvad giver I i mandelgave?

– Slik. Det bliver alle glade for.

Bager du selv julesmåkager?

– Nogle år. Andre år ikke. Jeg fik engang en opskrift på julepleskner af min skuespilkollega Erik Mørk. De er helt fantastiske. Der er uhyre lidt mel i, og ellers næsten kun smør og flormelis.

Hvad er duften af jul for dig?

– Duften af kanel og nelliker.

Hvad er det bedste ved julen?

– Det er, at det hele står i hyggen og samværets navn. At mine børn og svigerbørn og børnebørn kommer og går. At vi har tid til hinanden.

3 hurtige

Bløde eller hårde pakker?

– Det er lige meget. Bare de er store.

Brunkager eller vaniljekranse?

– Jeg bager selv vaniljekranse, aldrig brunkager.

Elektriske eller levende lys?

– Helt klart levende lys

Lisbeth Dahl, 71

Skuespiller, revyinstruktør og chef for Cirkusrevyen.

Har fem voksne børn, syv børnebørn – og et oldebarn på vej en uge inde i januar.

Aktuel med selvbiografien "Undskyld jeg blander mig" og stykket "I sidste øjeblik" på Folketeatret.

Hvad er din yndlings-julepynt?

– Det er en serie af glasjulepynt, som jeg købte for nogle år siden. Det er lavet i forme fra det gamle Østtyskland, og det er smukt, samtidig med, at det er enkelt og emmer af både jul og historie.