Sponsoreret indhold

Sådan skaber du ro og tryghed i forbindelse med skolestart

Sådan skaber du ro og tryghed i forbindelse med skolestart

Inden længe er det tid til skolestart – og for nogle er det allerførste gang. Det er nyt og spændende for hele familien, men kan også give lidt ondt i maven – både hos de små, men også for de større søskende, fordi der sker meget uvant, og de nye rutiner kan skabe en følelse af uro i børnenes verden. Her kan det at læse sammen være en god måde at få ro og nærvær og et fast ritual, der går igen – og det giver tryghed. Læs med her, og få tips til gode læseritualer og boganbefalinger, der er perfekte til skolestart.

Det er almindeligt at nye rutiner kan give uro. Og det er ikke altid let at få et svar, når man spørger ”hvordan har du det?” eller ”hvordan er det gået i skolen i dag?” Når man læser en historie, bliver bøgerne en samtalestarter – en ”dåseåbner” om man vil – der gør det muligt for børn at åbne op om det sjove, men også det svære, de oplever i løbet af en dag.  

Læsningens mange fordele

Højtlæsning fremmer barnets sprog, koncentration og generelle udvikling. Det lærer simpelthen at læse eller bliver bedre til at læse ved at få læst højt. Derudover stimuleres interessen for litteratur og læsning. Du har måske oplevet, at de små fingre gerne vil bladre til næste side, og den gejst og ivrighed er vigtig at dyrke.

Når vi samles om en god historie, får vi nærvær, ro og fordybelse ind i en travl hverdag. Og der er mange følelsesmæssige fordele ved højtlæsning. Når man læser, får man et indblik i andre menneskers liv, hvilket giver en større forståelse og empati for dem, der er anderledes. Højtlæsning skaber et helt unikt, trygt rum, der bringer jer tættere sammen, og barnet får et ufarligt sted, hvor det kan fortælle, hvad det har på hjerte.

Glem ikke de store børn

Selvom dit barn har lært at læse, og der måske er en lillesøster eller -bror, der ikke kan læse endnu, er det stadig vigtigt at holde fast i højtlæsningen for de større børn. Både fordi det udvider ordforrådet på en anden måde, når man lytter frem for at læse selv, og fordi det er et helt særligt frirum, hvor der ingen krav er. Du giver næring til jeres nære relation, og i takt med at barnet bliver ældre, kan I via bøgernes verden tage hul på samtaler, der ellers kan være svære at komme i gang med.

Tips til jeres læseritual

  • Vælg et fast tidspunkt til læseritualet

Det kan f.eks. være et specifikt klokkeslæt: Når I er kommet hjem om eftermiddagen og helt oplagt – læs en godnathistorie inden sengetid. Det er tit her, at små hoveder kommer i tanker om alle mulige ting og spørgsmål, og hvor det kan være rart at falde til ro sammen med en god historie.

Brug gerne weekenden til lidt ekstra forkælelse af de små ører – evt. som et alternativ til et afsnit på skærmen.

  • Sæt tempoet ned

Når du læser højt i et roligt tempo, giver du barnet plads til at stille spørgsmål. Hold også gerne pauser undervejs, så der er tid til at blive opslugt af en spændende del af historien.

  • Fold emnerne ud i samtaler under og efter

Børnebøger kredser tit om emner, der fortjener at blive foldet ud. Tag jer derfor god tid til at tale om det, I læser om. Hvis bedsteforældre læser børnebøger højt fra deres barndom, kan man tage en fin snak om, hvordan det var, da de var børn. F.eks. hvordan man gik i skole dengang.

  • Gør det hyggeligt

Inviter bamser og måske et roligt kæledyr til at deltage i højtlæsningen. Det giver tryghed og kan gøre det nemmere for barnet at slappe af.

Her har vi samlet en række bud på bøger, der handler om at begynde i skole, men også en håndfuld andre bøger, I som familie kan samles om.

