Sponsoreret indhold
Skab rolige stunder i hverdagen og styrk dit barns motorik
De fleste tænker på motorik som lege og øvelser, der får pulsen op. Men dit barns motoriske udvikling kræver faktisk også, at både krop og sanser får ro. Bliv klogere på hvorfor, og få en række gode råd til at geare helt ned sammen med dit barn i hverdagen.
Hvis dit barn skal blive god til en bestemt bevægelse, skal det øve bevægelsen. Hvis dit barn skal lære at mestre knapper, skal det knappe mange knapper, og hvis dit barn skal blive god til at løbe, skal det ud og bevæge benene hurtigt. Men motorik handler ikke kun om at knappe, hoppe, klatre eller løbe.
"Den måde, vi bevæger os på, hænger sammen med hele vores sansesystem. Og den måde, vi sanser på, har næsten lige så stor betydning for, hvordan vi bevæger os som selve bevægelsen. Vores måde at bearbejde sanseindtryk på har en altså en stor betydning for, hvordan vi agerer og bevæger os i verden," forklarer Grethe Andreasen, som er motorikkonsulent og stifter af Børneteam Proaktiv.
Evnen til at kunne dæmpe sin krop har så stor betydning for vores sansesystem, som ellers kommer på overarbejde, og det er lige så vigtigt for dit barns motorik at have rolige stunder som at have fuld fart over feltet.
Styr på det indre kaos
Alle, både børn og voksne, har brug for at få ro på systemet én gang imellem. At kunne slappe af og bare være til stede her i nuet uden at skulle forholde sig til fortid, nutid og fremtid. Men nogle børn har mere brug for ro end andre, siger Grethe Andreasen.
"Nogle mennesker har et overreagerende sansesystem. De tager så mange sanseindtryk ind, at der kan være kaos inde i dem, og de kan blive forvirrede, kede af det og aggressive. For dem er det ekstra vigtigt at kunne skærme sig fra de mange indtryk og få ro på systemet," siger hun.
Her kan særligt mindfulness og meditation hjælpe med at lukke de overvældende indtryk ude, siger børneneuropsykolog Anne Vibeke Fleischer. Med fx mindfulness vil børnene få nemmere ved at styre deres opmærksomhed, som nemt bliver afledt af bevægelser eller snak omkring dem.
"Al form for mindfulness, meditation og også massage er med til at udvikle barnets opfattelse af sin egen krop og dermed også barnets opmærksomhed og koncentration. Og vi har al mulig grund til at tro, at det påvirker et barn negativt, hvis det ikke får nærvær, opmærksomhed og denne her ro, som er med til at balancere sansesystemet," siger Anne Vibeke Fleischer.
Nogle børn sætter sig i et hjørne af legepladsen, når de har brug for fred. De kan selv finde ud af at tage pauser i løbet af dagen. Men det er altid de voksnes ansvar at hjælpe børnene med at finde deres egne strategier, mener Grethe Andreasen.
"Børn skal have hjælp af voksne til at balancere deres sansesystem, for de er kun lige begyndt at lære sig selv at kende. Hvis de ikke er i balance, og ingen voksne hjælper dem, kan de blive stressede, og så har vi netop de her børn, som klatrer på væggene," forklarer hun.
Lær kroppen at kende
Barnets motoriske udvikling handler altså lige så meget om bevægelse, som det handler om barnets kropsopfattelse eller indre billede af sin egen krop, og det kan man udvikle med bl.a. mindfulness, massage og rolige stunder, siger Anne Vibeke Fleischer.
"Hvis du rækker ud efter en kop på bordet foran dig, kan du ramme den meget præcist. Hvor-dan kan det lade sig gøre? Jo, det er fordi, du har et godt udviklet skema over din egen krop og ved, hvor lang din arm er," siger børneneuropsykologen og fortsætter:
"Grundlaget for al bevægelse er, at du ved, hvordan din krop fungerer. Jo mere præcis viden, du har om din krop, jo bedre vil du være til at bevæge dig. Massage og fx mindfulness skaber ro og balance i systemet, men udvikler også kropsopfattelsen. Du har fx aldrig selv set din ryg, men ved massage eller tryk på den, får du en meget præcis fornemmelse af den," uddyber hun.
Små pauser i løbet af dagen, rolige stunder med dit barn og muligheden for at komme helt ned i gear har altså stor betydning for, hvordan dit barn opfatter sin egen krop og forvalter alle de sanseindtryk, som det bliver bombarderet med dagen lang. Og det har så videre betydning for, hvordan dit barn agerer og bevæger sig i verden, siger Grethe Andreasen.
"Selvfølgelig kan børn med ubalanceret sansesystem også være gode motoriske, men nogle af dem har altså svært ved at bevæge sig, fordi der er kaos i de mange sanseindtryk – og så bliver de ukoordinerede, fumlende og har ikke styr på deres bevægelser," siger motorikkonsulenten og slutter:
"Hvis de derimod får hjælp til at dæmpe systemet med små pauser, når der er behov for det, vil de måske netop også kunne samle roen til at blive endnu bedre til at bevæge sig fysisk."