Vibeke Dorphs brevkasse

Nybagt mor: Vi kan ikke finde ud af at være forældre sammen

Min mand og jeg kan ikke finde ud af at være forældre sammen, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om bedre kommunikation som forældre

Min mand og jeg er for nylig blevet forældre til en skøn lille datter. Det er dejligt, sikke en kærlighed, men hvor bliver kærligheden af i vores forhold? Min mand har ellers altid været min bedste kammerat. Vi bor i et dejligt hus, men efter vi har fået vores datter, har jeg helt mistet lysten til ham, mens han føler, at jeg er dominerende og konstant er efter ham.

Jeg kan godt lide at have kontrol over tingene, jeg har også en smule autisme, så jeg har det bedst med at gøre, som der bliver sagt. Jeg følger derfor vores sundhedsplejerskes råd, og det har hjulpet mig til at føle mig godt tilpas som mor.

Jeg oplever så ikke, at faderrollen kommer naturligt til min mand. Derfor retter jeg på ham og kommer med gode råd. Det bliver han træt af, og han føler sig ikke værdsat som mand og far. Hvad kan vi gøre, for at få bedre kommunikation og det gode parliv igen? Min lyst til kys og kram er blevet minimal, spændingen er helt forsvundet, og vi kan slet ikke finde ud af at tale ordentligt sammen.

K.A

Vibeke Dorph råder til at fjerne sig fysisk fra hjemmet

Da min egen datter kom til verden, fortalte min sundhedsplejerske mig, at hun og kollegerne altid holdt øje med, hvor mange bøger om spædbørnspleje, der stod på hylderne, når de kom hjem til folk. De så nemlig nogle gange sådanne bøger som et tegn på usikkerhed i moder/faderrollen. For forældrefølelser ikke er noget, man skal eller kan læse sig til, de følelser skal helst komme stille og roligt og helt af sig selv.

Nu lyder det til, at det er lykkedes godt for dig, sikkert takket være en masse nærvær med din datter og støtte fra din sundhedsplejerske. Derimod kniber det for din mand, og det kan jeg da egentlig godt forstå. For han skal have lov til at blive og være far på sin helt egen måde, uden hele tiden at have dig og alle dine formaninger hængende over hovedet. For som min sundhedsplejerske også sagde; det at blive forældre er ikke noget, der findes én rigtig opskrift på, man skal finde sin helt egen, og det gælder også for din mand. Så hvordan han har tænkt sig at være far, det skal du give ham mulighed for selv at finde ud af.

Derfor, fjern dig fysisk fra hjemmet, og giv ham plads og ro til at gøre tingene på hans måde. Du kan så hygge dig med veninderne, læse filosofi på et kursus, træne eller tage på skønhedssalon og ad den vej pleje og være god ved dig selv. Det vil så sikkert også afstedkomme, at du får lyst og overskud til at kysse løs på din mand, når du kommer veloplagt hjem, og så er alt jo rent winwin. For at få kærligheden til hinanden tilbage igen, vil kun være til gavn for jer alle – også jeres lille datter.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.