Bøger der handler om skolestart

Her finder I sjove og underholdende fortællinger om, hvordan det er at begynde i skole – fortalt i øjenhøjde af nogle af børnenes yndlingsfigurer. Der er både højtlæsnings- og billedbøger, som alle berører emnet skolestart og naturligt lægger op til en snak om, hvad det vil sige at begynde i skole.

N_Gyldendal_Skolestart_Egmont_fokustitler_540x450.jpg

Jubii, jeg kan læse indeholder seks skønne, letlæste historier til barnet, der lige har lært at læse. Måske er I tidligere stødt på bogens kendte karakterer Villads, Mira, Frøken Ignora, Rita & Ida, Vitello og Lille Virgil.

Se, hvad jeg kan er spækket med historier og lettilgængelig viden om alt fra tal og bogstaver til at lære klokken og at begå sig i trafikken. I historierne kan I bl.a. møde Villads fra Valby og Jakob & Joakim.

Klar, parat, skolestart! rummer syv gode historier om at gå i skole. I møder bl.a. Alfons Åberg, Vitello, Villads fra Valby, Frode, Villy og De tre Bukke Bruse.

Hvordan begynder man i skole tager børn i hånden og afdramatiserer den store overgang fra at være førskolebarn til at begynde i skole. I bliver bl.a. klogere på, hvad man skal have med i skoletasken, hvilke fag man skal have og hvad der sker i frikvartererne.

N_Gyldendal_Skolestart_Egmont_fokustitler_540x4502.jpg

Vitello begynder i skole  fortæller historien om den sjove og frække dreng, der lærer tal og bogstaver, alt imens han håndterer store bøller i skolegården og vænner sig til at sidde stille.

Villads fra Valby i 0.V giver et indblik i Villads’ første skoledag og hans møde med bl.a. lus, skolemælk og mærkelige voksne.

Orlas ordbog er en herlig samling af Ole Lund Kirkegaards særlige ord og udtryk fra hele forfatterskabet. Hvad er en Ene-og-alene-stork, Bal i gaden, Bette Lort og Langspyt? 

Bøger der (også) handler om at gå i skole, om venskaber, lejrskole, fodbold, eventyr, humor – og alt derimellem – som hele familien kan samles om

At læse en bog sammen er en fantastisk samtalestarter om både det sjove og det svære, man har oplevet i løbet af dagen.

Her finder I gode bud på historier, som hele familien kan samles om i en tid, hvor der sker en masse nyt – både for de nye skolebørn, men også de andre søskende.

N_Gyldendal_Skolestart_Egmont_fokustitler_540x4503.jpg

Ternet Ninja 3 er et gensyn med kendte og elskede karakterer fra Anders Matthesens populære univers. Animationsfilmen Ternet Ninja 3 får biografpremiere i 2025.

Den fantastiske bus er en fortælling om et vildt roadtrip. I bogen møder I fantasiens, kreativitetens og kunstens forløsende kraft.

N_Gyldendal_Skolestart_Egmont_fokustitler_540x4504.jpg

Alle vi børn i Bulderby er en samling af alle de skønne Astrid Lindgren-historier om Lisa, Lasse, Bosse, Ole, Britta og Anna fra Bulderby.

Madicken er en samlet udgave af Astrid Lindgren-klassikerne, du måske selv har læst, da du var lille. Glæd dig til at tage på eventyr med den finurlige pige Madicken og hendes lillesøster Lisbet.

Gummi Tarzan og Lille Virgil er en verden fyldt af sjove historier og skægge karakterer, som er elsket af både børn og voksne.

Gyldendal_Skolestart_Egmont_fokustitler_540x4505.jpg

Mira 9 #sommer #kærester #telttur udfolder Miras møde med den lettere besværlige kærlighed på en campingtur med klassen.

Nanna 1 – Keramik og kaos & Nanna 2 – Løgne og lejrskole er de to første bøger i den nye, sjove Nanna-serie, der handler om venskaber og fodbold, og hvor svært det kan være, når man gerne vil gøre alle glade.