Sponsoreret indhold
Ny podcast om børnebekymringer: ”Det er et tillidsfuldt rum, hvor børnene kan åbne op”
Det er med Anna Lin og Victor Lander i værtsrollerne, når Talk Town i dag lancerer børnepodcasten ’Pusterummet’. Den nye podcast skal give børn et frirum for deres tanker og inspirere børn og forældre til at tale om det, der fylder i børnelivet.
Skal man fortælle, hvis man er gået over den store vej alene, selv om man ikke måtte? Hvis man bliver drillet i skolen, fordi man ikke ligner de andre? Hvis man har taget en slikkepind eller penge fra sin bedstemors pung? Hvad hvis mor og far bliver sure. Sådan rigtigt sure?
I podcastserien 'Pusterummet' taler Anna Lin med en række børn om, hvad der fylder i deres liv. Børnene optræder anonymt, men deres fortællinger bliver taget med i studiet og brugt som udgangspunkt for samtaler mellem Anna Lin og Victor Lander. De lytter til børnenes historier, men dømmer aldrig.
”Pusterummet er en moderne form for skriftestol. Det er et tillidsfuldt rum, hvor børnene kan åbne op, puste ud og komme af med det, som fylder. Vi dømmer dem ikke, eller siger: ’det er rigtigt, det er forkert’ – uanset om børnene har stjålet slik, penge eller læst i bedstevenindes dagbog. Det er ikke meningen, vi skal finde en løsning, men simpelthen bare sætte lys på de ting, som de bærer rundt på,” forklarer Anna Lin, som blandt andet er kendt som børnevært for programmer som MGP og Ultra Nyt.
Og det er godt, når børn får sagt de ting højt, som fylder. For ofte kan de komme til overtænke tingene, og så kan en lille skyld hurtigt vokse sig kæmpestor.
”Hvis børnene har gjort noget, de ikke må, kan de hurtigt tænke: det er jo ulovligt. Og ting, der er ulovlige, er noget, som politiet skal indblandes i… Og lige pludselig kan dét at have stjålet en slikkepind blive til, at ens forældre skal i fængsel,” forklarer Anna Lin.
”Derfor er det vigtigt at få sagt det højt til en voksen, inden problemerne vokser sig for store og få det sat i perspektiv - det er det, vi gør i Pusterummet.”
Forældre: Skab et pusterum om jeres barn
Med podcasten ’Pusterummet’ håber chefredaktør for Talk Town, Mette Hovmand-Stilling, at fortællingerne kan inspirere andre børn til at få sagt de svære ting højt til deres forældre – eller en anden voksen, de stoler på, og derigennem give luft for de svære tanker.
”Vi voksne kan have en tendens til at negligere børnenes problemer og tænke ’Herregud… og pyt med det’. Men sandheden er jo, at problemerne hurtigt kan vokse sig store i et børnesind, hvis vi ikke skaber et rum for børnene til frit at kunne lukke op og blive taget alvorligt. Jeg håber, at mange børn og voksne vil lytte til podcasten sammen, og at den derigennem vil blive brugt som et redskab til at tale om det, der fylder hos børnene.”
Den holdning deler Anna Lin og tilføjer: ”For de problemer, som er tæt på børnene skal også løses af nogle, som er tæt på dem.”
Charlotte Smerup er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår. Organisationen står bag Børnetelefonen, hvor børn (og forældre) anonymt kan ringe eller skrive, hvis de har brug for at lette hjertet eller søge råd om, hvad de skal gøre. Og dét, som børnene oftest er mest bange for, er ifølge børnekonsulenten, de voksnes reaktioner. For hvad hvis mor eller far bliver sure? Eller slemt skuffede? Kommer der så nogle skrappere regler i hjemmet? Eller en anden form for sanktion?
Charlotte Smerup har lyttet til alle episoder af 'Pusterummet' og mener, at en podcast som denne kan være en stor hjælp:
”For mange børn er det rart at lytte til andre børn, der deler ud af deres historier og siger deres hemmeligheder højt ligesom i Pusterummet” siger hun.
Og så er det vigtigt, at vi som forældre øver os i at lade være med at blive sure, når barnet har gjort noget forkert, fx stjålet eller ødelagt noget.
”Hvis børnene betror os voksne nogle ting, de har gjort, så er det vigtigt – selvom det kan være svært – at prøve at lade være at påføre barnet skam og fordømmelse, for det er egentlig tit dét, som står i vejen for at sige tingene højt,” forklarer børnekonsulenten.
”Så vi skal i stedet tage ansvaret på os som forældre, og hjælpe børnene med at gøre det godt igen. Det kan man gøre ved at sige: 'Lad os prøve at tale om: hvordan kan vi løse situationen?' I stedet for: 'Hvordan kunne du dog finde på det?”.
Hun peger også på, at man selv kan skabe et lille pusterum derhjemme omkring aftensmaden.
”Prøv at indføre en snak, hvor I hver især skal sige én dårlig ting og to gode, der er sket i løbet af dagen. Her er noget af det vigtigste, at vi voksne er gode forbilleder og også deler ud af vores følelser,” siger hun.
”Og det kan være svært i begyndelsen, hvis man ikke er vant til at snakke om de ting – det skal trænes. Så giv det tid, tal selv om som voksne, hvordan I har det – og forsøg at sætte ord på de svære følelser. Det kan fx være ”hov, der kom jeg vist til at blive lidt for sur, det må du virkelig undskylde. Det kan barnet lære utroligt meget af og bruge som et redskab i sin egen hverdag,” siger Charlotte Smerup.
Anna Lin oplever, at alene det at sige tingene højt, kan være en stor del af løsningen:
”Bom, så er det ude! Og det gør ofte børnene reflekterede om deres egen situation - så kan de måske lige pludselig selv høre løsningen,” siger hun og beskriver, hvordan børnene selv oplever, de bliver lettere i kroppen, når de får ordene over deres læber i 'Pusterummet'.
”Vi kan jo se, hvordan de – bogstaveligt talt – puster ud og får et roligere åndedræt.”
Lyt med i podcastserien ’Pusterummet', som udkommer på Talk Town i dag med nyt afsnit hver torsdag.