Rejseguide til Melbourne: Få de bedste tips til den australske storby
Det australske motto ”no worries” mærkes selv i en storby som Melbourne, hvor der findes en festival for alt – og hvor insideren Cathrine Wahl garanterer afslappede skuldre, fantastisk kaffe og usædvanligt komfortable stormagasiner.
Hvad er det helt særlige ved Melbourne?
"I mangel af en præcis dansk oversættelse er det ”liveability”, der gør Melbourne unik. Hvor hovedstaden Sydney har de velkendte turistattraktioner som Harbour Bridge, Operahuset og Bondi Beach, oplever man bedst Melbourne ved at leve i den. Byen er et mekka for gastronomi, kunst og kultur. Melbourne har bogstaveligt talt en festival for enhver interesse – mad, comedy, musik, film, sport, bæredygtighed, børn... the list goes on. Men på trods af, at der altid sker et eller andet, og der er underholdning for enhver smag, så er stemningen tilbagelænet og rummeligheden stor."
Hvad burde alle danskere vide om Melbourne?
"Melbourne er mange byer i én og er spredt ud på en måde, der gør en bil særligt praktisk. Lidt ligesom bro-områderne i København har de forskellige områder deres egen identitet, og der er en form for mental skillelinje – helt konkret omridset af Yarrafloden, der løber tværs gennem byen. Du har de mere venstreorienterede, bohemeagtige nordlige dele af byen kontra de mere polerede områder sydpå mod vandet. Melbourne er på mange måder en multikulturel succeshistorie, og befolkningen har dybe rødder i bl.a. Vietnam, Grækenland, Indien og Kina."
Hvorfor er byen den lange rejse værd, og hvornår på året skal man tage afsted?
"Det australske motto ”no worries” er i mine øjne den ultimative opskrift på en god ferie, og i Melbourne kan du vælge at gøre så meget eller så lidt, som du vil. Før corona havde vi altid venner og familie på besøg over jul, nytår og ind i februar. Det er det oplagte tidspunkt at skifte den danske vinter ud med den australske sommer og erstatte sjap og mørke med sol, strand, vingårde og udendørsliv. Mit personlige højdepunkt på sommeren er Australian Open, hvor verdens bedste tennisspillere samles i Melbourne. Turneringen er i bedste Melbourne-stil gearet til alle med billige billetter, Aperol i solen, underholdning for børnene og bands mellem kampene."
Hvilket butiksområde er dit foretrukne, og har du et godt insidertip til shopping?
"Jeg kan anbefale Brunswick Street i Fitzroy og High Street i Armadale, der har mange lokale labels. Og lige så ucharmerende stormagasiner kan være, så har Emporium i indre by og Chadstone gjort en dyd ud af at kombinere convenience med komfort og byder på alt fra internationle luksusmærker til COS og Uniqlo samt mine australske yndlingsbrands: Camilla and Marc, Bassike, Zimmermann og Dion Lee."
Hvor gør man de bedste vintagefund?
"Gertrude St, Smith St og Brunswick St i Fitzroy har altid været et vintage-paradis, og selvom der er lidt længere mellem genbrugsbutikkerne, er standarden steget. Camberwell Sunday Market er endnu en Melbourne-institution: et stort loppemarked med private stande, hvor man altid kan finde gammelt guld. Og så er der Hawkeye Vintage i South Yarra – en luksusgenbrugsbutik med vintage-Chanel, -Fendi, -Dior med flere."
Hvor får man den bedste kaffe?
"Næsten alle steder. Melbourne er en kaffeby og tager mokka seriøst, så en kedelig latte er en sjældenhed. Og den er langt billige end i Danmark og lavet med væsentligt mindre mælk. For en garanteret god kaffe, så gå en tur langs Lygon St i Carlton – det er Melbournes såkaldte Little Italy."
Hvor spiser de indfødte morgenmad?
"På caféer, primært lokalt og typisk morgenmad frem for brunch. Og ja, avocadotoast er fortsat meget populært."
Hvilken restaurant er et must?
"Det er næsten umuligt at vælge én. Melbourne er fuld af virkelig gode restauranter fra fine dining med kendte kokke til solide pubs, pop-up-foodtrucks og små lokale spisesteder. Mine favoritter lige nu er Embla, der er en intim og hyggelig vinbar, hvor maden er lige så god som stemningen, Attica, der kom på top-100 over verdens bedste restauranter sidste år og altid imponerer, og så Old Palm Liquor, der er en super hyggelig og afslappet vinbar med en interessant dele-menu og et vinkort ud over det sædvanlige, som de meget gerne hjælper en rundt i."
Hvordan ville den perfekte ”night on the town” se ud?
"Jeg tager relativt sjældent ind til indre by (også kendt som CBD: City Business District), men på en særlig aften ville det være mit valg at starte med drinks på en af de mange tagterrassebarer og nyde den varme sommeraften mellem skyskraberne. Videre og spise på en af byens utallige fantastiske restauranter om Embla, La Madonna, Supernormal eller Kisumé. Og så et show (koncert, ballet, opera, musical, comedy eller film). Der er både Moonlight Cinema og Shakespeare-optrædener i Botanisk Have."
Hvor kan man opleve det autentiske Melbourne bedst?
"I Melbourne lever man meget udenfor hjemmet; den lokale pub og byens mange parker er altid fulde af mennesker i alle aldre, der mødes til en øl, picnic eller større festligheder. Melbournes religion er fodbold eller ”footy”, som de siger, og her ser man hver weekend titusinder af mennesker til kampe, hvor publikum tæller alt fra småbørnsfamilier til bedstemødre."
Hvad skal man ikke gøre som turist?
"Lad være med at planlægge alt for meget sightseeing. Melbourne er en by, der skal opleves langsomt gennem måltider, gåture og spontane indfald. Giv dig selv tid og rum til at tulle rundt uden en agenda; den afslappede australske attitude er noget af det bedste ved at være så langt væk hjemmefra og gør Melbourne til en anderledes og vanedannende forfriskende slags storbyferie."
Hvad glæder du dig mest over ved at bo her?
"Livsstilen. På trods af jobs, små børn og travle hverdage er vores liv i Melbourne friere, mindre stresset og mere drevet af nydelse. Måske er det vejret, måske er det en anden livsindstilling, måske er det et resultat af at leve meget udendørs, måske er det os. Men det fungerer, og jeg kan kun anbefale det."