Sponsoreret indhold

Tag på forårseventyr i det sydsjællandske H.C. Andersen-landskab

Tag på forårseventyr i det sydsjællandske H.C. Andersen-landskab

Destination Gisselfeld er det sydsjællandske krydsfelt mellem æstetisk og arkitektonisk nydelse, gourmetmad og uovertrufne naturoplevelser. Her er, hvad I skal se på jeres miniferie!

Destination Gisselfeld ligger på Sydsjælland, under en time væk fra København og en kort afstikker fra motorvejen. Destination Gisselfeld er navngivet efter det betagende Gisselfeld gods, hvor H.C. Andersen efter signede fik inspiration til et af hans mest berømte eventyr. I området finder I også gamle gårde, den rustikke Rønnede Kro, det smukke paradehus og det berømte skovtårn. Destination Gisselfeld er det perfekte sted at tage på eventyr med kæresten eller vennerne. Her er et bud på, hvordan jeres eventyr kan udfolde sig.

Grimme ællinger og smukke omgivelser

Jeres eventyr starter ved det nærmest sagnomspundne gods, Gisselfeld Kloster. Det er her, at H.C. Andersen blev inspireret til at skrive eventyret ’Historien om en and’, som senere kom til at hedde ’Den grimme ælling’.

Gisselfeld slotshave er Danmarks 5. største, hvilket I hurtigt vil opdage, når I ankommer til parken. I vil komme til at mærke den ro og nærmest zen, der hviler over parken og den nærliggende skov. Naturen går hånd i hånd med parken, og den æstetiske helhedsfornemmelse er ikke til at tage fejl af. Stilheden smitter af, og I får masser af plads til at hvile sindet.

Når I har nydt den friske luft langs skovstierne og beundret den nydelige have, er der også noget af et blikfang og historisk værdi i selve godset. Det er bygget i perioden 1547 til 1575 af Peder Oxe, Danmarks mægtige rigshofmester og har nærmest været ikonisk siden sin opførelse. Til sommer bliver klostret åbnet op for offentlige rundvisninger, hvor engagerede rundvisere væver historien, som I bevæger jer rundt i.  I vil kunne se de eventyrlige rammer og smukke sale, der befinder sig på slottets stueetage.

Paradehuset-(7)-800px.jpg

Nattergalen i krystalpaladset

For at komme til det næste stop på jeres rundtur i Destination Gisselfeld, behøver I ikke engang forlade slotshaven, I står i. Skråt overfor klostret står et over hundrede år gammelt orangeri ved navn Paradehuset. Det blev bygget I 1876 efter inspiration fra det verdensberømte Crystal Palace i London. Paradehuset er et arkitektonisk mesterværk, og der er kælet for detaljerne. Selv de gamle tandhjul, der åbner vinduerne, fungerer stadig.

Når I træder ind ad døren til orangeriet, bliver I mødt af Stig og Greg, der er orangeriets hjerte og sjæl. Der er ingen navneskilte på de utallige eksotiske og sjældne planter, og det er med vilje – for Stig og Greg elsker, når gæster spørger ind til de specielle planter fra hele verden. Når I så har rejst kloden rundt i sjældne planter, kan I sætte jer i orangeriets te-salon ’Nattergalen’ og nyde en kop ’Afternoon Tea’ på rigtig engelsk manér med en lækker kage til. I kan også få en kop friskbrygget stempelkaffe fra et lokalt kafferisteri.

Hvis I er vilde med ideen om at tage et stykke af eventyret med hjem, så skal I tage i orangeriets butik. Her kan I købe håndsmedede planteskeer, potteskjulere, vandkander og meget mere til jeres planteeventyr derhjemme.

Får I lyst til at gå endnu mere i dybden med Destination Gisselfeld og de eventyrlige omgivelser, kan I med fordel overnatte på det romantiske bed & breakfast, Gartnerens Logi, der ligger bag ved orangeriet. Her får I tid til ro, fordybelse og hinanden i idylliske rammer – eventuelt med en god bog og en kop te i solen. I får med garanti en god nats søvn og smil på læben, når I vågner til synet af blomsterhaven.

