Sponsoreret indhold
4 grunde til at flytte ud af byen
Selvom du ikke har ambitioner om at blive selvforsynende i et stråtækt bondehus i den helt autentiske Morten Korch-stil, er der stadig gode grunde til at vende blikket mod landet. Der er nemlig flere økonomiske årsager til at skifte dit forvoksede kosteskab af en københavnerlejlighed ud med hus og have uden for byen
Kilde: Økonom i Arbejdernes Landsbank Anders Christian Overvad
Boligprisernes himmelflugt især i hovedstaden får flere og flere danskere til at se sig om efter en bolig uden for byen. Faktisk viser tal fra Danmarks Statistik, at stadig flere danskere flytter væk fra København end dertil – og her er fire økonomiske grunde til at gøre udflytterne øvelsen efter.
1. Spar tusindvis af kroner hver måned
Sammenligner du udgifterne til boliglån, boligskatter, kommuneskatter og daginstitution i en lejlighed på 100 m² i København med de tilsvarende udgifter i et hus på 140 m² uden for byen, så opnår du udover mere plads, græs under fødderne og flere parkeringspladser også besparelser på flere tusinde kroner om måneden. Allerflest penge sparer du i Vest- og Sydsjælland, hvor du på Lolland sparer hele 12.400 kroner om måneden. Der er også mange penge at spare ved at flytte teltpælene til Nordsjælland og på Østsjælland - i Halsnæs konkret 7.700 kroner hver måned og i Lejre 6.500 kroner om måneden.
2. Dobbelt så mange m² for pengene
Udviklingen i boligpriserne har været så massiv, at du gennemsnitligt får næsten dobbelt så mange kvadratmeter for pengene i forstæderne sammenlignet med København – og i flere andre steder uden for hovedstaden kan du få endnu flere kvadratmeter for dine penge. Hvor du med 4 millioner kroner i hånden nok kan finde en lejlighed på 100 m² i København, kan du for eksempel få næsten fire gange så mange kvadratmeter i Næstved for den samme sum penge.
3. Du behøver ikke tjene kassen for at få hus og have
Du og din bedre halvdel skal have en samlet indkomst på over 1,3 millioner kroner til sammen om året for at få råd til et gennemsnitligt hus på 140 m² i København. Det er ikke så lidt knaster - så for rigtig mange familier med almindelige indkomster og uden opsparing vil det være nødvendigt at flytte længere væk fra byen. I Køge kan I for eksempel ”nøjes” med at tjene knap 800.000 kroner om året til sammen for at få råd til et hus på samme antal kvadratmeter.
4. Boligpriserne i København er stukket fra resten af landet
København er uden tvivl en populær by at bo i, og der er rift om boligerne. Det får ikke overraskende priserne på ejerboligmarkedet til at stige – de seneste fire år er priserne på ejerlejligheder i København steget med over 45 procent. Det høje prisniveau gør det rigtig svært for førstegangskøberne at træde ind på det dyre boligmarked i byen, og derfor kan man med fordel se sig om i byerne uden for København – hvor priserne ikke er steget i lige så stort omfang. Fx er priserne på enfamiliehuse i Roskilde steget med 20 procent på fire år, mens priserne i Allerød kun er steget med 15 procent.