Hvordan er det nu lige, du gør en sund, men knap så velkendt fisk som sild til et hit på frokostbordet derhjemme? Specialist i børns spisevaner, Charlotte Seeger, deler sine bedste tips.
Sild er rige på bl.a. A- og D-vitamin og er, ligesom meget andet fisk, en næringsrig fødevare. Samtidig har sild en særlig smag og konsistens – og det er rigtig godt, når det kommer til at eksperimentere med nye sanseoplevelser. Vi bruger vores sanser, når vi spiser, og en marineret sild, som er glat, fedtet og blød, kan være en sjov og sanselig oplevelse for børn.
MIX NYT MED FAVORITTER
For nogle børn kan det være græn-seoverskridende at prøve mad, de ikke har smagt før. Når du præsen-terer nye madvarer, er det derfor en god idé at servere det sammen med to-tre ting, som du ved, dine børn kan lide. Eksempelvis bliver en rugbrød med marineret sild straks mere spændende, hvis børnene får lov til at pynte maden med deres yndlingsfrugt.
JO TIDLIGERE, JO BEDRE
Børn kan spise sild og flere andre slags fisk, når de begynder at få grovere mad. Generelt er det en fordel at introducere mange forskellige fødevarer tidligt, så børnene bliver trygge ved dem. Vores børn spejler sig i det, vi gør, så det er fint at vise, at du også selv kan lide maden. Det er op til forældrene at skabe rammerne ved bordet, men det er vigtigt, at børnene selv får lov til at bestemme, hvad de har lyst til at spise, understreger Charlotte Seeger.
MARINEREDE SILD MED FARVERIG FRUGTTOPPING OG KARRYDRESSING
DU SKAL BRUGE
• 1 glas marinerede sild
Annonse
Karrydressing:
• 2 dl creme fraiche
• 1 tsk sukker
• 1 1/2 tsk stødt karry
• 1/2 tsk salt
• Peber efter smag
Tilbehør:
• 1 dl ananas i tern
• 1 dl æbler i tern
• 1 dl jordbær i skiver
Annonse
• Purløg
• Rugbrød
SÅDAN GØR DU
1. Bland alle ingredienserne til dressingen.
2. Skær frugterne i tern/skiver.
3. Skær rugbrødet i en spise-venlig størrelse. Du kan evt. riste rugbrødet lidt. Det giver en dejlig smag til silden.
TIP
Lad gerne dit barn smage karrydres-singen til. Det giver en dejlig følelse af medbestemmelse og en øget nysgerrighed til maden.
4. Server sildene på et stykke rugbrød, og lad dit barn pynte maden med det tilbehør, som frister.