050522-MadsTolstrup-(28-of-28)-800px.jpg

Højere op, end den flyvende kuffert

Næste oplagte stop på turen er Skovtårnet. Det 45 meter høje tårn giver jer et udsyn uden sammenligning - og er en attraktion, I ikke må gå glip af. Når I bestiger tårnet og kommer (måske) højere op, end H.C. Andersens flyvende kuffert, mærker I en ro uden lige. Motorvejens støj føles som et fjernt minde, og I befinder jer blandt svajende trækroner og syngende fugle.

Tårnets spiralformede arkitektur er enestående, og det har vundet flere internationale priser. Skovtårnet er med tiden blevet både velbesøgt og verdensberømt.

Hvis I gerne vil tage ’the scenic route’ i den friske luft, kan I gå fra Gisselfeld Kloster til Skovtårnet – turen er på cirka fem kilometer. Alternativt er køreturen på højest et kvarter, og der er masser af parkeringsmuligheder.

Når I træder ind ad døren til Camp Adventure, hvor Skovtårnet ligger, bliver I mødt af både et hyggeligt madmarked og en lys bøgeskov.

På madmarkedet kan I, dette forår, lade batterierne op med en kop kaffe, en lækker burger eller en formidabel pastaret. I kan også sagtens nyde egen medbragt mad på de mange bord-bænkesæt på gårdspladsen.

Når I begynder jeres tur, går I langs en kilometerlang træpromenade, som guider jer gennem skoven, op i tårnet og tilbage til start – I behøver hverken særligt fodtøj eller finpoleret stedsans.    

Hvis I kunne tænke jer at vågne til skovens lyde og en næsten magisk udsigt over skovsøen, kan I booke jer ind i en af de mange glampinghytter, der ligger på Camp Adventures grund.

Rønnede-Kro-(8-of-26)-800px.jpg

’Alt på sin rette plads’

Fra Skovtårnet - kan I faktisk se det næste stop på turen, der kun ligger 3 kilometer væk i fugleflugt. Rønnede Kro er navnet på en af de mest fortryllende gastronomioplevelser i Destination Gisselfeld og omegn. Kroen er historisk - og det siges at H.C Andersen har logeret på kroen ad flere omgange, da han rejste landet tyndt for at skrive sine eventyr.  

På Rønnede Kro kan I få alt fra gourmetmenuen til den klassiske wienerschnitzel i de gennemførte historiske rammer. Alt er restaureret efter kunstens regler og bygget på den måde, det var i gamle dage – alt inventar står på sin rette plads, som i H.C. Andersen-eventyret af samme navn.  

Selvom kroen er antik og traditionsrig, så er der øje for det grønne. Alle de grøntsager, der serveres, vokser i kroens egen køkkenhave i lokalområdet, og om sommeren er kroen helt selvforsynende på grøntsagsfronten. Det smagfulde kød kommer også fra lokale leverandører – rejsen fra jord til bord er utrolig kort hos Rønnede Kro. Kokkenes jakker er endda genbrug, for der er hverken grund til at spilde eller smide ud, hvis noget virker. 

I bliver mætte med god samvittighed, når I spiser på den gamle Rønnede Kro.

KultursalonerneGisselfeld-09307-800px.jpg

Når enden er god, er alting godt

Alle gode eventyr må desværre komme til en ende. I har udforsket unik æstetik, imponerende arkitektur og gedigen gastronomi, men der er god grund til at vende tilbage til Destination Gisselfeld og tage en tur mere.

Der er løbende en masse spændende musik- og kulturevents i området dette forår, som bringer Destination Gisselfeld til live. Til sommer slår Kultursalonerne telte op i Gisselfelds slotshave og inviterer til en lokalforankret, miljøbevidst og unik festival i den smukke slotspark. Her kan I opleve alt fra musik til fællesspisning og litteratur. Det meste af programmet bliver offentliggjort på forhånd, men der er altid et eller flere overraskelseselementer til festivalen, så der er endnu bedre grund til at tage et smut forbi.

Find meget mere inspiration til dit næste eventyr på Sydsjælland & Møn her.

640x640_Kort_v2[61].png